Business News

Start-Up Nation 2024. Tinerii antreprenori sub 30 sau 35 de ani, pot angaja persoane de orice vârstă în firmele înființate

9 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Lucian Ioan Rus – secretar de stat în ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – a explicat pentru Termene.ro că deși sunt limite de vârstă pentru solicitanți, aceștia pot angaja cu granturile de 50.000 de euro persoane de orice vârstă.

„Nu există condiții”, ne-a asigurat acesta.

„Doar cei care depun pentru program ca să devină antreprenori, acelea sunt condițiile pentru ei. Pentru personalul pe care îl vor angaja nu avem niciun fel de condiții. Este la latitudinea antreprenorului ca să decidă pe cine angajează în funcție de nevoile business-ului pe care îl dezvoltă.  Am încercat să creionăm după nevoile privatului, dat fiind experiența mea de peste 25 de ani ca antreprenor”, ține să precizeze secretarul de stat Lucian Rus.

Antreprenor sub 30 de ani

Tinerii sub și peste 30 de ani au ocazia să primească finanțări de 250.000 de lei ca să își transforme visurile în afaceri, fără condiții în privința personalului pe care îl pot angaja sau a business-ului pe care îl vor deschide.

Ediția a patra a programului Start-Up Nation, cea care va fi lansată în 2024, va avea de fapt doi piloni/programe/subprograme de finanțare
  • Pilonul I, cu un buget de 300 de milioane de euro, va fi destinat tinerilor cu vârste sub 30 de ani.
  • Pilonul II, cu un buget de 150 de milioane de euro, va fi destinat persoanelor cu vârste de la 30 de ani până la 35 de ani, precum și unor categorii de persoane care au peste 35 de ani, cum ar fi șomerii, deținuții eliberați, persoanele cu dizabilități și persoanele de etnie romă.

 „Primul pilon, care va fi undeva la 245 de milioane de euro, este pentru categoria 18-30 de ani. Al doilea pilon, de aproximativ 200 de milioane de euro, este pentru toate celelalte (30 de ani, 35, 35 plus, persoane defavorizate și toate celelalte categorii), pentru că acești bani provin dintr-o direcție socială pe care Uniunea Europeană a prevăzut-o împreună cu MITE pentru partea de finanțare antreprenoriat social și atunci  intră în această acest calup de finanțare pe pilonul doi. Am introdus practice categoriile de persoane care pot să beneficieze de acești bani”, detaliază Lucian Ioan Rus.

Cine poate aplica la Pilonul I din Start-Up Nation: doar tinerii sub 30 de ani

Primul subprogram mai este denumit și „Tineri antreprenori prin Start-Up Nation 2024”. Cuprinde finanțări care se adresează tinerilor sub 30 de ani și are un buget de 295,75 milioane de euro.

Repartiția pe regiuni a fondurilor:

  • Regiunea dezvoltată București – Ilfov: 29,75 milioane de euro
  • Regiunile mai puțin dezvoltate, practic tot restul regiunilor administrative: 266 milioane de euro

Conform ordonanței aprobate de guvern pot depune proiecte doar:

  • Tineri sub 30 de ani – persoană cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea înteprinderilor mici și mijlocii „Start Up Nation – România“ ediția 2024.

Pentru a participa la activitățile programului, tinerii sub 30 de ani nu au condiții legate de statutul pe piața muncii, astfel cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea tinerilor nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinatate

Cine poate aplica la Pilonul II: tinerii între 30 și 35 de ani, dar și persoanele de peste 35 de ani fără locuri de muncă

Alocarea financiară a Pilonului II este de 150,43 milioane de euro, bugetul fiind dedicat exclusiv candidaților din regiunile mai puțin dezvoltate (Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest și Centru). Astfel, candidații din București sau Ilfov nu pot depune proiecte în cadrul acestui subprogram.

Conform ordonanței aprobate de guvern la acest subprogram din Start-Up Nation pot depune proiecte mai multe categorii de posibili beneficiari:

Pentru a participa la activitățile programului, tinerii care au între 30 și 35 de ani nu au condiții legate de statutul pe piața muncii – pot fi și angajați, și șomeri – astfel cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare , inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

Doar în cadrul acestui Pilon II pot aplica și persoanele de peste 35 de ani pentru a primi un grant de 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.

Este vorba de persoane astfel cum sunt definite în art. 5 pct.III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate

Este vorba de șomeri astfel cum sunt definiți în art. 5 pct.IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

Este vorba de persoane astfel cum sunt definite în art.5 pct.IV^2 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

Se face referire la „persoanele care nu fac parte din forța de muncă respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate”, se precizează în ordonanța de guvern a programului Start-Up Nation.

Este vorba de persoane care nu s-au declarat niciodată șomere, dar care nici nu au loc de muncă în România.

Este vorba de persoane cu nivel „scăzut de instruire, ultimul nivel de școlarizare absolvit fiind ISCED 2, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate”, se mai precizează în ordonanța de guvern a programului Start-Up Nation.

10% din finanțările de la Pilonul II vor fi pentru antreprenorii de etnie romă

În acest al doilea subprogram din Start-Up Nation 2024, 10% din finanțări vor fi alocate speciale pentru beneficiari de etnie romă. Astfel spus, 15 milioane de euro sunt destinați doar proiectelor depuse de persoane din această etnie care vor să înceapă o afacere.

„Vom merge punctual, pentru că avem o țintă din pilonul II, de 150 de milioane de euro, ca 10% dintre participanți să fie de etnie romă. Avem semnate memorandumuri de înțelegere cu asociații reprezentative din zona romilor, astfel încât să putem atinge și acest obiectiv. Cunosc, am prieteni de etnie romă care sunt foarte buni antreprenori. În principal, din toată țara sunt cei până în 30 de ani pe primul pilon, cu 300 de milioane de euro finanțare. Al doilea pilon este destinat persoanelor cu vârsta de până la 35 de ani și peste, dacă se află într-una din situațiile menționate”, a explicat ministrul Economiei.

Stăm prost la numărul de antreprenori raportat la populație

O posibilă problemă este ca tinerii de 30 de ani să se orienteze către deschiderea de afaceri mai ușoare, gen restaurante, cluburi, baruri sau săli de fitness și mai puțin către alte domenii de interes, dar ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are o altă prioritate.

„Pentru statul român este important să înceapă în partea de producție, doar că e greu de motivat și de direcționat doar pe partea de producție. De aceea am pus coduri CAEN din foarte multe domenii de activitate. Ce ne interesează în primul rând este ca tinerii să aibă această inițiativă și să își pună ideile în aplicare. Numai că indiferent dacă vorbim de un business de servicii sau vorbim de producție, până la urmă nu are importanță, zic eu, pentru că important este să pornească, să înceapă un business, să aibă curajul să-l facă și să aibă și un capital care să-l poată ajuta”, susține Lucian Rus.

România suferă în momentul de față la capitolul antreprenori. O comparație cu țările din jur ne arată că stăm foarte prost la numărul de oameni de afaceri raportat la populație. 

„Dacă ne uităm la numărul de antreprenori raportat la suprafață, la numărul total de populație din România, comparativ cu toate celelalte țări, observăm că e un număr mult mai mic pe care noi îl avem la noi în țară față de alte țări. Ceea ce ne interesează este clar să ajutăm acești tineri ca să devină antreprenori, indiferent acuma de ideea pe care o au, că poate o fi idee foarte bună care să dezvolte și avem experiență în celelalte ediții ale Start-Up Nation, când chiar business-uri care au început ca business-uri mici, uite că s-au dovedit a fi scalate și au devenit business-uri mari și dacă nu foarte mari. Deci asta ne interesează până la urmă, să încurajăm nu numai tinerii, ci și acele persoane cu ideile acelea bune de a le dezvolta în antreprenoriat”, conchide secretarul de stat.

 7.200 de noi business-uri și 15.500 de locuri de muncă

Ediția din acest an a StartUp Nation este finanţată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.

Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.

Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii cu indemnizație de șomaj sau fără, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.

Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.

Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă. În premieră, ediția din 2024 va include o componentă de training. Astfel, înainte de a depune proiectele pentru finanțare, antreprenorii vor urma cursuri antreprenoriale.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro