Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea registrului agricol 2025 – 2029 care introduce o nouă categorie de suprafețe ce vor fi eligibile pentru subvenții, respectiv ”terenurile piscicole” utilizate ca terenuri agricole.

O altă noutate este că terenurile aflate în concesiune vor putea fi înscrise la rândul lor în registrul agricol.

Potrivit draftului, Partea I a noii variante a registrului va include codul de identificare a terenului, respectiv codul unic al adresei, constituit din Cod SIRUTA (cod stradă, cod adresă).

Noi beneficiare de plăți: terenurile piscicole utilizate în scop agricol

O altă modificare adusă la Partea I, Capitolul II, este introducerea unei noi categorii de folosință pentru terenuri, respectiv aceea de ”Terenuri piscicole” (utilizate temporar în scop agricol).

După cum se explică în draft, modificarea ”a survenit în urma faptului că există anumiți fermieri din zonele piscicole care exploatează terenuri amenajări piscicole și care desfășoară activitate agricolă pe aceste terenuri, dar care nu pot fi eligibili la plată datorită faptului că terenul este cu destinație piscicolă și nu agricolă”. Or, se menționează în proiect, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că ”suprafețele clasificate în dreptul național ca fiind destinate activității piscicole, dar care sutn sau au fost utilizate efectiv în scop agricol, sunt suprafețe agricole”.

Concesiunile pot fi înscrise în registrul agricol

Proiectul prevede totodată că la Partea I, capitolul II, litera b), Identificarea pe parcele a terenurilor aflate în proprietate, se va adăuga o nouă coloană, coloana 9, Titular drept folosință/concesiune.

După cum se menționează în document, modificarea a fost necesară deoarece ”formularele registrului agricol pentru perioada 2020 – 2024 nu prevedeau identificarea dreptului de folosință/concesiune a deținătorilor unei parcele/tarlale/sole, astfel că multe gospodării care nu dețineau dreptul de proprietate nu puteau fi înscrise în registru agricol.”

Noi variante de formulare

Proiectul de hotărâre include totodată noile variante de formulare aferente registrului agricol și reamintește că ”după data de 31 decembrie 2024, formularele registrului agricol pentru perioada 2020 – 2024 nu mai pot fi utilizate”.

Draftul mai prevede că după adoptarea actului normativ, ”primarii comunelor, orașelor, municipiilor și ai sectoarelor municipiului București vor trebui să ia măsuri pentru întocmirea și ținerea la zi a registrului agricol în format electronic ori în format hârtie, după caz.” Proiectul se află în dezbatere publică zece zile, termen în care se pot transmite propuneri și sugestii.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe