Business News

Știrile zilei, 22 octombrie. Speranța de viață pentru o persoană de 65 de ani. România cere mai mulți bani pentru fermieri

22 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Băncile din România au acordat credite în valoare totală de aproape 114 miliarde de lei în primele opt luni ale anului, cu 28% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023, conform datelor furnizate de băncile comerciale din România, scrie Rador Radio România. Mai mult de jumătate din această valoare o reprezintă creditele acordate populației. În primele opt luni ale acestui an, creditele acordate companiilor au însumat aproape 50 de miliarde de lei, adică aproximativ 44% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci, restul reprezentând sume împrumutate populației. Repartiția pe monede relevă că, în primele opt luni ale anului curent, circa 83% din împrumuturi au fost acordate în lei, 16% în euro și un procent în dolari americani, ceea ce arată încrederea de care se bucură moneda națională în rândul populației și contribuie, de asemenea, la reducerea riscului valutar, anunță Economedia.ro.

Ponderea datoriei guvernamentale brute în PIB în Uniunea Europeană a crescut, la finele trimestrului doi din 2024, până la 81,5%, de la un nivel de 81,3% la finalul primului trimestru, cele mai îndatorate state membre UE fiind Grecia, Franța, Belgia, Spania și Portugalia, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro, la finele trimestrului doi din 2024, ponderea datoriei guvernamentale brute în PIB se situa la 88,1%, comparativ cu 87,8% la finalul primului trimestru, scrie Agerpres, citat de Profit.ro.

România solicită Comisiei Europene, în cadrul Consiliului Agricultură şi Pescuit, extinderea aplicării Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie în sectorul agricol până la 30 iunie 2025, precum şi creşterea plafonului individual de ajutor la 560.000 de euro pe întreprindere agricolă. Potrivit unui comunicat al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale secretarul de stat Sorin Moise participă la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, ce are loc la Luxemburg, în perioada 21-22 octombrie 2024. Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniştrii Agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027, anunță Economica.net.

Speranța medie de viață sănătoasă la 65 de ani s-a redus în România, de la recordul de 6,6 ani atins în anul prepandemic 2019, la numai 3,9 ani în 2022, conform datelor Eurostat. Cea mai mare scădere din UE s-a înregistrat însă în Germania, unde anii pe care o persoană de 65 de ani îi poate aștepta să-i mai trăiască fără probleme de sănătate grave sau moderate, ca medie pentru ambele sexe, a coborât de la 12,2 ani, la 8,4 ani, în același interval. Aceasta arată că ambele state au pierdut mai mult decât întregul avans înregistrat din 2015 la acest important indicator, anunță Curs de Guvernare. Dacă speranța medie de viață la naștere înregistrată de UE în 2019 a fost atinsă din nou în 2023, revenirea la nivelul pre-pandemic a speranței de viață sănătoasă va fi atinsă probabil anul acesta. Pierderea va fi recuperată rapid, însă problema gravă consistă în decalajul dintre speranța de viață sănătoasă și speranța de viață, care va implica majorarea cheltuielilor personale și bugetare în creștere accelerată, în contextul scăderii fertilității din statele europene.

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel, iese din nou pe piețele de obligațiuni, acum cu ținta de a atrage 500 de milioane de euro. PPC intenționează să listeze obligațiunile la bursa Dublin Euronext sau într-un alt loc de tranzacționare din Uniunea Europeană. Citigroup, Goldman Sachs și HSBC acționează în calitate de coordonatori, iar BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura, Société Générale, Alpha Bank, Piraeus Bank, AXIA Ventures și Eurox Securities acționează în calitate de co-manageri ai ofertei, anunță Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro