Business News

Patronatele din agricultură cred că desele modificările fiscale riscă să afecteze și accesul la hrană al românilor

13 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

După ce s-au trezit că le-au fost eliminate mai multe facilități fiscale în ultima perioadă, așa cum s-a întâmplat și în sectorul construcțiilor sau în IT, acum, agricultorii sunt destul de circumspecți în privința anului 2025. Nu de alta, dar le este greu să-și facă un plan de business, din cauza faptului că nu există predictibilitate din punct de vedere fiscal și legislativ.

Fără predictibilitate

„Societățile care lucrează în agribusiness nu își pot face planurile de pe un an pe altul, pentru că nu există predictibilitate din punct de vedere fiscal și legislativ, dar și din punct de vedere al mediului în care își desfășoară activitatea și ne referim la climă, în principal”, a declarat pentru Termene.ro președintele Pro Agro, Ionel Arion.

Mai mult, președintele Pro Agro spune că firmele din agricultură „trăiesc într-un oarecare hazard”, fiind nevoite de cele mai multe ori să se adapteze situațiilor cu care se întâlnesc.

„Aceasta ne dă o reziliență și o durabilitate în ceea ce înseamnă puterea de a o lua de fiecare dată de la capăt”, a afirmat Ionel Arion.

Amnistia fiscală și agricultorii

Guvernul a aprobat recent mai multe facilităţi pentru ca persoanele sau firmele cu datorii să achite debitele restante până la 25 noiembrie.

Ionel Arion spune însă că măsurile n-au niciun efect pentru firmele din agribusiness, în contextul în care acestea nu au datorii în cea mai mare parte, pentru că altfel n-ar avea acces la subvenții.

„Dacă ar avea datorii, societățile care activează în agricultură nu ar mai fi bancabile, nu ar primi subvenții și așa mai departe. Deci în agricultură, în mare parte, 99% din entitățile economice care activează în sector își plătesc datoriile către bugetul statului, cu siguranță”, a mai precizat fermierul.

Președintele Pro Agro lasă să se înțeleagă că, de altfel, și efectul la buget ar putea să nu fie chiar atât de mare pe cât se așteaptă autoritățile.

„Din punctul nostru de vedere nu știm dacă are sau nu efect atât de mare la nivel bugetar, în sensul în care pentru bugetul național să aibă o semnificație. Cred totuși că multe din aceste datorii ajungeau în faza de prescriere și intenția guvernului a fost că dacă se emite o astfel de măsură, să recuperează din acele sume care ar fi fost pierdute într-un fel sau altul”, a mai afirmat Ionel Arion.

Executivul a anulat recent dobânzile şi penalităţile de întârziere pentru firme, dar și pentru persoanele fizice, condiția fiind ca până la data de 25 noiembrie 2024 să fie plătită integral restanța inițială.

De asemenea, este acordată în acelaşi timp o bonificație de 3% pentru contribuabilii bun-platnici.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro