Majorarea salariului minim brut la 4.100 de lei în 2025. Venitul net din unele sectoare de afaceri depășește de mult salariul minim european
- Salariul minim brut în România ar urma să crească, începând cu data de 1 ianuarie 2025, odată cu implementarea directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Patronatele speră ca majorarea să fie amânată pentru că deja în 2024, salariul minim brut a crescut cu 700 de lei.
Majorarea salariului minim brut cu sume între 400 și 600 de lei ar urma să fie aplică de către firmele din România în 2025, dacă inițiativa Guvernul României va fi aprobată și de Camera Deputaților.
Se va ajunge la un minim de 4.100 de lei. Proiectul de lege adoptat de Guvernul României în această vară a fost deja aprobată în Senat. Acum urmează să ajungă în Camera Deputaților.
Salariul net va fi de 2.450 de lei
Asta înseamnă de fapt un salariu minim net de 2.450 lei net, comparativ cu 2.363 lei net, în prezent.
În această vară, Guvernul a aprobat legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se transpune în legislația națională Directiva (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Acest obiectiv a fost asumat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Circa 1,8 milioane de salariați ar urma să beneficieze de această majorare, în principal în sectoare precum industria alimentară și servicii.
Sunt, însă, și domenii în care salariul minim este de mult istorie, iar netul este chiar mai mare decât salariul minim brut.
Netul bate de mult salariul minim european în multe domenii
Situația este similară și în construcții, un alt sector care a pierdut o serie de facilități fiscale, dar în care retribuția angajaților este cu mult mai mare decât salariul minim european vizat de guvernanți.
Liviu Tomulesei, președintele Patronatului Drumarilor din România, spune că vor fi respectate noile reglementări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Trebuie precizat totuși că în sector salariul minim net pornește de la peste 4.000 de lei net.
Cam același lucru se întâmplă și în industria ușoară, după cum ne-a precizat Mihai Păsculescu, prim vicepreședintele Federației Patronale a Industriei Ușoare (FEPAIUS).
„La noi în industrie nu are nimeni mai puțin de salariul minim european. Nu stă nimeni la vremurile acestea fără un salariu mai mare cu cel puțin 20% peste cel minim din economie”, afirmă Păsculescu.
Câștigul salarial mediu brut pe economie în luna iulie 2024 a fost 8580 lei şi cel net 5242 lei.