Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 27 iunie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e joi, 27 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Statul s-a mai împrumutat de 3 miliarde de lei de la bănci.
- România ajunge din urmă Polonia la PIB pe cap de locuitor.
Cele mai recente date ale biroului statistic al UE, publicate săptămâna trecută, arătau că România a ajuns anul trecut din urmă Polonia la un important indicator economic urmărit de Eurostat: PIB-ul/cap de locuitor, anunță Economedia.ro. Suntem însă într-adevăr la egalitate (economică) cu mai avansata Polonie? La solicitarea Economedia, vin cu o serie de explicații cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
- Azomureș își va reporni activitatea.
- OUG 70/2024 privind RO e-TVA va fi modificată printr-un OPANAF.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat prin intermediul unei postări pe Facebook schimbările propuse la Ordonanța 70/2024 prin care se impune aplicarea sistemului RO e-TVA de la 1 august. Acesta a anunțat prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, anunță Termene.ro.
În jurul prânzului ANAF a publica pe website-ul propriul proiectul de modificare a OUG 70/2024 și modul de aplicarea a RO e-TVA. OUG 70/2024 va fi modificată printr-un Ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF).
- Auchan vrea să concureze cu Mega Image și lansează sistemul de franciză Simply by Auchan.
Retail Auchan lansează programul de franciză care va opera sub numele Simply și care se va regăsi preponderent pe segmentul de proximitate, potrivit unui comunicat de presă. Primul magazin în franciză, Simply by Auchan, a fost inaugurat joi, 27 iunie, în Popești Leordeni, jud. Ilfov. „Lansarea programului de franciză înseamnă pentru Auchan trecerea la nivelul următor, iar acest program vine cu oportunități extraordinare. Ne dorim să punem la dispoziția antreprenorilor diferența Auchan și, totodată, să aducem produsele noastre cât mai aproape de fiecare român. Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest concept și să punem pe harta României cât mai multe magazine Simply by Auchan în următorul an”, a precizat Ionuț Ardeleanu, Director General Auchan Retail România, conform Economedia.ro.
- Proiect pentru interzicerea centralelor.
Centralele pe gaz din apartamente care nu corespund unor noi criterii de performanță energetică vor trebui înlocuite cu sisteme mult mai prietenoase cu mediul. În acest sens, Camera Deputaților a aprobat, în calitate de cameră decizională, un proiect legislativ pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, anunță Profit.ro.
- Lista criteriilor care țin România departe de adoptarea euro.
Comisia Europeană a stabilit că România nu poate adopta încă moneda euro, în urma unor evaluări privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă, se precizează într-un comunicat publicat miercuri de instituția UE, anunță Curs de Guvernare. Concluzia este cuprinsă în Raportul de convergenţă din 2024 în care sunt prezentate progresele înregistrate Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia, cele șase state din blocul comunitar care și-au luat angajamentul juridic de a adopta moneda unică. De asemenea, Comisia Europeană constată că niciunul dintre cele șase state UE nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro, însă Bulgaria este singura țară care mai are doar un criteriu de îndeplinit.
- Scădere a numărului microîntreprinderilor.
Numărul microîntreprinderilor active a coborât la circa 408.000 în a doua jumătate a lunii iunie, potrivit datelor obținute de Profit.ro, cu 87.130 mai mic comparativ cu sfârșitul anului 2023, când numărul de micro era de aproape 500.000. Restricțiile aplicate anul acesta de Guvern la impozitarea în regim de microîntreprindere, cum ar fi o impozitare mai ridicată pentru unele activități, limitarea la 1 a numărului de microîntreprinderi în care un actionar poate deține peste 25% și stabilirea plafonului de 500.000 de euro în cazul întreprinderilor legate, au determinat această scădere a numărului de firme care aplică impozitarea pe venit.