Știrile zilei, 5 septembrie. Ce tip de credite au încheiat firmele în primul semestru din 2024. Ce județe au cele mai bune conexiuni
În Articol
- Azi e joi, 5 septembrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
„Ghidul noului prosumator”
-
Planurile Dacia-Renault pentru modelul realizat în Turcia
Planurile Renault și Dacia pentru piața din Turcia și alte piețe internaționale pleacă de la o ecuație nouă: mașina va fi fabricată în uzina Renault din țara vecină, iar pentru asta prețul poate urca substanțial, relevă datele analizate de Profit.ro. Cât costă noul Duster, cu sigla Renault, în Turcia? Enorm! Mașina lansată de Dacia în acest an, fabricată la Mioveni, a început să fie livrată deja, din iunie, când dealerii și primii clienți și-au primit mașinile comandate încă din aprilie – mai.
-
Analiza creditării în primul semestru
Soldul creditelor acordate de bănci companiilor private a înregistrat un avans de doar 1% în primul semestru în acest an, ajungând la echivalentul a 193,5 miliarde de lei la nivelul lunii iunie, cu doar două miliarde peste nivelul din decembrie 2023, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR), conform Curs de Guvernare. Față de iunie 2023, creditele corporate au consemnat un avans de 5,1%. Datele mai sugerează totodată o predilecție a companiilor pentru credite în lei pe termen scurt. Astfel, în funcție de moneda în care s-au împrumutat, soldul creditelor corporate în lei au consemnat un avans de 2% în acest an (5,8% față de iunie 2023), în vreme ce soldul creditelor în euro a scăzut cu 0,5% față de decembrie (avans de 4,3% față de iunie 2023).
-
Harta vitezei internetului
Viteza medie de download pentru internetul fix, în creştere de aproape trei ori, în ultimii șase ani, în timp ce viteza de internet mobil a crescut constant în ultimii șase ani, doar într-una dintre rețelele celor patru mari companii care operează în România, arată cel mai recent raport publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), anunță Economica.net. După Prahova, care e județul de pe primul loc, cea mai mare viteză se regăsește în Harghita, cu 268 Mbps, iar Top 3 este încheiat de județul Tulcea, cu 213 Mbps. Bucureștiul, cu 181 Mbps, se află abia pe locul al șaptelea, la mică de distanță de Sibiu, cu 186 Mbps și de Cluj, care a a avut o viteză medie de 185 Mbps.