Știrile weekendului, 28-29 septembrie. Slăbiciunile economice ale exportului României. Industria scade
În Articol
- Este din nou weekend, 28-29 septembrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
-
Taxele europene pe autovehicule electrice din China, reanalizate
Uniunea Europeană intenționează să voteze dacă să introducă tarife de până la 45% la vehiculele electrice importate fabricate în China pe 4 octombrie, a informat sâmbătă Bloomberg News, citând persoane familiare cu chestiunea, potrivit News.ro. Statele membre au primit un proiect de regulament pentru măsurile propuse, se arată în articol, adăugând că noua dată ar putea fi modificată.
-
Slăbiciunile economice ale exportului României
Exportul net a devenit o frână tot mai puternică a economiei României, acesta având cea mai mare contribuție negativă din regiune la evoluția PIB-ului, potrivit unei analize semnate de Ella Kallai, economist-șef Alpha Bank. Mai mult, slăbiciunea exporturilor românești este doar parțial explicată de scăderea cererii externe, ceilalți factori ținând de evoluția competitivității economiei locale. Exporturile nete (exporturi minus importuri) au frânat din ce în ce mai mult creșterea PIB în primele două trimestre din 2024 în România. Contribuția exporturilor nete la ritmul anual PIB de -2,4pp în trimestrul 1 și -4,4pp în trimestrul 2 au condus la o contribuție de -3,5pp în prima jumătate a anului 2024, anunță Curs de Guvernare.
-
Programul Case Verde, criticat de Asociația Energia Inteligentă
Prin Programul Casa Verde, în forma lansată vineri, adâncim haosul din sistemul energetic, creştem sărăcia energetică şi îmbogăţim nişte firme, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, transmite Agerpres. Potrivit acestuia, un nou program Casa Verde reprezintă o abordare anormală a promovării energiei regenerabile în România. „Astăzi (vineri, n.r.) se lansează un nou program Casa Verde în România. Este penibil ca în secolul XXI, să vii cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică şi, în mare parte, au venituri importante (raportând la beneficiarii programelor anterioare), în timp ce nu ai niciun program pentru 11.611 de români care locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu. Este o aberaţie, să mai continui după 4 ani acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice – Casa Verde, prin care să impui soluţii tehnice “în orb”, prin hazardul apăsării unui buton, în absenţa inventarierii caracteristicilor instalaţiilor şi reţelelor unde urmează să debiteze aceste echipamente. Este o anomalie să dai 30.000 lei, bani plătiţi de populaţie (direct sau indirect), către familii care poate câştigă banii aceştia într-o lună”, a afirmat Dumitru Chisaliţă, în comunicat, citat de Economedia.ro.
-
Industria scade, comerțul crește în economia autohtonă
Încrederea în economia românească s-a deteriorat în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce sugerează o nouă încetinire a produsului intern brut, după o performanță oricum slabă la jumătatea anului. Indicatorul de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) a scăzut la 103,4 puncte în septembrie, de la 104 puncte în august, pe fondul datelor mai slabe raportate de managerii companiilor din industrie și servicii, în timp ce sectorul comerțului retail a raportează cel mai mare optimism din ultimele 5 luni, iar încrederea consumatorilor a revenit ușor, anunță Profit.ro.