Dacă ai un business pe care l-ai pus în practică sau dorești să îl optimizezi, cu siguranță că nu vrei doar să rezolvi o nevoie existentă în piață, ci și să obții anumite beneficii financiare în urma prestării respectivei activități. Cel mai important indicator financiar al performanței unui business pe piață îl reprezintă profitul net.

 

Cum afli cât este de rentabilă pe piață activitatea companiei pe care o conduci? Cum calculezi profitul net al companiei tale? Iată tot ce trebuie să știi în legătură cu formula de calcul și metodele de impozitare a acestui indicator.

 

Ce este profitul net

Profitul net este rezultatul activității comerciale a unei companii, măsurat prin diferența între venituri și cheltuieli, altfel spus câștigul rămas după ce au fost deduse toate cheltuielile. Acest indicator este unul dintre cei mai semnificativi în analiza financiară a businessului tău, deoarece oferă informații privind performanța activității companiei pe care o conduci.

 

Profitul net se calculează ținând cont de mai mulți factori: venituri, cheltuielile operaționale sau de producție, taxe și impozite. În funcție de metodele contabile folosite pot exista în literatura de specialitate mai multe formule de calcul pentru profit, dar toate folosesc trei concepte majore: profitul brut, cel operațional și profitul net. Fiecare dintre acești termeni oferă informații importante despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța companiei respective.

 

Cum se calculează profitul net

În principal, profitul net reprezintă diferența dintre venituri și cheltuieli, însă calculul acestuia se face scăzând din profitul brut pe cel operațional.

 

Profitul brut reprezintă diferența dintre cifra de afaceri și cheltuielile de producție (cheltuielile cu producția, salariile etc).

 

Din valoarea profitului brut, în urma deducerii altor cheltuieli (de tip operațional, și care includ chirii, marketing etc.), se obține profitul operațional.

 

Din valoarea acestuia din urmă, după ce se deduc taxele și impozitele, valoarea rămasă este cea a profitului net.

 

Cum se interpretează valorile profitului net

Veniturile reprezintă suma tuturor încasărilor companiei în urma activității comerciale desfășurate. Această valoare este însă diferită de cifra de afaceri, care reprezintă valoarea veniturilor din care se scad anumite cheltuieli, cum sunt cele legate în principal de finanțări externe, adică obținute din credite sau de la investitori.

 

Mai exact, dacă valoarea investiției sau a împrumutului nu a fost obținută direct din vanzarea produselor companiei, deci nu este un rezultat al activității comerciale de bază, acestea nu reprezintă încasări (venituri).

 

La fel, dacă firma e plătitoare de TVA, valoarea taxei  se scade din cea a facturilor emise de companie.

 

Pe de altă parte, cifra de afaceri, măsurată pe parcursul unui an fiscal, este un criteriu pe baza căruia companiile sunt încadrate ca:

● microintreprinderi (cifra afaceri < 2 mil. euro);
● IMM-uri (2 mil – 50 mil euro, maxim 250 de salariați);
● companii mari sau corporații (cifra afaceri > 50 mil. euro).

 

Din valoarea cifrei de afaceri se scad cheltuielile de producție pentru a obține un prim profit, anume profitul brut.

 

Cheltuielile sunt de mai multe tipuri (de producție, operaționale, taxe și impozite) și în funcție de încadrarea acestora la anumite categorii se face și calculul profitului brut și al celui net.

 

Pe de o parte, există cheltuielile de producție (cele folosite pentru utilaje de producție, cu salariile angajaților etc.) care se deduc din cifra de afaceri pentru a obține profitul brut.

 

Apoi, din valoarea acestuia din urmă, se scad cheltuielile operaționale de tip chirii cu spațiul, cheltuieli de marketing și publicitate, pentru a obține profitul operațional. Din acesta din urmă se deduc apoi taxele și impozitele pentru a obține profitul net.

 

Practic, acest indicator este cel la care se ajunge în final pentru a vedea în ce măsură se poate susține activitatea companiei respective ținând cont de toate cheltuielile, taxele și impozitele. Profitabilitatea unei firme nu este reprezentată de cifra ei de afaceri, ci de către indicatorul profit net, iar pentru analiza acestuia trebuie urmărit profitul acumulat de la începutul anului și comparat cu cel din perioada similară a anilor trecuți.

 

Cât este impozitul pe profit? Valoarea impozitului pe profit în 2020

Conform noului Cod fiscal, cota care se aplică asupra profitului impozabil este de 16%.

 

Cu ce te poate ajuta termene.ro

O agenție specializată îți poate oferi sugestii în privința indicatorilor care pot modificați pentru a eficientiza afacerea ta. Prin modulul „API și date integrate” de pe termene.ro ai acces la toate datele necesare activității tale într-o singură aplicație, cea a companiei tale. Alte aplicații oferite prin această platformă îți furnizează în timp real informații sau date fiscale ale companiilor cu care colaborezi (denumire, statut fiscal, stare societate, număr de înregistrare Registrul Comerțului etc.). De asemenea, din aplicația ta afli înainte de a emite o factură dacă agentul economic este în registrul TVA la încasare sau dacă este activ ori inactiv fiscal. Mai mult, persoanele juridice care doresc înregistrarea pe site-ul tău completează doar CUI-ul companiei, restul datelor fiind preluate prin modulul API din platformă.

 

Creează-ți acum un cont în această platformă pentru a te bucura de beneficiile pe care le ai la îndemână prin serviciile și aplicațiile termene.ro.

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe