Esența zilei, 10 februarie. Reprezentanții guvernului negociază cu reprezentanții Comisiei Europene deblocarea PNRR
În Articol
- Azi e luni, 10 februarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
România lansează o n0uă autostradă, ce ne va conecta cu Serbia
România pregătește o nouă autostradă – A9 – de la Timișoara la Moravița, la granița cu Serbia. Va avea 73 de kilometri lungime. Pentru primul tronson, de 36 de kilometri, au fost depuse deja depuse ofertele pentru construcție.
România a devenit pentru Trendyol cea mai mare piață de desfacere din regiune
Trendyol, unul dintre cele mai importante marketplace-uri internaționale de e-commerce, cu origine turcească și Alibaba printre acționari, a atras în primul an pe piața din România peste 1,3 milioane de cumpărători activi, clienții români achiziționând peste 13 milioane de produse pe platformă.
România a devenit astfel cea mai mare piață a companiei din Europa Centrală și de Est, cu peste 70% din baza regională de clienți, scrie Economica.net.
Reprezentanții guvernului negociază cu reprezentanții Comisiei Europene deblocarea PNRR
Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și cei ai Comisiei Europene vor discuta, săptămâna aceasta despre stadiul PNRR, a anunțat duminică pe pagina sa de Facebook ministrul de resort, Marcel Boloș, care vorbește despre ”deblocare”. România mai are de încasat de la Comisia Europeană 20 de miliarde din cele 29 de miliarde care ne-au fost alocate. Boloș a făcut și o radiografie a unora dintre cele mai importante proiecte implementate pe fonduri europene. Printre acestea se numără spitalele regionale, așteptate de ani de zile, finanțări pentru producătorii Antibiotice Iași sau Azomureș, scrie Economedia.ro.
Vizita Comisiei Europeane, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie pentru clarificările în privinţa cererii de plată nr. 3 din PNRR. Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale. Renegocierea PNRR are ca termen finalul lunii martie. România mai are de încasat de la Comisia Europeană 20 de miliarde din cele 29 de miliarde care ne-au fost alocate.
Termenul de declarare și de plată al taxei pe stâlp, publicat în Monitorul Oficial
”Taxa pe stâlp”, trebuie declarată până pe data de 25 mai din anul curent, iar plata se poate face în două rate egale: 30 iunie și 31 octombrie, potrivit Ordinului președintelui ANAF publicat în Monitorul Oficial.
Impozitul se va aplica pe alte construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local. Întrebat cine a venit cu ideea introducerii acestui impozit care a mai existat în trecut și nu a funcționat, ministrul Tanczos Barna a spus într-o conferință de presă că „este o recomandare a Băncii Mondiale”.
Fondurile de pensii obligatorii au avut un randament de 5,74% în 2024, iar cele de pensii facultative un randament mai mic cu 1 p.p.
Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au avut randamente cuprinse între 5% pentru Vital şi 6,3% pentru Aripi, cu o medie de 5,74% în 2024. Cele facultative Pilon III au avut randamente cuprinse între 2,9% Esential (Carpathia), 3,5% Raiffeisen Acumulare şi 6% AZT Vivace, cu o medie de 4,76%, sub inflaţia de 5,1%.
Explicaţia cu privire la diferenţa de performanţă stă în comisioanele percepute în 2024, chiar şi de 10 ori mai mari pentru P3 faţă de P2 raportate la valoarea din activul fondului, şi în diferenţa foarte mare între cele două sisteme de economisire (activele fondurilor P2 sunt de 27 de ori mai mari decât cele ale fondurilor P3), scrie Ziarul Financiar.
Vești bune din piața muncii: Ce angajatori vor să crească salariile în 2025
Peste 80% dintre angajatorii din România intenționează să crească salariile în 2025, iar în majoritatea cazurilor acestea vor fi mai mari cu 6% până la 10%, arată Randstad Romania HR Trends 2025, cea mai recentă cercetare de piață realizată de Randstad România, companie care furnizează servicii de resurse umane, scrie Wall-Street.ro.
Mediul de afaceri privește anul 2025 cu optimism moderat. 43% dintre companii anticipează o creștere a veniturilor în 2025 (față de 41% anul trecut), în timp ce 10% estimează scăderea acestora (comparativ cu 4% în 2024). 63% din respondenții care se așteaptă la o creștere a vânzărilor spun că aceasta va fi între 4 și 10% în acest an. Se remarcă diferențe semnificative față de Republica Cehă, unde doar aproximativ o treime din reprezentanții mediului de afaceri se așteaptă la o creștere a veniturilor, în vreme ce în Ungaria jumătate din angajatori sunt optimiști cu privire la acest indicator.
Trump anunţă taxe vamale de 25% pentru oţel şi aluminiu
Preşedintele american Donald Trump a declarat că va anunţa luni tarife de 25% la toate importurile de oţel şi aluminiu în SUA, o altă escaladare majoră în revizuirea politicii sale comerciale, notează Reuters.
Trump, care a vorbit cu reporterii duminică, la bordul Air Force One, a mai spus că va anunţa tarife pe bază de reciprocitate marţi sau miercuri, care vor intra în vigoare aproape imediat.
În timpul primului său mandat, Trump a impus taxe vamale de 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu, dar ulterior a acordat mai multor parteneri comerciali, cote scutite de taxe vamale, inclusiv Canadei, Mexicului, UE şi Regatului Unit, arată News.ro.
Opt sute de mii de români lucrează în supermarketuri. În astfel de magazine își vând marfa sute de producători români, iar 13 la sută din încasările la stat provin din taxele plătite de marile lanțuri internaționale
De aproape un sfert de secol comerțul cel mai profitabil din România se face la supermarket. Românii au prins repede gustul cumpărăturilor printre rafturile pline cu tot felul de produse utile pentru gospodărie. Așa au crescut exponențial vânzările lanțurilor internaționale, dar şi numărul de angajaţi. În cifre, vorbim de afaceri în cascadă care totalizează cifre de afaceri de zeci de miliarde de lei anual și venituri pe măsură în bugetul public.
În România sunt peste 4.500 de hipermarketuri, supermarketuri si magazine de discount si cash&carry. Vorbim de „universul comerțului modern” în care românii cheltuie anual câteva zeci de miliarde de euro. Iar în toate aceste mari magazine lucrează tot români. Datele oficiale arată ca un angajat din patru își încasează salariul din industria de retail. În total sunt aproximativ 800 de mii de angajati, iar taxele și impozitele plătite din această activitate reprezintă circa 13 % din toate încasările la stat, arată TVRInfo.ro.
ONRC: Peste 83.000 de firme au fost radiate la nivel național în 2024
Un număr de 83.012 firme au fost radiate la nivel național, în 2024, cu 16,52% mai multe comparativ cu anul anterior, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 12.982 (număr în creștere cu 9,83% față de 2023) și în județele Cluj (4.290, +15,14%), Timiș (3.431, +10,22%), Constanța (3.163, +7,26%), Iași (2.972, +7,33%), Dâmbovița (2.833, +48,09%) și Bihor (2.804, +26,53%).
La polul opus, cele mai puține radieri au fost consemnate în județele: Ialomița (558, în creștere cu 34,13% față de anul anterior), Călărași (577, +3,96%), Giurgiu (597, +7,76%), Teleorman (658, +5,96%) și Covasna (689, +20,45%), arată Agerpres.ro.
Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 19.099 (+11,11%, raportat la 2023), agricultură, silvicultură și pescuit (8.863, +65,23%), transport și depozitare (7.735, +23,29%) și activități profesionale, științifice și tehnice (7.281, +13,29%).