Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a încheiat, până în prezent, contracte în valoare de peste 1,4 miliarde de lei în două dintre cele mai importante programe: Femeia Antreprenor și Start-Up Nation.

Conform unui comunicat de presă transmis de MAT, este vorba de 7.096 de contracte cu beneficiarii eligibili ai programelor Femeia Antreprenor și Start-Up Nation, Pilonul I (Național) și Pilonul II (Diaspora). 

Situația la zi în cazul Femeia Antreprenor și Start-Up Nation

Numărul total de dosare evaluate este mult mai mare și depășește 13.500, notificările de admitere transmise depășesc deja 9.000 iar 7.096 de contracte au fost semnate.

În ceea ce privește programul Femeia Antreprenor, dosarele evaluate au ajuns la 1.800, notificările de admitere transmise au fost de 1.175, iar numărul de contracte semnate a fost de 913.

La Start-Up Nation (Național), centralizarea datelor a indicat 10.052 de dosare evaluate, 6.899 de notificări de admitere transmise și 5.452 de contracte semnate.

În cazul programului Start-Up Nation (Diaspora), s-au evaluat 1.648 de dosare, însă contracte semnate au fost 731, în condițiile în care au fost 936 de notificări de admitere.

„Echipa Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare derulează, în continuare, evaluări ale cererilor de finanțare, drept urmare rugăm aplicanții să urmărească permanent contul creat pe platforma granturi.imm.gov.ro, precum și informațiile referitoare la cele două programe, publicate pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului”, se mai spune în comunicatul de presă transmis de MAT.

Femeia Antreprenor 2022

Conform datelor prezentate de MAT, obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie 

  •  stimularea şi sprijinirea înființării și dezvoltării structurilor economice private înființate și conduse de către femei,
  • îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora,
  •  realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale și ale prejudecăților existente încă la nivel local.

Societățile eligibile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puțin unul dintre asociați să fie femeie și să dețină cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni ale societății în cazul IMM-urilor aplicante. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.

Beneficiarele pot obține maxim 200.000 lei/societate. Programul se derulează exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.

StartUpNation 

Aflat la ediția a treia, Start-up Nation România le oferă antreprenorilor granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile sunt finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:

  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

Programul este derulat exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe