Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Termen extins pentru D700
  • Deficitul bugetar în primele două luni ale anului
  • Vânătorii de finanțări
  • Portofelul digital în UE
  • TikTok și propaganda politică

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

A fost extins termenul până la care antreprenorii trebuie să declare ce firme trec la impozit pe profit

 

Ministerul Finanțelor extinde cu două săptămâni, până pe 15 aprilie 2024, termenul până la care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, prin formularul 700. Decizia vine în contextul în care guvernul abia a redefinit întreprinderile legate, în funcție de care se va calcula încadrarea în plafonul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi. Termenul inițial a fost 31 martie.

Prevederea a fost introdusă într-un proiect de ordonanță cu reglaje la măsurile de reducere a cheltuielilor anunțate anul trecut și urmează să fie adoptată săptămâna aceasta, potrivit Profit.ro. Definiția întreprinderilor legate va fi introdusă direct în Codul fiscal.

 

„Practic, regimul micro revine la ceea ce trebuia să fie încă de la început – o formă simplificată de impozitare pentru companiile mici, în special pentru cele făcute de antreprenori la început de drum”, susține avocatul și consultantul fiscal Gabriel Biriș.

5-4Cifre

29 de miliarde de lei
e deficitul record cu care s-a încheiat execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024, respectiv 1,67% din PIB. Spre comparaţie, în aceeași perioadă din 2018, a fost de 0,6% din PIB, iar în 2023 de 1,07% din PIB. Una dintre cauze este explozia deficitului bugetului asigurărilor sociale.

 

11 euro
este costul mediu orar cu forța de muncă în România, al doilea cel mai scăzut nivel din UE, după Bulgaria (9,3 euro). Costurile medii orare erau estimate anul trecut la 31,8 euro în întreaga UE și la 35,6 euro în zona euro, arată datele Eurostat. Cele mai ridicate costuri sunt în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) și Belgia (47,1 euro).
70%
dintre angajații din HoReCa și turism, domeniile cu cele mai multe joburi scoase pe piață în această perioadă, câștigă sub salariul mediu pe economie. 4.000 de locuri de muncă noi au fost postate în ultima lună, însă interesul candidaților e temperat. Cei mai mulți (36,9%) câștigă salarii cuprinse între 1.900 de lei și 3.000 de lei.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Microîntreprinderile care nu depun bilanțurile financiare pe anii anteriori până pe 31 martie 2024 vor trece automat la impozit pe profit, notează Fiscalitatea.ro. Prevederea a fost introdusă prin OUG 115/2023 și este una dintre condițiile de îndeplinit pentru a rămâne la regimul microîntreprinderilor. Până pe 31 martie (nefiind o zi lucrătoare, termenul real este 1 aprilie) trebuie depuse situațiile financiare mai vechi (2022, 2021), în timp ce pentru anul 2023, termenul este 31 mai 2024 (150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar).

 

Cazul unui angajator care a aplicat greșit facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor și care a trebuit să plătească din urmă taxele salariale aferente a fost prezentat recent în raportul ANAF pe luna decembrie 2023. Concret, deși angajatorul folosea un cod CAEN din lista celor acceptate pentru facilitățile fiscale din construcții, activitatea derulată efectiv implica construirea de nave, nu de clădiri. În acest sens, inspectorii au calculat sume suplimentare.

 

Ministerul Educației vrea ca școlile să poată instala sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor, ca până acum. Acestea ar putea fi folosite numai „în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor”, dar niciodată pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice. M

  • Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), consideră că măsura este „clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, care protejează dreptul la viață privată”.

8-1Fonduri & investiții

„Vânătorii de finanțări” sunt unul dintre motivele pentru care e posibil ca multe dintre proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să nu fie finalizate, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Aceștia realizează proiecte pe hârtie, dar pe care apoi nu le dezvoltă, ci le vând altor companii. „Chestiile astea trebuie eliminate, dacă vrem să scurtăm pașii pentru a realiza investiții”, a spus Câciu. Suma disponibilă în prezent pentru investiții ajunge la 20 de miliarde de euro.

 

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0500 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 5,46%, cea mai mică din noiembrie 2021 încoace.

Deficitul bugetar prognozat pentru anul 2024 este de 5,5%, iar procentul de creştere economică – 2,5%. ROBOR

Mobile_movTech Box

Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul privind implementarea unui portofel digital european securizat, destinat să asigure o identitate digitală tuturor cetățenilor UE. Până în 2026, toate statele membre trebuie să le ofere cetățenilor un portofel digital. Cu ele, aceștia vor putea accesa servicii online fără a mai fi nevoie de carte de identitate, permis de conducere sau cod de înregistrare. Portofelul digital va fi opțional.

 

După ce unii politicieni români au declarat că TikTok e un canal de răspândire a propagandei politice și ar trebui reglementat sau închis, oficialii TikTok au răspuns că orice decizie ar trebui „să se bazeze pe fapte, nu pe zvonuri”. Aplicația are peste 7 milioane de utilizatori în România, iar conținutul este moderat de doar 136 de persoane.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚  Testarea săptămânii de lucru de patru zile în ministerele din Franța va începe în această primăvară și va dura cel puțin un an, au anunțat autoritățile franceze. Experimentul se va desfășura fără reducerea timpului legal de lucru de 1607 ore pe an.

 

👀 Dacă vrei să ai copii încrezători și responsabili, fii tu mai întâi încrezător și responsabil. O discuție revelatoare despre parenting-ul conștient între Oprah Winfrey și dr. Shefali Tsabary, unul dintre cei mai renumiți experți în domeniu.

🎧 Nu e niciodată prea târziu să-ți schimbi complet cariera. O poți face chiar smart, cu un pic de ajutor. The Career Change Podcast vine cu sfaturi și exemple care să te inspire.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe