• Deputații au amânat marți, 26 martie, votul pentru aprobarea sau nu a proiectului de lege prin care părinții singuri pot evita să lucreze în ture de noapte pe perioada în care își cresc copilul. Inițiativa legislativă a fost deja adoptată anul trecut în Senat. Experții în legislația muncii cred că proiectul ar putea aduce beneficii, dar și noi piedici pe piața muncii pentru monopărinți.

Camera Deputaților a amânat în ședința de marți, 26 martie, votul final asupra proiectului de lege prin care un părintele singur (divorțat, văduv etc) are aceleași drepturi ca o femeie gravidă în sensul că nu poate lucra noaptea. Măsură este menită pentru a asigura dreptul monopărintelui să își poată crește mai bine copilul sau copiii.

Proiectul a fost depus anul trecut în Senat, când senatoarea Silvia Dincă a formulat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii prin care părintele unei familii monoparentale să nu poată fi obligat să facă ture de noapte. Senatul a aprobat această inițiativă în mai 2023, iar apoi a fost trimis în Camera Deputaților, conform procesului legislativ.

Proiectul prevede modificarea art. 128 pct. 2 din Codul Muncii, astfel încât „reprezentantul familiei monoparentale” să fie adăugat, alături de „femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează” persoanelor care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Reamintim că pentru mare din proiectele legislative, inițiativele trebuie să plece inițial din Senat. După ce sunt aprobate aici, ele trec în Camera Deputaților care are rol de a transpune în propuneri de lege proiectele.

Avantaje, dezavantaje

Experții de pe piața muncii și a resurselor umane cred că acest proiect poate aduce avantaje, dar și câteva dezavantaje pentru părinții care își cresc singuri copii, dar și pentru antreprenori.

„Pentru un antreprenor care are activitate pe timp de noapte, acest proiect îi poate aduce unele bătăi de cap. Mă gândesc la firmele de pază, spre exemplu. Poate și la reprezentanții forțelor de ordine, din Poliție, din Jandarmerie. Sau, de ce nu, la unitățile medicale din domeniul de stat, dar și privat. Părinții singuri din aceste domenii nu vor mai putea face ture de pază noaptea, în cazul agenților de securitate și a polițiștilor, a jandarmilor. Vor fi medici și asistenți care nu vor mai dori să facă gărzi sau ture de noapte pentru că sunt monopărinți. Acest lucru va duce la creșterea costului forței de muncă. Va fi nevoie de încă un angajat pentru a nu pune presiune pe personalul rămas”, ne explică George Haranga, manager resurse umane.

Desigur, vor fi avantajați părinții singuri pentru că aceștia își vor putea crește copilul sau copiii. „Cu siguranță monopărinții nu ar trebui să lucreze pe timp de noapte, pentru că este dificil apoi să mai ai energie să ai grijă de copil pe perioada zilei”, ne mai spune George Haranga.

Pe de altă parte, proiectul de lege odată adoptat ar putea naște și abuzuri atât din partea antreprenorilor, cât și a angajaților. „Mă gândesc că un antreprenor care are activități economice și pe perioada nopții va evita să mai angajeze monopărinți. Pe de altă parte, pot exista și cazuri ca doi soți să divorțeze doar pentru a obliga angajatorul să nu le mai aloce apoi ture de noapte”, ne mai spune expertul.

Ca o concluzie, specialistul este de părere că regula este foarte bună, dar oricum aceasta se poate regla direct pe piața muncii, fără o lege specială.

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, România avea anul trecut 5,7 milioane de salariați, dintre care 4,5 milioane lucrau în domeniul privat. Din cei 1,2 milioane de bugetari, peste 800.000 lucrează în administrația centrală iar restul în administrația locală. Nu există nicio statistică din care să reiasă care este numărul salariaților monopărinți cu copii minori.

Argumentele inițiatorilor

Silvia Dinică, inițiatoarea proiectului, argumentează că familiile monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care își asumă responsabilitatea de a crește și a îngriji copiii, în condițiile în care, adesea, părintele se confruntă cu provocări financiare și logistice majore, în încercarea de a-și îndeplini rolul de părinte și de a-și asigura traiul zilnic. Dar, mai presus de toate, sunt siguranța și binele emoțional al copilului.

„Există o serie de motive pentru care părintele dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte. Mă refer la siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă. Amintesc și de posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte. Este dificil de îmbinat programul de lucru cu obligațiile familiale”, ne-a explicat Dinică.

Există mai multe motive pentru care părintele singur nu trebui să meargă la muncă noaptea, conform inițiatorilor legii, printre acestea se regăsesc:

  • impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.
  • siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale.

Codul Muncii va fi modificat

În acest sens, Codul muncii va fi modificat, conform proiectului legislativ de la Senat, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se modifice cu noua categorie. În prezent, Codul muncii stipulează aceeași interdicție și în cazul femeilor gravide, a lăuzelor, precum și a mămicilor care alăptează.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe