Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • În 2022, la nivelul Uniunii Europene, consumul de fertilizatori minerali pe bază de nitrogen și fosfor a scăzut cu 10,3% comparativ cu anul anterior. În același an, România a fost unul dintre cei mai mari utilizatori de astfel de compuși, potrivit datelor Biroului European de Statistică Eurostat.

Astfel, în anul menționat agricultorii locali au utilizat o cantitate totală de fertilizatori pe bază de nitrogen de 459.000 de tone, ceea ce ne-a poziționat pe locul 5 la nivelul UE, primele locuri fiind ocupate de cele mai mari puteri agricole din Uniune, respectiv Franța (1,97 milioane de tone), Germania (1,1 milioane de tone), Spania (744.000 de tone) și Italia (570.000), în această ordine.

Scăderi semnificative în ultimii ani

Potrivit Eurostat, în 2022, la nivelul UE, consumul de fertilizatori pe bază de nitrogen a ajuns la circa 8,9 milioane de tone, în scădere cu 9,4% în raport cu anul precedent.  În același an, consumul de fertilizatori pe bază de fosfor a scăzut cu 0,9 milioane de tone, respectiv cu 17,9% în raport cu anul precedent.

În raportul Eurostat se menționează că apariția în 1991 a Directivei Nitraților și reformele din cadrul Politicii Agricole Comune ce au determinat decuplarea plăților de nivelul producției au condus la o scădere accentuată a consumului de fertilizatori în anii 1990 și începutul anilor 2000. În ultimii zece ani, consumul a rămas însă relativ stabil, fiind chiar în ușoară creștere în intervalul 2012 – 2017, pentru ca apoi să cunoască o scădere moderată. Anul 2017 s-a remarcat însă printr-o scădere anuală accentuată a consumului de fertilizatori, în raport cu anul precedent, mai menționează Eurostat.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe