Record absolut de încasări pentru ANAF, în iulie
- Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a înregistrat în luna iulie 2024 un record de încasări, depășind suma de 50 de miliarde lei, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.
„După ce anunţam recent că ANAF şi-a îndeplinit obligaţiile cu succes după primele 6 luni ale anului, în luna iulie a depăşit un prag istoric de venituri de 50 miliarde lei, gradul de colectare la şapte luni fiind în continuare peste 100%. În trecut, problema principală pusă pe tapet era că ANAF nu colectează suficient. Când am venit la MF, am subliniat că una dintre priorităţile noastre principale este îmbunătăţirea colectării veniturilor, pas vital în a asigura finanţarea serviciilor esenţiale ale statului”, a scris acesta.
Boloș: Digitalizarea începe să dea roade
Acesta a declarat că rezultatele bune înregistrate de Fisc sunt și un efect al digitalizării.
„Instrumentele de digitalizare, chiar dacă sunt primul care spune că pot fi îmbunătăţite pentru a nu le face viaţa grea contribuabililor, încep să producă efecte care se văd, fie că e vorba de conformarea voluntară, fie că e vorba de combaterea evaziunii fiscale. Aşadar, toţi cei care pot contribui la această temă sunt oricând bineveniţi alături de noi, scopul final fiind să îmbunătăţim activitatea de colectare şi combaterea evaziunii, cu impact minim asupra contribuabililor corecţi”, a mai scris Marcel Boloş.
Cele mai recente măsuri de digitalizare implementate de Fisc țin de introducerea e-TVA, e-Transport și de extinderea sistemului e-Factura la tranzacțiile B2C.
Măsurile legate de e-Facura și e-TVA au fost puternic contestate de mediul de afaceri, care a cerut abrogarea acestora, Patronatul Antreprenorilor Contabili organizând și un miting de protest în acest sens, pe data de 8 iulie.
Protestatarii au prezentat Ministerului Finanțelor o listă cu 10 revendicări. În afara celor două menționate mai sus aceștia solicitau introducerea de norme clare de implementare pentru e-Transport precum și respectarea principiului predictibilității și revenirea la legea prevenției. Totodată, aceștia au cerut respectarea dialogului social și a transparenței decizionale, precum și eliminarea declarațiilor redundante, în relația cu Fiscul.