Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Reorganizarea ANAF
  • Mult mai puțini plătitori activi de impozit micro
  • Registrul Naţional al Datelor de Contact
  • Nivelul inflației, revizuit în creștere
  • 13 lucruri pe care ar fi fost bine să le fi știut la 20 de ani

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Reorganizarea ANAF:

Antifrauda va avea structuri locale

 

Săptămâna trecută, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență ce vizează „măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale” a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Documentul prevede, între altele, și refacerea structurilor locale antifraudă, ce au funcționat până în 2013, dar care au fost desființate pe fondul criticilor: acestea deveniseră instrumente politizate, puse în subordinea așa-numiților „baroni” locali.

Iată cum arată celelalte măsuri importante luate de Guvern:

  • Apare un nou post de vicepreşedinte ANAF, care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituţiei.
  • De la începutul lunii mai, ANAF va avea o Direcţie generală de administrare a marilor contribuabili în cadrul aparatului propriu (fără personalitate juridică, ca până acum).
  • Nerespectarea secretului fiscal de către personalul ANAF atrage răspunderea legală.
  • Se înfiinţează funcţii publice de execuţie de inspector antifraudă, dar şi a funcţii publice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector şef direcţie antifraudă sau inspector şef serviciu antifraudă.

Lista completă a prevederilor poate fi parcursă aici.

5-4Cifre


495.448 

de plătitori activi de impozit micro erau la finalul anului 2023, în scădere de la 912.875, numărul înregistrat la finalul anului 2022, reiese din buletinul publicat de ANAF cu situația din trimestrul al patrulea din 2023.

 

4,8%

este nivelul estimat al inflației pentru finalul acestui an, revizuit în creștere de la 4,3%, potrivit unei prognoze BCR. Inflaţia anuală a fost în februarie de 7,2% an/an, arată datele INS, după ce în ianuarie s-a situat la 7,4% an/an.

 

173,126 miliarde euro

era datoria externă totală în ianuarie 2024, cu 4,314 miliarde de euro mai mult decât în luna precedentă, în timp ce deficitul de cont curent s-a majorat cu 78,7%, la 1,358 miliarde euro, informează Banca Naţională a României.

  • De ce crește datoria externă mai repede decât economia? Ziarul Financiar analizează riscurile aduse de această situație.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.


Executivul a aprobat 
un proiect de hotărâre privind înfiinţarea şi administrarea Registrului Naţional al Datelor de Contact. Este vorba despre „o platformă naţională în care se înregistrează datele de contact ale tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice din România”, potrivit unui comunicat al Guvernului. Această instituţie va fi administrată de Secretariatul General al Guvernului, care va asigura şi suportul tehnic.

 

Impozitarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată urmează să se aplice deciziilor de impunere emise începând cu 1 iulie 2024, în cadrul procedurilor de verificare a situațiilor fiscale personale. Însă cuantumul cotei de impozitare, precum și aplicarea în timp a prevederilor legate de cota majorată de impozitare ridică numeroase semne de întrebare și probleme de constituționalitate, arată o analiză Avocatnet.ro (paywall).

8-1Fonduri & investiții


Ministerul Energiei 
va lansa cea doua ediție a programului „Electric Up”. Cu un buget de 450 milioane de lei, programul va asigura finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române care desfășoară activități în domeniul HoReCa. Valoarea finanțării nerambursabile crește de la 100 mii euro la 150 mii euro, iar puterea instalată finanțată se mărește până la 150 kW. Ghidul se va afla în consultare publică până pe 26 martie și se găsește la acest link.

Un număr de 1.086 de proiecte derulate de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) au primit rambursări totale de peste 1,33 miliarde de lei în cadrul măsurilor 4.1.1 și 4.1.1 Bis din cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC), finanțate din fonduri europene, a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la solicitarea Startupcafe.ro.

Mobile_movTech Box


Reddit le-a transmis potențialilor investitori în cadrul ofertei sale publice inițiale că se așteaptă ca 
veniturile din 2024 să crească cu peste 20% față de anul precedent, scrie Bloomberg. Veniturile din 2023 au fost de 804 milioane de dolari, potrivit unui document depus la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse.

 

Acţiunile UiPath au deschis pentru prima dată în creştere după raportarea primului profit trimestrial, la trei ani după listarea pe Wall Street. Ulterior însă acţiunile au început să scadă, cu un declin de până la 6% până în ora prânzului la New York.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

👀 În episodul #9 al podcastului Ac de Siguranță, Răzvan Exarhu l-a avut ca invitat pe actorul Mihai Gruia Sandu. A rezultat o discuție relaxată plină de povești de familie și secvențe dintr-o lungă carieră în teatru.

 

🎧 Mel Robbins, speaker motivațional și fostă avocată, a întocmit o listă cu 13 lucruri pe care ar fi fost bine să le fi știut la 20 de ani, dar care nu prind rău nimănui nici mai târziu în viață.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe