Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e luni, 3 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la ora 08:00 dimineața și continuă din 3 în 3 ore până la ora 22:00. După fiecare interval de 3 ore, dacă este cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Știrile zilei vor fi așezate într-o ordine descrescătoare a importanței informațiilor, de la cea mai importantă știre a zilei pentru mediul antreprenorial și pentru cel economic în general. Topul va fi actualizat pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.

Topul știrilor zilei

  • 1. Cat ar fi factura minimă pentru majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei.

Un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe prevede modificări ale Codului Fiscal pentru a acoperi resursele bugetare necesare majorării salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, anunță Termene.ro. Mai exact, majorarea salarială prevede că din cei 3.700 de lei ai salariului minim brut, 300 de lei sunt neimpozabili pentru angajatori, ceea ce duce la pierderi bugetare. În plus, majorarea salariului minim aduce și modificări ale salariilor de bază pentru angajații din sistemul public. Coeficientul salariului de bază pentru un salariu public este calculat în funcție de salariul minim brut garantat de stat. Aproape 1,3 milioane de salariați erau în sistemul public în luna aprilie.

  • 2. Industria pharma din România nu mai produce medicamente noi.

În ciuda faptului că încă are o industrie specifică destul de bine reprezentată, România nu produce în acest moment niciun medicament inovativ, adică acel tip de molecule puse în premieră pe piață, rezumându-se la medicamentele generice. Mai grav, peste 3.000 de produse au fost retrase din farmacii în ultimii cinci ani, spune Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), pentru Economica.net.

De ce este importantă știrea:

Sectorul pharma – comercializare și producție medicamente – este unul dintre cele mai importante din economica autohtonă.

  • 3. Cum se va schimba Europa, în opinia economiștilor de la BNP Paribas.

Europa se confruntă cu o „schimbare generațională” în arhitectura sa economică, care va face ca inflația să fie structural mai mare decât în ​​orice perioadă de la începutul anilor 1980, au declarat pentru Euractiv doi economiști de frunte ale BNP Paribas, declarații citate de Curs de Guvernare. Cei doi spun că presiunea prețurilor mari și ratele mari ale dobânzilor vor constituie „noua normalitate”. Mai multe amănunte despre cum ar putea arăta viitorul economic al Uniunii Europene în articolul de pe Curs de Guvernare.

  • 4. UE începe să se întrețină cu energie verde.

Producția de energie eoliană și solară în Uniunea Europeană a crescut cu 46% din 2019 și până în 2023, înlocuind o cincime din generarea de energie pe bază de combustibili fosili din blocul comunitar, arată datele publicate de think-tank-ul dedicat climei și energiei Ember, transmit Reuters şi DPA, conform Agerpres, citat de Economedia.ro. În 2019 și-a preluat atribuţiile actuala conducere a Comisiei Europene, care a propus un obiectiv de 45% de surse de energie regenerabilă în mixul energetic până în 2030.

De ce este importantă știrea:

Independența energetică a UE față de resursele de tip fosil – gaz și petrol – este o știre bună și pentru România, una dintre cele mai dependente economii europene de energia produsă din gaz. Asta pentru că într-un viitor apropiat, România va avea însă alternative de a importa energie verde și probabil mult mai ieftină din statele membre ale UE. România este una dintre economiile UE cele mai dependente de energia produsă pe bază de resurse fosile.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe