Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Prima etapă a Start-Up Nation 2024 ar urma să înceapă în luna iunie, după ce programul va fi aprobat într-o ședință de guvern și apoi publicat în Monitorul Oficial. Prima etapă prevedea ca solicitanții de granturi să participe la cursuri antreprenoriale obligatorii, care vor fi decontate de stat până la suma de 50.000 de lei.

Formatorii de cursuri profesionale antreprenoriale se vor putea înscrie într-o platformă pusă la dispoziție de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Apoi, solicitanții de granturi își vor putea alege din această listă firmele ale căror cursuri antreprenoriale vor să le urmeze.

„După ce ordonanța de urgență de aprobare a programului va intra în vigoare, vom pregăti platforma de înscriere pentru firmele de consultanță care oferă cursuri antreprenoriale. Înscrierea va fi liberă, dar firmele care nu pot dovedi că furnizează cursuri acreditate de Ministerul Muncii și că îndeplinesc celelalte criterii minime de eligibilitate vor fi scoase de pe platformă”, a explicat Lucian Rus.

Astfel, antreprenorii care vor să obțină un grant nerambursabil trebuie să urmeze doar cursuri oferite de firme acreditate de Ministerul Muncii.

Țeapa formatorilor acreditați de Autoritatea Națională pentru Calificări

Pe piață mai sunt și firme sau formatori persoane fizice care susțin că sunt pregătiți de Autoritatea Națională pentru Calificări.

„Autoritatea Națională pentru Calificări nu deține atribuții în ceea ce privește activitatea de acreditare, autorizare, monitorizare și control a furnizorilor de formare profesională”, precizează reprezentanții instituției.

„Conform legislației în vigoare, prin aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății, rectificată, cu modificările și completările ulterioare, aceste atribuții revin Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, explică reprezentanții Autorității Naționale pentru Calificări.

„Utilizarea sintagmei „autorizat/acreditat ANC” este ilegală în contextul în care este folosită în domeniul organizării de programe de formare profesională a adulților”, este concluzia instituției.

Autoritatea Națională pentru Calificări activează ca Punct Național de Coordonare pentru EQF, Punct de Contact pentru ESCO, Centru Național Europass, Serviciu Național de Asistență pentru EPALE și Centru Național Euroguidance.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe