Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • O aplicație unică pentru organele de control
  • Angajații ANAF și secretele de serviciu
  • Finanțări pentru investiții cu impact major în economie
  • Nivelul bunăstării în România
  • Google Ads Safety Report 2023

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Cum vrea să evite statul suprapunerile de controale: o aplicație comună pentru instituții

 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) lucrează la o aplicație unică în care să fie centralizate toate controalele realizate de instituțiile statului, inclusiv ANAF, ANPC și ANSVSA. Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, susține că aplicația are scopul de a evita suprapunerea controalelor la operatorii economici.

  • „Ne dorim să nu mai avem acea suprapunere a organelor de control când se duc să verifice – poate chiar trei-patru instituții – pe acelaşi agent economic într-o singură zi, poate chiar pe aceeaşi speţă”, a spus Bogdan Ivan.
  • Mai mult, directorul general ANPC, Paul Anghel, susține că operatorii economici corecți, care nu primesc sancțiuni, „vor intra pe un culoar verde”, „să nu mai fie controlați decât foarte rar sau doar dacă doresc să fie consiliați în vreun fel”.
  • Designul aplicației ar fi fost realizat deja, iar autoritățile caută acum o sursă de finanţare.

5-4Cifre

44
este locul pe care se află România în noua ediție a Indicelui de Progres Social, realizat în 170 de țări. Nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a stagnat în 2023 la nivel global, iar scorul obținut de țara noastră este de 75,24, în scădere ușoară față de 2022, când a fost 76,89. Danemarca este pe primul loc în lume, cu un scor de 90,38.

45%
din vânzările medii săptămânale, în magazinele deținute de retaileri internaționali, se înregistrează la sfârșitul săptămânii (vineri-sâmbătă-duminică), arată o analiză a RetailZoom. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că supermarketurile nu vor fi închise în weekend, semnalele primite din societate indicând că n-ar fi oportun.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Angajații ANAF care divulgă secrete de serviciu riscă pedepse penale, potrivit OUG 23/ 2024, care a intrat în vigoare pe 18 martie. E vorba inclusiv de informații despre riscurile fiscale ale persoanelor fizice și juridice sau de date referitoare la impozite și taxe neîncasate la buget.
Un proiect care vizează protejarea consumatorilor de dobânzile excesive la credite a fost adoptat în Parlament, la trei ani după ce o propunere similară a fost declarată neconstituțională. Astfel, ratele la creditele bancare nu vor putea creşte cu mai mult de 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract, societăţile de leasing trebuie să le ofere proprietarilor posibilitatea de a vinde mașina în 30 de zile pentru a achita datoriile, instituţiile financiar nebancare nu mai pot percepe sume care depășesc dublul împrumutului acordat, iar recuperatorii de creanțe sunt limitați să solicite sume rezonabile, fără excese.

 

Deși s-a opus inițial, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Parlamentul preia numirea conducerii Consiliului Concurenței, scrie Profit.ro. Plenul Consiliului Concurenței va fi majorat de la 7 la 9 membri, 7 dintre aceștia urmând a fi numiți de partidele parlamentare din Senat și Camera Deputaților, unul de președinte și unul de premier. Mandatul lor va fi pe cinci ani, cu o singură posibilitate de reînnoire.

 

ANAF a publicat un ghid util privind modalitățile prin care contribuabilii își pot plăti obligațiile fiscale – online, fizic (cu cardul sau numerar), prin mandat poștal, virament sau ordin de plată.

 

Plafonarea tarifelor RCA se prelungește până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate pe piața asigurărilor auto, care se traduc printr-un dezechilibru între cerere şi ofertă, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Problemele se vor rezolva, susține acesta, odată cu modificarea legislației privind asigurările RCA.

8-1Fonduri & investiții

Guvernul României a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 2,5 miliarde de lei (circa 450 de milioane de euro) pentru finanțarea nerambursabilă a investiţiilor cu impact major în economia românească, ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane de lei. Se vor finanța investiții inițiale sau investiții care creează o nouă activitate economică. Acordurile de finanțare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.

Fermierii români vor putea obține ajutoare de până la 350.000-1,5 milioane de euro pe proiect pentru a cumpăra tractoare, combine și alte utilaje și echipamente agricole, printr-o linie nouă de finanțare europeană în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Proiectul de ghid al solicitantului a fost pus în dezbatere, iar bugetul estimat este de 203,8 milioane de euro.

Ponderea românilor care au cont bancar este cea mai mică din regiune, arată date furnizate de Banca Mondială. Cei mai mulți refuză pentru că „nu vor să fie urmăriți”, alții nu văd utilitatea unui cont, au venituri prea mici sau invocă lipsa accesului la bancomate, potrivit unui sondaj al Asociației Române a Băncilor. Diferențele dintre urban și rural sunt izbitoare: în București există 49 de sucursale bancare la 100.000 de adulți, în timp ce în zonele rurale sunt doar 8 la 100.000.

Mobile_movTech Box

Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame înșelătoare și 12,7 milioane de conturi de advertiser, aproape dublu față de anul anterior. Totodată, a blocat sau restricționat difuzarea de reclame pe mai mult de 2,1 miliarde de pagini ale publisherilor în 2023, potrivit Google Ads Safety Report 2023. Tendința cheie în publicitatea online a fost inteligența artificială: de la optimizarea performanței și editarea imaginilor la creșterea rapidă a reclamelor deepfake.

Rețeaua LinkedIn, deținută de Microsoft, testează o nouă secțiune în aplicațiile mobile, pentru redarea de videoclipuri scurte, verticale. Feed-ul nou apare în partea de jos, după secțiunea „Acasă”, iar interfața e similară cu ceea ce oferă deja celelalte rețele sociale. LinkedIn bifează astfel trendul general care favorizează short videos, alături de TikTok, YouTube, Netflix, Snapchat, Facebook sau Instagram.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚  Panorama.ro demontează cinci mari mituri și minciuni anti-UE, vehiculate de anumite partide în an electoral. Cum luptăm contra dezinformării online, în prag de alegeri.

👀 Modelul de inteligență artificială text-to-video Sora, dezvoltat de OpenAI, face furori în lumea artistică. Pornind de la indicațiile creative ale unor regizori sau creatori de conținut, poate crea lumi fanteziste în câteva minute.

🎧 Perfecționismul e defectul favorit al tuturor, spune psihologul Thomas Curran în podcastul Hidden Brain. Pentru cei mai mulți dintre noi, e un fel de carte de vizită, cu care ne mândrim. Însă perfecționismul are o latură distructivă, care te împiedică să te bucuri de reușitele tale.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe