Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Noi modificări fiscale cu privire la casele de marcat și e-Transport
  • Salariul minim european
  • Calendarul declarațiilor fiscale pe luna mai 2024
  • Fragmentarea economică, după globalizare
  • Cultura bacșișului la români
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Noi modificări fiscale cu privire la

casele de marcat și e-Transport

 

Ministerul Finanțelor a pregătit noi modificări fiscaleprintr-un proiect de ordonanță de urgență. Am sintetizat principalele noutăți:

  • Proiectul introduce posibilitatea ca, prin ordin al președintelui ANAF, să fie stabilite și alte informații care trebuie să fie transmise de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic al ANAF, cum ar fi codul de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului.
  • Modificări cu privire la e-Transport: Dacă bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare și, ulterior în evidența contabilă a utilizatorilor, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune și în circuitul operațiunilor economice nu se mai aplică. Totodată, se lămurește o prevedere interpretabilă din Ordonanța trenuleț, în sensul că amenzile la e-Transport se aplică de la 1 iulie 2024, adică pentru faptele săvârșite și constatate după acea dată.
  • După publicarea documentului în Monitorul oficial, ANAF va avea 30 de zile pentru a înștiința persoanele care au case mai scumpe de 2,5 milioane lei că trebuie să plătească impozit.
 

5-4Cifre

202.400 

de persoane inactive doreau să lucreze în anul 2023, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2023 de 1,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent.

 

97,1 miliarde lei

au totalizat încasările ANAF în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

Înscrie-te până pe 1 mai la Conferința I LOVE FAILURE – Timișoara, de pe 29 mai 2024, introdu codul startai40 și beneficiezi de un preț special.

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, iar o ordonanţă în acest sens a fost deja emisă, a precizat premierul Marcel Ciolacu. „Cred că trebuie să fie ceva predictibil şi un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european”, a transmis premierul.

 

ANAF a publicat pe site-ul său și un ghid privind RO e-Transport, de unde firmele pot afla, printre altele, informații despre modalitatea de utilizare a sistemului, sancțiuni și altele. Poți descărca ediția 2024 a ghidului de aici.

 

Printr-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică, Ministerul Finanțelor vrea să elimine practic posibilitatea unei firme de a deduce TVA pentru facturile emise pe numele salariaților săi, aflați în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazare în hoteluri ori în alte unități similare. Până acum aceste deduceri se puteau aplica dacă salariații aveau din partea firmei decontul de deplasare.

Firmele și alți contribuabili au la dispoziție un calendar al declarațiilor fiscale pe luna mai 2024, publicat la finalul săptămânii trecute de ANAF. Găsiți lista completă a documentelor ce trebuie depuse în săptămânile următoare aici.

 

8-1Fonduri & investiții

Antreprenoarele care vor să valorifice noi oportunități de afaceri și să depășească obstacolele ce apar adesea în business pot accesa un nou program de sprijin„She’s Next” va oferi mentorat și coaching pe o perioadă de 6 luni unui număr de 10 finaliste, iar trei dintre acestea vor avea ocazia să câștige unul dintre cele trei granturi în valoare de 10.000 de euro fiecare.

 

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a aprobat plata unor dividende în valoare de 75,9 milioane de lei pentru anul financiar 2023. Compania vizează venituri consolidate de 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de rezultatul din 2023, şi un rezultat din activitatea operaţională de 687,6 milioane de lei, o creştere cu 22%.

 

Mobile_movTech Box

Firma de inteligență artificială Synthesia, susținută de Nvidia, a dezvăluit un nou val de avataruri digitale generate de inteligență artificială, care pot transmite emoții umane folosind intrările de text ale unui utilizator. Compania își propune să elimine camerele, microfoanele, actorii, editările îndelungate și alte costuri din procesul de producție video profesional.

 

Compania americană Genpact va deschide un centru de dezvoltare AI în București, după alte două deschise în Marea Britanie și India. Genpact susține că va crea „călătorii AI-first pentru companii și folosește AI pentru a recalifica cei peste 125.000 de angajați”.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Comportamentul de a oferi bacșiș atunci când beneficiem de un serviciu s-a modificat în ultimii ani și pe măsură ce așa-numita gig economy s-a extins în tot mai multe domenii. În acest context, Panorama a încercat să afle ce mai înseamnă bacșișul în România anului 2024 și cum ne raportăm la oamenii care ne tund, ne spală mașina, ne servesc la masă sau ne aduc mâncarea la ușă.

👀 Timp de câteva decenii, globalizarea a părut inevitabilă pentru economiile lumii. Asistăm însă acum la tot mai multe semne ale fragmentării economice, pe fondul unor conflicte puternice între marile puteri. Cine pierde și cine câștigă din acest proces complex?

 

🎧 Un episod din podcastul „Arhiva de Sunet” explorează începuturile hip-hopului românesc și revoluția pe care acea perioadă a adus-o în limbajul comun.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe