Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 14 iunie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e vineri, 14 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Infineon, lider în domeniul semiconductorilor, a deschis un birou de cercetare – dezvoltare la Brașov.
Infineon, care a început dezvoltarea de cipuri semiconductoare cu parteneri locali la Brașov în urmă cu peste 5 ani, a anunțat deschiderea unui birou de cercetare și dezvoltare în acest oraș. În 2022 NoBug Consulting, o companie românească de inginerie cu birouri în Brașov, specializată în verificare digitală, a devenit parte din Infineon, anunță Economica.net.
- Rata de ocupare a forței de muncă în UE a crescut ușor în primul trimestru al anului
Rata de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani din UE s-a situat la 75,7% în primul trimestru din 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 0,2 puncte procentuale (pp) față de trimestrul al patrulea din 2023, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE, anunță Economedia.ro.
- Pompele de căldură vor înlocui centralele și boilerele.
Pompele de căldură constituie o alternativă la încălzirea pe gaze naturale și se estimează că utilizarea lor va crește semnificativ în România, mai ales în condițiile interzicerii din 2040 a boilerelor și centralelor pe condensare în UE, însă acest lucru va pune presiune pe rețele de distribuție a energiei electrice, se arată în proiectul Strategiei energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, anunță Profit.ro.
- Fitch se așteaptă la măsuri fiscale în România anului 2025.
Riscurile la adresa ratingului României sunt „în mare parte echilibrate”, a declarat analistul agenției de evaluare Fitch Ratings, Greg Kiss, într-un interviu acordat Reuters, citat de Curs de Guvernare. De asemenea, el a explicat că nivelul relativ scăzut al datoriei publice reprezintă un punct favorabil de pornire pentru măsurile destinate reducerii celui mai mare deficit bugetar din UE, însă acest proces va dura mai mulți ani. Deficitul bugetar al României a urcat la 3,24% din PIB la finele lunii aprilie, ceea ce, potrivit analiștilor şi Comisiei Europene, va face ca ţinta de deficit pentru 2024 a coaliției formată din PSD şi PNL, de 5% din PIB, să nu fie atinsă. Comisia Europeană se așteaptă ca deficitul bugetar al României să urce până la 6,9% din PIB în 2024, impulsionat printre altele şi de costul reformei pensiilor, și să continue să crească şi în 2025, până la 7% din PIB, ceea ce ar însemna cel mai mare deficit bugetar al unei ţări membre UE pentru ambii ani.
- România continuă declinul în topul țărilor cu ecosisteme solide de startup-uri.