Business News

Știrile zilei, 11 octombrie. A scăzut inflația la 4,62%. Problemele sistemului energetic din România. Crește balanța comercială negativă a României

11 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe, arată datele obținute de Știrile Pro Tv. În această primăvară, România a introdus o taxă suplimentară – o taxă pe lux – pentru cei care au case de peste 500.000 de euro și mașini mai valoroase de 75.000 de euro. Acești români vor trebui să plătească impozite de circa 1,7 milioane de lei. În schimb, statul român speră să obțină în 2025 un total de 70 de milioane de lei, adică de 40 de ori suma declarată până acum, arată datele obținute de la Ministerul Finanțelor.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna septembrie 2024, la 4,62%, , în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), anunță Economica.net. „Indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,33%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 4,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) a fost 6,1%”, se precizează în comunicatul INS citat de Agerpres.
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a crescut după primele opt luni ale anului cu 14,6%, până la 20,9 miliarde euro, creșterea fiind de 2,7 mld euro comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În perioada analizată, exporturile au scăzut cu 1,6%, la 61,1 mld euro iar importurile au avansat cu 2%, până la 82 mld euro comparativ cu perioada similară din 2023. Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor din primele 8 luni din 2024 sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,8% din exporturi şi 36,3% din importuri) şi produse manufacturate (28,9% din exportul total şi 28,6% din importul total), anunță Curs de Guvernare.

Pe seama „verigii slabe” a interconexiunii electrice dintre Austria și Ungaria este pusă „decolarea pe verticală” a prețurilor angro la energia electrică din Grecia, Bulgaria și România, țări care nu au suficiente conexiuni cu Europa Centrală. Uniunea Europeană a admis cu jumătate de gură „problemele structurale profunde” care au dus la creșterea prețurilor angro la electricitate în sud-estul Europei pe timpul verii și care amenință să reapară în această iarnă în cazul în care condițiile meteorologice sunt defavorabile, scrie Efimerida Ton Syntakton (Grecia). Așa rezultă din Nota de informare oficială elaborată de Reprezentanța Permanentă a Greciei pe lângă UE, în urma întâlnirii tehnice organizate pe 3 octombrie și la care au participat reprezentanți ai ministerelor, ai operatorilor de transport și ai autorităților de reglementare din Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, România și Croația, anunță Profit.ro.

  • Tranzacțiile imobiliare au risc ridicat de spălare a banilor

Persoanele expuse public sunt cu un risc ridicat de a fi implicate în activităţi de spălare de bani, a afirmat, joi, Adrian Cucu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), într-o conferinţă de profil, anunță Economedia.ro. „Şi iată cum se manifestă, conform informaţiilor pe care Oficiul le are. Se manifestă prin tranzacţii financiare fără un scop economic clar, se manifestă prin confundarea sau prin amestecul patrimoniului persoanelor juridice cu patrimoniul persoanelor fizice care administrează respectivele persoane juridice, prin ignorarea regulilor de conduită financiar-bancară, prin lansarea cu uşurinţă, cu nesăbuinţă, în operaţiuni speculative, ilicite, prin faptul că unii dintre ei devin victime sau intermediari involuntari în operaţiuni licite şi privite, de asemenea, prin prisma activităţii oficiului, prin faptul că o parte din rapoartele de tranzacţii suspecte îi are drept subiecţi pe aceşti clienţi şi de asemenea, o parte din informările pe care le primim de la partenerii noştri vizează activităţile acestora”, a spus Adrian Cucu.

  • Investitorii români nu prea au încredere în sectorul imobiliar

Atenția investitorilor se concentrează astăzi pe datele privind inflația din SUA, care vor oferi indicii privind probabilitatea ca Rezerva Federală să continue cu un ritm mai alert de scădere a dobânzilor în perioada următoare. De asemenea, piața încearcă să analizeze posibilitatea apariției unei recesiuni a economiei americane, cu implicații și asupra celei globale. Aceste lucruri sunt în concordanță și cu principalele preocupări ale investitorilor individuali, așa cum reiese din ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat, citat de Economica.net.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro