Start-Up Nation nu va avea o nouă rundă de finanțări în 2023. A început evaluarea proiectelor ediției lansată în 2022
În Articol
Termene.ro a aflat de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului că ediția a patra a programului nu va fi lansată în 2023. De altfel, programul nici nu este inclus în bugetul pe 2023. Ministerul a anunțat însă că a început evaluarea candidaților proiectelor depuse anul trecut.
În acest moment șansele ca în acest an să fie lansată o nouă ediție a programului Start-Up Nation sunt zero, au confirmat pentru termene.ro mai multe surse din Ministrul Antreprenoriatului și Turismului condus de Daniel Cadariu. A patra ediție a programului nu este planificată a fi lansată mai devreme de 2024.
Reprezentanții ministerului ne-au explicat că în acest an eforturile se vor fixa pe finalizarea evaluării programului Start-Up Nation 2022 și pe efectuarea plăților granturilor. „În 2024 se va face o evaluare a programului lansat în 2022 și apoi se va lua fie decizia continuării Start-Up Nation cu o nouă ediție, fie se va lansa un program nou care să fie mai bine conectat la cerințele actuale ale mediului de afaceri”, ne-a explicat un reprezentant al ministerului.
De altfel, Start-Up Nation nu are alocări pentru vreo ediție nouă în bugetul național al guvernului. În schimb, sunt atribuite sumele necesare pentru a se începe în 2023 plățile pentru ediția 2022.
Programul lansat anul trecut ar trebui să finanțeze până la 10.000 de proiecte depuse cu o sumă de maximum 200.000 de lei pentru fiecare proiect. Astfel, bugetul programului Start-Up Nation 2022 poate ajunge până la două miliarde de lei.
Ediția 2022, încep evaluările
De altfel, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat pe pagina de Facebook că antreprenorii care au aplicat în 2022 la programul Start-Up Nation vor primi notificări, acolo unde este cazul, în următoarea perioadă de la evaluatorii aplicațiilor pentru a oferi eventuale clarificări. În acest sens, reprezentanții ministerului îi roagă pe aplicanți să fie atenți la conturile lor deschise în aplicația informatică de granturi IMM, pentru solicitările de clarificare, în procesul de evaluare a proiectelor, care se derulează în perioada aceasta. Ediția Start-Up Nation 2022 a acordat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei. S-au primit aproape 17.000 de cereri de finanțare.
Mesajul postat pe 1 martie de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT):
Persoanele care au aplicat pentru a obține o finanțare de până la 200.000 lei în cadrul programului Start-Up Nation, atât pentru Pilonul I – Național, cât și pentru Pilonul II – Diaspora, sunt rugate să urmărească/verifice contul deschis în aplicația informatică granturi.imm.gov.ro!
MAT și Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii se află în plin proces de evaluare a celor 15.319 cereri de finanțare aferente pilonului național, precum și a celor 1.648 de cereri de finanțare aferente pilonului dedicat diasporei.
Mai exact, sunt verificate, pe rând, completarea tuturor câmpurilor de către solicitanți, eligibilitatea codului CAEN Rev 2, inclusiv legăturile activelor achiziționate cu fluxul activităților/subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN pentru care se solicită finanțare, precum și încadrarea în categoria IMM și declarațiile asumate.
În această etapă, echipa tehnică poate solicita aplicanților o serie de clarificări suplimentare. Dat fiind faptul că toată corespondența are loc electronic, prin intermediul aplicației informatice amintite, este absolut necesar să verificați permanent contul deschis, astfel încât să vă încadrați în termenele procedurale.
Ediția 2022, pe scurt
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a precizat în anunțurile publice că ediția a treia a Start-Up Nation a avut o alocare fixă destinată digitalizării pentru fiecare proiect, alocare de 5000 euro.
Dacă beneficiarul creează două locuri noi de muncă, el va putea utiliza din grant suma de 60.000 lei pentru plata salariilor, iar în cazul creării doar unui singur loc de muncă, suma alocată pentru salarii nu va depăși 30.000 lei. De asemenea, viitorii beneficiari puteau apela și la consultanți pentru întocmirea proiectului, cheltuielile cu consultanța fiind eligibile până la concurența sumei de 10.000 lei.
Ediția a treia a Start-Up Nation acordă un punctaj suplimentar proiectelor green. Vor fi punctate mai bine și investițiile care aduc plus valoare, investițiile inovative, digitalizarea și pregătirea antreprenorială.
Analiza primelor două ediții
Din analiza primelor două ediții ale Start-Up Nation efectuată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului reiese că la prima ediție, inițiată în 2017, au fost finanțate 7.150 de microîntreprinderi și IMM-uri, din care la 31 decembrie 2021 mai funcționau 7075, și au fost create 17688 noi locuri de muncă, din care 14300 pentru persoanele defavorizate (inclusiv șomeri).
Ediția a doua, demarată în 2019, s-a soldat cu înființarea a 8100 de societăți comerciale din care la finalul anului 2021 mai funcționau 6960, și cu crearea a 38100 noi locuri de muncă, din care 29000 pentru persoanele defavorizate.