Business News

Liviu Tomulesei, președintele Patronatului Drumarilor, cu privire la amnistia fiscală: „Mai bine mai puțin, decât deloc”

6 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Liviu Tomulesei, președintele Patronatului Drumarilor din România, spune că măsură a fost determinată de situația actuală, fiind nevoie „cruntă” de bani la buget.

Măsură impusă de piață

Liviu Tomulesei, președintele Patronatului Drumarilor din România, afirmă că Guvernul a aprobat amnistia fiscală, întrucât este nevoie mare de bani la buget,și și-a făcut socoteala că ar fi că este mai bine să încaseze ceva decât deloc.

„Nu cred că este o măsură cu iz electoral, ea trebuie să aducă bani la bugetul de stat că altfel nu există altă modalitate, calculul este să primească mai puțin decât deloc. Suntem în stadiul acesta în care este nevoie cruntă de bani”, a declarat pentru Termene.ro Liviu Tomulesei, președintele Patronatului Drumarilor din România.

O mică nemulțumire

Șeful drumarilor recunoaște că până la urmă cei care sunt cu dările plătite la zi au dreptate să se simtă lezați, dar în condițiile actuale măsura este clar că o astfel de măsură se impunea.

„Guvernul a aprobat amnistia fiscală, sigur că nu este echitabil față de cei care și-au plătit datoriile, dacă o luăm pe această pantă, așa este, dar dacă ne gândim că n-au fost în stare să strângă dările la stat, este o măsură pe care sigur, zic eu, trebuiau să o ia. Unul care a fost conștiincios și și-a plătit toate dările până acum se simte lezat că altul scapă mai ușor”, a mai precizat Tomulesei.

Sectorul construcțiilor, alături de agricultură și IT, a fost puternic afectat de eliminarea unor facilități fiscale, începând cu 1 noiembrie 2023, multe companii fiind nevoite să recurgă la restructurări.

Ce presupune amnistia fiscală

Amnistia fiscală vizează următoarele obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024:

Mai trebuie menționat și faptul că nu sunt considerate obligații de plată restante la data de 31 august 2024 obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv, precum și obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv.

Amnistie fiscală pentru firme și persoane fizice

Amnistia fiscală vizează atât companii, cât și persoane fizice. În primul caz, firmele trebuie să îndeplinească următoarele condiții: societatea comercială cu datorii la bugetul de stat are ca termen data de 25 noiembrie 2024 pentru a plăti integral restanța inițială (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi).

După această plată, se vor anula sumele accesorii pe care compania nu va mai trebui să le achite.

În cazul persoanelor fizice, acestea trebuie să achite 50% din restanța principală (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) la bugetul de stat până la 25 noiembrie. După ce fac această plată, restul datoriei este ștersă în totalitate pentru persoanele cu datorii sub 5.000 de lei.

Pentru persoanele cu datorii de peste 5.000 de lei, după plata a 50% din restanța principală, Fiscul va șterge 25% din datoria principală inițială. Totodată, după plata a 50% din datoria principală pentru toate persoanele fizice se șterg sumele accesorii.

Premierul Marcel Ciolacu anunțase încă de luni că Guvernul ia în calcul anularea dobânzilor și penalitățile celor cu datorii la stat, condiția fiind ca restanțele să fie plătit până la data de 25 noiembrie.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro