Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Ce costuri ar aduce scăderea pragului pentru microîntreprinderi
  • Noi detalii despre programul Start-Up Nation
  • Depunerea declarației 700
  • Cursuri online pe Spotify
  • Partea sălbatică a Bucureștiului

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Ce costuri ar aduce pentru firme scăderea pragului pentru microîntreprinderi

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 de euro la 100.000 de euro, ce ar duce la aplicarea cotei de 16% pe profit, în locul celei de 3% pe venit pentru microîntreprinderi. Surse din Guvern, citate de G4media, susțin că modificarea pragului a fost cerută de către reprezentanții Comisiei Europene, pentru a crește încasările la buget și a închide portițele pentru optimizarea fiscală.

În această situație, microîntreprinderile cu venituri între 100.000 și 500.000 de euro ar plăti un impozit de aproximativ 3,85 miliarde lei. „Practic, microîntreprinderile ar plăti impozite cu o valoare totală mai mare de  aproximativ 600 de milioane de  lei, față de suma plătită ca impozit de 3% pe venit”, arată reprezentanții CNIPMMR.

CNIPMMR solicită Guvernului rediscutarea dispoziţiilor din PNRR care vizează sistemul de impozitare al microîntreprinderilor şi începerea negocierilor cu Comisia Europeană pe acest aspect.

5-4Cifre

 

 

582,655 miliarde lei

era valoarea totală a depozitelor la bănci ale clienţilor neguvernamentali în februarie 2024, cu 1,4% mai mult faţă de luna anterioară, informează Banca Naţională a României (BNR). Raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, depozitele s-au majorat cu 11,6%.

 

78%

din media UE în ceea ce privește PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) este nivelul atins de România anul trecut. Acest indice a variat în 2023 între 64% din media UE în Bulgaria și 240% din media UE în Luxemburg, arată datele publicate de Eurostat.

 

20%

a fost scăderea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în ianuarie 2024, faţă de decembrie 2023, ca serie brută, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de ianuarie 2023, cifra de afaceri pentru acest domeniu a crescut cu 1,2%, arată datele INS.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.


Producătorii de echipamente electrice și electronice vor avea de anul viitor obligația de a realiza etapizat 
o rată de colectare minimă, calculată pe fiecare categorie de echipamente introdusă pe piață. De la 1 ianuarie 2025, cota va fi de cel puțin 15%, iar din ianuarie 2026 — de minim 20%.

 

Până la 1 aprilie 2024, companiile care trebuie să treacă de la impozit micro la impozit pe profit trebuie să depună declarația 700În acest sens, specialiștii recomandă firmelor să aleagă perioada trimestrială ca perioadă fiscală, nu perioada anuală cu plăți anticipate trimestriale.

8-1Fonduri & investiții


Cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation
, ce le va permite antreprenorilor să acceseze finanțări din fonduri externe nerambursabile în valoare de aproximativ 400 milioane de euro, ar putea aduce o serie de noutăți, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT):

  • cursurile de pregătire antreprenorială ar putea să devină condiție de eligibilitate și vor fi desfășurate ca modul în cadrul schemei;
  • valoarea alocației financiare nerambursabile ar putea ajunge la 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă.

Bursa de Valori București va supune spre aprobare în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor o majorare de capital cu acțiuni gratuiteAstfel, ar putea fi emise aproximativ 804.000 de acțiuni noi, cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune. Acestea ar urma să fie distribuite acționarilor existenți într-un regim de alocare de 1 titlu dobândit gratuit la fiecare 10 acțiuni deținute. Data plății pentru acțiunile gratuite ar urma să fie 5 septembrie.

Mobile_movTech Box


Apple, Google şi Meta Platforms 
vor fi investigate pentru potenţiale încălcări ale noilor reglementări privind pieţele digitale (Digital Markets Act – DMA), care au intrat în vigoare pe 7 martie, au anunţat autorităţile antitrust ale Uniunii Europene. Decizia ar putea duce la amenzi masive pentru giganţii americani „Big Tech”.

 

Spotify a început să experimenteze vânzarea de cursuri online, a patra categorie de conținut a serviciului suedez, după muzică, podcast-uri și ebook-uri. Pentru început, Spotify oferă acces la patru categorii de cursuri – muzică, creativitate, business și trai sănătos, iar furnizorii sunt BBC Maestro, Skillshare, Thinkific și PlayVirtuoso.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 Hacking Work explorează modul în care munca la distanță a estompat granițele bunelor maniere la locul de muncă. De la vestimentație neconformă la e-mailuri informal scrise, descoperim nevoia cursurilor de etichetă în mediul de lucru post-pandemic.

 

👀 Cristian Mihai cutreieră de mai bine de 40 de ani parcurile de prin și de pe lângă București. Înarmat cu aparatul său de fotografiat, bărbatul a realizat o arhivă a vieții sălbatice care coabitează cu bucureștenii. În cadrul unui mini-documentar, Scena9 îl însoțește în câteva expediții prin parcuri bucureștene.

🎧 Noah Kagan este un antreprenor care a petrecut ani de zile pe lângă unii dintre cei mai bogați oameni din lume și a deconstruit unele dintre cele mai importante moduri de gândire și rețete ale succesului. Kagan împărtășește, între altele, o serie de sfaturi pentru a depăși îndoiala de sine și cele mai comune trăsături ale oamenilor superbogați

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe