Știrile zilei, 29 octombrie. Plafoane minime şi CASS datorată de persoanele fizice pentru veniturile extrasalariale din 2025. Declinul economic al partenerilor României
În Articol
- Azi e marți, 29 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe dimineața, de la 08.00, și va continua din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Studiu CBRE: Retailul în magazinele fizice predomină, iar branduri mari accelerează extinderea în Europa
Aproape trei sferturi dintre participanții la un studiu derulat de CBRE spun că intenționează să își mărească portofoliul de magazine fizice. Retailerii vizează în primul rând Retail Park-urile pentru planurile de expansiune. 72% dintre retaileri vizează mărirea suprafețelor, comparativ cu 26% în 2022, magazinele fizice rămânând un element cheie în strategia generală, anunță Economedia.ro.
-
Plafoane minime şi CASS datorată de persoanele fizice pentru veniturile extrasalariale realizate în 2025
-
Declinul economic al partenerilor României
Economia României, și în principal industria, depinde în bună măsură de exporturile pe care le realizează în proporție de peste 70% în state membre ale UE. Iar pentru principalii parteneri din punct de vedere al exporturilor lucrurile nu stau deloc bine. Astfel și cererea pentru industria autohtonă scade pe măsură ce producția industrială din vestul continentului se contractă. Producția industrială a Germaniei este în scădere constantă și, excluzând perioada restricțiilor din perioada pandemiei de Covid, se situează în jurul minimului din ultimul deceniu. Cel mai recent semn al declinului industriei este de dat de Volkswagen AG care a denunțat acordul ce prevedea siguranța locurilor de muncă pentru angajații din Germania, ca parte a eforturilor sale de reducere a costurilor, intrând în conflict cu sindicatele. Și nu este doar cazul Germaniei, întreaga industrie europeană fiind în declin. În mod tradițional, industria auto europeană beneficia de cinci avantaje majore: avansul tehnologic, eficiența costurilor, valoarea brandurilor, stabilitatea geopolitică și imensa piață chineză, prezintă Curs de Guvernare.
-
Petrolul a scăzut cu peste 5%
Prețurile petrolului au scăzut luni cu aproximativ 4 dolari pe baril, după ce represaliile de sâmbătă ale Israelului împotriva armatei iraniene au ocolit instalațiile petroliere și nucleare, fără a întrerupe aprovizionarea cu energie, scrie Reuters, conform Economedia.ro. Contractele futures pe Brent au scăzut cu 4,20 dolari, sau 5,52%, la 71,83 dolari pe baril la 16:37 GMT, în timp ce contractele futures pe țițeiul american WTI au pierdut 4,08 dolari, sau 5,68%, la 67,70 dolari. Atât contractele futures pentru țițeiul Brent, cât și cele pentru țițeiul american West Texas Intermediate au atins la deschidere cel mai scăzut nivel din 1 octombrie.
-
Bulgaria vrea un deficit de 3% din PIB în 2025
Vicepremierul Bulgariei, Ludmila Petkova, a afirmat că Ministerul de Finanţe a elaborat diverse măsuri privind veniturile şi cheltuielile pentru a menţine anul viitor deficitul bugetar la 3% din PIB, pe bază de angajamente, informează Novinite, citată de Agerpres. Petkova, care este şi ministrul de Finanţe, a confirmat după întâlnirea cu Consiliul naţional pentru cooperare tripartită că nu sunt planificate majorări ale impozitelor în 2025. Răspunzând unei întrebări a postului naţional de radio, oficialul bulgar a estimat că extinderea cotei zero la TVA pentru pâine şi făină, şi de 9% pentru restaurante ar putea costa Trezoreria aproximativ 400 milioane de leva. (200 de milioane de euro). Unele organizaţii patronale au cerut autorităţilor să nu reintroducă nivelul standard al TVA de 20% pentru pâine, făină şi restaurante. Petkova a subliniat că aceste sistem preferenţial al TVA nu reprezintă doar o povară administrativă ci introduce potenţiale dificultăţi la impozitare, anunță Economedia.ro.