Românii sunt turiști de weekend pe litoralul Mării Negre. Cât de profitabil a fost sezonul estival
În Articol
- În acest an, numărul turiștilor care au ajuns pe litoralul românesc a crescut cu aproximativ 30% față de anul trecut, datorită vremii călduroase, conform primelor estimări ale patronatului din sector.
- Spre deosebire de alți ani, vara aceasta s-a remarcat printr-un turism de weekend, întrucât mulți români au ales să meargă la mare la sfârșit de săptămână, luând decizia pe ultima sută de metri, datorită vremii bune, litoralul românesc fiind cea mai apropiată destinație.
- Turiștii străini au venit în mare parte pe cont propriu, însă au existat și mai multe chartere pe ruta Tel Aviv – Constanța, care au adus turiști din Israel.
Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), a declarat că sezonul estival din acest an a fost mai bun decât în anii precedenți, datorită vremii favorabile. În general, turiștii au preferat să-și petreacă timpul la mare în weekend, tendință observabilă chiar și în luna septembrie.
„A fost un sezon clar mai bun comparativ cu mulți ani în urmă, deoarece am avut o vreme foarte caldă, favorabilă pentru vacanțe, care i-a determinat pe mulți români să vină în mai multe weekenduri, inclusiv în luna iunie și chiar acum, în septembrie, pe litoralul românesc.
Acest lucru nu este tocmai obișnuit, deoarece litoralul românesc depinde de turiștii români, care vin la mare doar în timpul vacanțelor școlare”, a declarat Corina Martin pentru Termene.ro.
Un sezon surprinzător de bun
Ea a adăugat că din această cauză, sezonul estival este mai scurt la noi, deoarece școala se termină târziu și începe devreme. Cu toate acestea, anul acesta a existat un număr neașteptat de mare de turiști care au luat decizia de a veni la mare pe ultima sută de metri, profitând de vremea frumoasă.
„Faptul că vremea a fost atât de călduroasă a făcut ca, în fiecare joi, orice român care se uită la prognoza meteo și vede un avertisment de caniculă pentru weekend să-și facă rapid bagajele, să-și ia familia în mașină și să plece. Unde? Cel mai aproape este la mare, în România, mai ales că biletele de avion pentru destinațiile externe s-au scumpit foarte mult.
De asemenea, prețul vacanțelor în străinătate a crescut semnificativ, la fel și cel al pachetelor de chartere pentru Turcia, Grecia sau Dubai. Totodată, s-au majorat și prețurile la cazare.
Astfel, cel mai convenabil și mai accesibil a fost litoralul românesc”, a explicat Martin.
Per ansamblu, sezonul estival din 2024 pare să fie mai bun decât în ultimii ani, cu un număr mai mare de înnoptări, de turiști și mai multe nopți de cazare ocupate, afirmă Martin. Cifrele exacte vor fi disponibile însă în câteva zile, când vor fi prezentate oficial de către patronatele stațiunilor de pe litoral.
Promovarea, pe linie moartă
Anul acesta, numărul turiștilor care au mers la mare a crescut spectaculos, spre surpriza multora, în ciuda lipsei campaniilor de promovare sau a programelor inițiate de autorități. A contat, în primul rând, vremea călduroasă, care i-a motivat pe români să se relaxeze pe litoralul românesc.
„Estimarea mea este că numărul turiștilor a fost cu peste 30% mai mare decât anul trecut. Și nu datorită vreunei campanii de promovare, ci doar datorită impactului pozitiv al vremii călduroase”, a menționat Martin.
Cât despre turiștii străini, aceștia au venit în general pe cont propriu. Doar în cazul relației cu Israel au existat aproximativ 10 chartere care au aterizat la Constanța, deși situația a fost complicată din cauza evenimentelor din Orientul Mijlociu.
Topul stațiunilor
Cea mai căutată destinație în 2024 a fost Mamaia, stațiunea care oferă cazare pentru toate bugetele, potrivit Corinei Martin. Un rol important l-au jucat serviciile exclusive, evenimentele organizate aici și apropierea față de Constanța.
Pe locul doi în topul preferințelor a fost Eforie, datorită tarifelor mai mici și accesibile pentru familiile de români.
Locul trei în clasament este ocupat de stațiunile din sudul litoralului, care au beneficiat de un concept nou de promovare. „Acolo merg, în general, familiile cu copii, care preferă resorturi all-inclusive, dorind să evite alte cheltuieli și să ofere distracție copiilor într-un mediu confortabil”, a adăugat Martin.
Sezonul estival a început pe 27 aprilie 2024 și s-ar putea prelungi până la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, datorită programului „Litoralul pentru toți”. În această perioadă, tarifele de cazare beneficiază de reduceri de până la 70%, ceea ce face ca sejururile pe litoral să fie accesibile pentru diverse bugete. În plus, unele hoteluri oferă pachete care includ mese și alte servicii, sporind atractivitatea ofertei.
Anul trecut, numărul turiștilor care au venit pe litoral a fost de 1,57 milioane, față de 1,45 milioane în 2022, o creștere de 8,2%, conform datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Constanța. De asemenea, numărul înnoptărilor pe litoral a crescut cu 9,4% față de 2022, ajungând la 5,2 milioane.