Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 10 iulie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
În Articol
- Azi e miercuri, 10 iulie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
-
Clinicile Regina Maria, scoase la vânzare pentru 1 – 1,2 miliarde de euro.
Fondul de investiţii MidEuropa a scos la vânzare operatorul de sănătate privată Regina Maria, business pentru care vrea să obţină 1-1,2 miliarde de euro, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar. Regina Maria este al doilea actor de profil din piaţă, cu afaceri totale de 1,9 miliarde de lei în 2023. Spre comparaţie, Medlife, liderul pieţei de sănătate privată, a avut anul trecut afaceri de 2,2 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar.
-
Creștere de 18 ori a vânzărilor Tesla în România.
În 2023 au fost înmatriculate în România 3.213 de mașini Tesla, de 18 ori mai mult comparativ cu 2021, anul în care compania s-a înregistrat în România. În 2021, reprezentanța Tesla a avut o cifră de afaceri de 72,62 milioane de lei (cca. 14.76 mil. euro), pentru ca în 2023 aceasta să ajungă la 932,30 milioane de lei (188,47 mil. euro), scrie Economica.net.
-
Guvernul a contractat deja 72% din împrumuturile necesare pentru 2024.
În primul semestru al anului, Guvernul a împrumutat 131 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 72% din necesarul de finanțări pentru acest an (181 de miliarde de lei). Luna trecută nivelul împrumuturilor a ajuns la 11,6 miliarde de lei, iunie devenind astfel luna cu cele mai mici împrumuturi contractate în 2024, scrie Profit.ro.
-
China, Germania și Polonia cumulează jumătate din deficitul comercial al României.
Anul trecut, aproximativ jumătate din deficitul comercial al României a rezultat din relațiile economice cu China, Germania și Polonia (circa 14,4 miliarde euro dintr-un total de 28,9 miliarde euro). Potrivit datelor INS, în 2023 principalele 5 țări către care s-au îndreptat exporturile de mărfuri ale României au fost Germania, Italia, Franța, Ungaria și Bulgaria (adică cele mai mari trei economii ale UE și vecinele din Uniune), în timp ce Germania, Italia, Ungaria, Polonia și China au ocupat primele locuri la importuri, scrie Financialintelligence.ro.
-
Șeful Dacia este optimist în legătură cu vânzările noului model Spring.
-
Creditele ipotecare s-au înmulțit.
Piaţa finanţărilor ipotecare a accelerat puternic în prima parte a acestui an, volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei din primele cinci luni urcând la 18,6 mld. lei, nivel aproape dublu faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2023, potrivit datelor BNR, anunță Ziarul Financiar.
-
Bursele europene au scăzut.
Bursele europene au închis marţi în scădere cu peste 1%, deoarece investitorii din regiune au cântărit incertitudinea politică din Franţa după rezultatul alegerilor de duminică, transmite CNBC, conform News.ro, citat de Economedia.ro. Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în scădere cu 0,99%. Acţiunile companiiilor din comerţul cu amănuntul au condus pierderile, cu un declin de 1,65%. Acţiunile grupului britanic de petrol şi gaze BP au scăzut cu peste 4% după ce compania petrolieră a afirmat într-o declaraţie pentru bursă că se aşteaptă să înregistreze o depreciere a activelor de până la 2 miliarde de dolari în al doilea trimestru şi a avertizat că marjele mai mici de rafinare vor afecta rezultatele sale.
-
Restructurări la TAROM.
Restructurarea personalului companiei aeriane naționale TAROM, la care o parte dintre piloți tocmai s-au declarat „indisponibili temporar”, forțând o majorare salarială, în final și obținută, va fi finalizată în ultimul trimestru din 2025, dată până la care ar trebui să fie livrată și o aeronavă B737 MAX, achiziționată în leasing, conform Profit.ro.
-
UiPath face concedieri pentru a se focaliza pe Inteligența Artificială.
UiPath a anunțat marți că concediază 10% din angajați, la nivel global, adică circa 420 de angajați. Aceasta este prima decizie majoră luată de Daniel Dines de când s-a întors la conducerea unicornului românesc listat pe bursă la New York, anunță Economedia.ro. Fondatorul UiPath Daniel Dines afirmă că concedierile pe care le-a anunțat marți compania au ca scop eficientizarea și concentrarea activității asupra inteligenței artificiale.