Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation 2024
  • România, pe ultimul loc în UE la susținerea sectorului privat prin PNRR
  • Mărfurile realizate prin muncă forțată, interzise în UE
  • Temu a ajuns de temut
  • Afacerile lui Ilie Năstase
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Cine nu este eligibil pentru programul

Start-up Nation 2024

Start-up Nation 2024 vine cu modificări semnificative față de primele ediții, iar una dintre cele mai importante este excluderea unor categorii de posibili beneficiari de la finanțările de maximum 50.000 de euro, scrie Startupcafe.ro. Mai exact, conform unui proiect de ordonanță pus în dezbatere, vor fi excluse de la finanțare majoritatea persoanelor de peste 35 de ani care au loc de muncă sau firme ori derulează activități în diverse forme (PFA, activități independente etc.) și nu se încadrează în unul dintre grupurile dezavantajate pe piața muncii.

Cine este vizat de Start-up Nation 2024?

  • Tineri cu vârste între 18 și 30 de ani și cei între 30 și 35 de ani (neîmpliniți la momentul înscrierii), indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoane reîntoarse în țară din străinătate (cele care pot face dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate 12 luni consecutive anterioare înscrierii);
  • Șomeri, șomeri de lungă durată, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, așa cum sunt definite în art. 5 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, inclusiv cele reîntoarse în țară din străinătate;
  • Persoane inactive, care nu fac parte din forța de muncă, nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv cele reîntoarse în țară;
  • Persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii – cele cu nivel scăzut de instruire (ultimul nivel de școlarizare absolvit ISCED 2), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, cele din zonele rurale, cele eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoane reîntoarse în țară din străinătate;
  • Cei peste 30 de ani care au domiciliul în București sau județul Ilfov sunt excluși de la finanțare (chiar dacă se încadrează în grupurile dezavantajate).

Bugetul Start-up Nation România 2024 este de 446.185.295  euro, echivalent în lei. Persoanele vizate vor putea cere până la 250.000 lei, însă doar dacă urmează mai întâi cursuri de formare pentru antreprenori. Detalii despre cum vor fi defalcate sumele, aici.

 

5-4Cifre

125.000 de euro
a recuperat pentru consumatori, în primele 3 luni ale anului, Centrul European al Consumatorilor din România (ECC), direcția din cadrul ANPC care gestionează pe cale amiabilă reclamații transfrontaliere. Suma e dublă față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele peste 1.700 de solicitări au vizat în special transporturi, îmbrăcăminte și încălțăminte, diverse produse și servicii.

 

2,6 miliarde de lei

este suma record pe care OMV Petrom o va distribui sub formă de dividende de bază acționarilor săi. Statului i se vor vira 530 de milioane de lei, aferente pachetului de 20,7% din acțiuni.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

Înscrie-te până pe 1 mai la Conferința I LOVE FAILURE – Timișoara, de pe 29 mai 2024, introdu codul startai40 și beneficiezi de un preț special.

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Vânzarea, importul și exportul de mărfuri create prin muncă forțată vor fi interzise în UE, a votat Parlamentul European, în urma semnalelor, din ce în ce mai puternice, privind încălcarea drepturilor omului în China. Autoritățile europene vor putea investiga mărfurile suspecte, lanțurile de aprovizionare și producătorii, în 30 de zile lucrătoare. Dacă se consideră că un produs a fost realizat prin muncă forțată, nu va mai putea fi vândut pe piața UE, iar transporturile vor fi interceptate la frontierele Uniunii.

 

Un proiect legislativ depus în Parlament propune ca munca prestată în baza unui contract de mandat să fie recunoscută ca vechime în muncă. Deși persoanele care au contract de mandat „contribuie la sistemul de pensii, asigurări de sănătate și impozit pe venit, exista o lipsă de recunoaștere a muncii lor în ceea ce privește vechimea în muncă sau vechimea în specialitate”, explică inițiatorii.

 

În Declarația 112, folosită de angajatori pentru declararea taxelor aferente veniturilor salariale, a apărut o căsuță specială de bifat pentru situațiile în care se depun rectificative la D112 după primirea unei notificări de conformare. D112 a fost modificată recent de ANAF prin Ordinul 723/2024.

 

8-1Fonduri & investiții

România se află pe ultimul loc în UE în ce privește susținerea sectorului privat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), doar 3% dintre beneficiari fiind din acest sector, și pe primul loc la finanțarea de companii de stat, cu 97%. Asta în condiţiile în care media europeană privind beneficiarii privați este de 28,5%, atrage atenția REPER. Cel mai mare beneficiar este CFR, care primește 2,8 miliarde de euro din PNRR. Anul trecut, CFR a avut pierderi de aproape 900 de milioane de lei.

 

Perioada de înscrieri pentru granturile IMM de câte 500.000-3 milioane de euro pentru digitalizare se prelungește cu o săptămână, până pe 14 mai. E vorba de apelul de proiecte „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate”, din cadrul PNRR, deschis pe 25 martie. Totodată, crește de la 600.000 la 700.000 de euro ajutorul nerambursabil maxim pe care îl poate primi un proiect al unei microîntreprinderi non-IT (în parteneriat cu un IMM IT).

 

EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele prezente și viitoare din portofoliul Euroins România, nu mai face parte din grupul bulgar Eurohold, dezvăluie Economica.net. Informația a fost confirmată chiar de Assen Christov, președintele Eurohold, din care făcea parte și Euroins România. Nu a fost făcut public noul acționariat al EIG și nu se știe încă dacă suma plătită de Euroins România se mai află în conturile EIG.

 

Mobile_movTech Box

Escape Fake, un joc gândit de compania austriacă Polycular, a cărei directoare operațională este românca Irina Paraschivoiu, îi ajută pe elevi să identifice informațiile false pe Internet. Jocul se poate descărca gratuit și poate fi folosit și în sala de clasă. Tinerii au o misiune: ei trebuie să ajute un hacker care vine dintr-o realitate distopică din viitor să modifice prezentul, demascând știrile false, dezinformările, propaganda și deep fake-urile care duc la acel viitor.

 

Platforma chinezească Temu „s-a strecurat pe nesimțite în e-commerce-ul occidental și zguduie din temelii concurența”, scrie Cursdeguvernare.ro. Dintr-un jucător mic, firma chinezească a ajuns să amenințe Amazon și, în doar 2 ani, să ajungă la peste 45 de milioane de utilizatori numai în UE. Folosind o promovare agresivă și prețuri de dumping, Temu le face concurență neloială jucătorilor europeni care respectă regulile.

  • Din momentul în care a făcut o comandă și a plătit, consumatorul nu mai are nici un control, explică Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
  • ANPC nu are datele nici unui reprezentant al platformei cu care să poată comunica în cazul unor sesizări.
  • Temu nu este înregistrată în România, iar suma plătită nu poate fi verificată, pentru că băncile nu pot recunoaște firma, țara și contul în care ajung banii.
 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Ce afaceri a avut în România tenismenul Ilie Năstase, protagonistul documentarului Nasty? Printre altele, reiese din datele Termene.ro, a avut firme de taximetrie și amenajări interioare și este administrator la Hotel Aurelius.

👀 Cum putem gestiona emoțiile copiilor noștri? Ce ascunde comportamentul sfidător? Cum îi învățăm să piardă? Cum gestionăm inhibarea emoțională și cum construim conexiuni autentice? Câteva răspunsuri, în noul episod Părinți CuMinți, cu Oana Moraru.

 

🎧 O conversație cu Florin Talpeș, fondatorul Bitdefender, despre cele trei roluri importante ale unui lider, despre ce înseamnă să construiești o organizație și despre pericolele care decurg din relația atât de strânsă cu tehnologia.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe