Business News

Primele detalii despre noile reguli privind valorificarea bunurilor intrate în proprietatea statului

1 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În referatul asociat proiectului se mențioenază că noile prevederi sunt necesare ca urmare a faptului că activitatea operativă de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului a fost reorganizată prin preluarea acestor atribuții de la nivelul Direcției generale executări silite cazuri speciale la nivelul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

Structurile specializate de valorificare din cadrul ANAF vor prelua bunurile de la deținătorii lor

Potrivit proiectului ce completează prevederile OG 14/2007, structurile ANAF ce vor prelua bunurile de la deţinătorii acestora vor fi organele cu atribuții în valorificarea bunurilor ce au competențe în respectiva arie teritorială.

Astfel, draftul stipulează că organele de valorificare competente să preia bunurile de la deţinătorii acestora sunt următoarele:

a) structurile organizate la nivelul aparatului propriu al Direcţiei generale regionale a finanțelor publice București cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă și în materie penală situate în aria de competenţă teritorială a acesteia;

b) structurile organizate la nivelul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanțelor publice cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală situate în aria de competenţă teritorială a acestora;

c) structurile organizate la nivelul administrațiilor județene ale finanțelor publice din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanțelor publice cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă situate în aria de competenţă teritorială a acestora.

Valorificarea sumelor confiscate

Aceleași structuri menționate mai sus vor avea atribuții în valorificarea sumelor de bani confiscate prin hotărâri judecătorești. Dacă aceste sume excedă banii din conturi, structurile de valorificare vor trimite o notă de organelor de executare silită ” în vederea urmăririi şi încasării prin procedurile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală”.

Astfel, potrivit proiectului, dacă sumele confiscate prin hotărâri judecătorești excedă sume ce au fost deja ”consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, în cursul procesului penal, în vederea confiscării” structurile specializate vor valorifica sumele din conturile bancare, după care vor întocmi Nota de valorificare privind sumele confiscate încasate în limita celor consemnate pe care o vor trimite organelor fiscale de executare silită.

Coordonarea și monitorizarea va fi realizată de Direcţia generală executări silite cazuri speciale

Proiectul mai prevede totodată că îndrumarea și coordonarea organelor de valorificare, precum și monitorizarea procedurilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului este în sarcina Direcţiei generale executări silite cazuri speciale.

Totodată, draftul precizează că ”reprezentantul organului de valorificare în comisia de preluare-distrugere constituită la nivelul deţinătorului în componenţa prevăzută la art. 2 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 731/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, va fi desemnat de către conducătorul organului de valorificare, la propunerea conducătorului adjunct al organului de valorificare”.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro