Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Ce conține raportarea CESOP despre comercianții online
  • Termen pentru bilanțurile ONG-urilor
  • Aplicația RetuRO
  • Cât cheltuiesc românii pe cultură
  • Crypto și schemele Ponzi
  • Știi să asculți cu adevărat?
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Ce informații despre comercianții online

vor fi raportate la ANAF

 

Până pe 30 aprilie, prestatorii de servicii de plăți online trebuie să transmită către ANAF prima raportare trimestrială despre beneficiarii plăților transfrontaliere din sistemul lor. Supranumită CESOP (Sistemul Electronic Central de Informații de Plată), raportarea îi vizează pe comercianții online care încasează peste 25 de plăți transfrontaliere în fiecare trimestru. Informațiile vor fi detaliate, reiese din instrucțiunile formularului 396 pregătit de ANAF.

 

Declaraţia informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată” se va depune exclusiv online, până cel târziu la sfârşitul lunii care urmează după expirarea trimestrului respectiv. Ce va conține, printre altele:

  • Numele beneficiarului plății, inclusiv denumirea juridică și denumirea comercială, și adresa
  • Codul TVA/NIF, codul IBAN sau orice alt identificator
  • Restituire: dacă tranzacția este o restituire, se menționează legătura cu tranzacția anterioară raportată
  • Suma, moneda, data și ora efectuării operațiunii de plată sau a restituirii
  • Statul membru de origine a plății primite de beneficiar și informații privind locul unde se află plătitorul, inclusiv mențiuni care indică prezența lui în spațiile fizice ale comerciantului în momentul plății.

Datele vor fi centralizate în CESOP și puse la dispoziția experților antifraudă din statele membre, prin rețeaua Eurofisc. Următoarele termene de raportare, după cel din 30 aprilie, sunt 31 iulie, 31 octombrie, 31 ianuarie 2025.

 

5-4Cifre

95,5 lei
cheltuiește lunar, în medie, o gospodărie de nivel mediu, pe activități de recreere, sport și cultură. În domeniul cultural, România a înregistrat una dintre cele mai mari inflații între 2018 – 2023, de 9,7%, față de media anuală de 6,4% la nivelul UE. Românii se află pe ultimul loc și la vizionarea pe canalele de streaming, cu 34% din populație, față de o medie de 65% în UE.
60%
dintre români sunt interesați de alegerile europarlamentare, același procent cu media UE, reiese dintr-un sondaj Eurobarometru. 81% dintre europeni consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală, iar 73% afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

ONG-urile trebuie să depună bilanțurile pe 2023 până pe 29 aprilie. Formularele electronice pentru situațiile financiare anuale la 31 decembrie 2023 au fost puse recent la dispoziție de ANAF. De anul acesta, ONG-urile trebuie să țină cont și de unele noutăți prevăzute în Ordinul 5.934/ 2023.

 

Prosumatorii cer eliminarea din legislație a unei prevederi care le permite furnizorilor să le plătească energia livrată în rețea timp de doi ani de la facturare. Doar în 2023, prosumatorii „au creditat gratis și fără dobândă” furnizorii de energie cu peste 50 milioane de euro. „Diferența între prețul energiei active la prețul de contract al furnizorilor și energia ce ar urma să fie plătită după 24 – 48 de luni este uriașă”, atrage atenția Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.

Experta în contabilitate Valentina Saygo face o analiză detaliată a prevederilor privind întreprinderile legate. Primul pas, pentru cei care au fost implicați în mai multe firme de-a lungul anilor, e să solicite un extras de la Registrului Comerțului pe baza CNP-ului. În felul acesta, vor obține tot istoricul.

  • Reamintim că cei care nu au depus formularul D700, prin care antreprenorii fac trecerea la impozit pe profit pentru firmele care nu se încadrează în condițiile micro, până la 15 aprilie 2024, riscă amenzi de la 500 la 5.000 de lei.

ANAF a publicat un scurt material informativ cu privire la modificările aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024Schimbările au intrat în vigoare recent și vizează contribuțiile sociale obligatorii.

 

8-1Fonduri & investiții

Sărăcia și inegalitatea în România rămân printre cele mai mari din UE și există încă disparități semnificative între regiunile țării, semnalează un raport recent al Băncii Mondiale. București-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor de 177% din media UE, în timp ce Regiunea Nord-Est a rămas blocată la sub 46%. Povara asupra bugetelor de familie rămâne semnificativă, mai ales la nivelul de jos al salariilor.

Revolut a lansat o ofertă de refinanțare a creditelor,  în premieră globală, pe piața din România. Pot fi refinanțate atât alte credite de nevoi personale, cât și carduri de credit sau overdraft-uri. În plus, clienții pot solicita o sumă suplimentară de bani, iar valoarea maximă solicitată este de 200.000 lei. Cererea de refinanțare se face direct din aplicație. În România, Revolut Bank are peste 3,5 milioane de clienți persoane fizice.

 

Mobile_movTech Box

Comercianții au la dispoziție aplicația gratuită RetuRO, cu ajutorul căreia pot scana codul de bare al ambalajelor atunci când acestea sunt returnate de către clienți, pentru a verifica rapid dacă sunt conforme cu specificațiile Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Comercianții pot solicita și ridicarea ambalajelor colectate, bifând „Înregistrați o comandă de ridicare”. Aplicația RetuRO e disponibilă pentru iOS și Android.

 

Revocalize, un startup IT co-fondat de compozitorul Marius Moga, a primit titlul de „Cel mai promițător startup din cohorta 10” a programului Venture Accel. Startup-ul a creat o tehnologie de transformare vocală prin inteligență artificială, care le permite utilizatorilor să modifice și să personalizeze audio în moduri creative.

  • Alături de Revocalize AI au fost premiate și Evopath (care dezvoltă soluții software ce automatizează și eficientizează procesele în companii), desemnat „Cel mai inovator startup din toate programele idEA”, precum și Tekpon și Promoscore.
 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚  „Crypto nu este monedă, de aceea nu a produs și nu poate produce profit, doar ia banii de la unii și îi dă altora”, scrie consilierul Băncii Naționale a României, Eugen Rădulescu, într-un articol de opinie amplu, comparând criptomonedele cu schemele Ponzi.

👀 Cum arată o grădină comunitară, o bibliotecă regândită cu spații comune pentru elevi, grădini pe acoperișuri, dar și proiectul unei „păduri-parc”, lângă Cluj-Napoca, toate premiate în cadrul New European Bauhaus, o competiție care pune accentul pe soluții sustenabile și inovatoare ce pot fi implementate în comunitățile din Europa.

 

🎧 Știi să asculți cu adevărat când cineva îți vorbește sau doar îți aștepți rândul ca să spui ce gândești tu? Un podcast despre ce înseamnă ascultarea activă, din seria The Science of Happiness.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe