Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Strategia Națională de Educație Financiară
  • Topul firmelor din domeniul jocurilor de noroc
  • Neclarități cu privire la facturi, semnalate de CCF
  • Titlurile de stat Tezaur
  • Google oferă cursuri de formare în bazele inteligenței artificiale
  • Relația dintre avere și inteligență

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Ce își propune Strategia Națională

de Educație Financiară

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Strategia Națională de Educație Financiară 2024-2030, care are scopul de a îmbunătăți „gradul de educație financiară la nivelul întregii populații”.

 

Cum vor autoritățile să facă acest lucru? Între altele, prin:

  • Elemente de educație financiară introduse în curriculumul național, la toate nivelurile de învățământ;
  • Introducerea educației financiare în universități;
  • Implementarea unor programe de educație financiară destinate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar;
  • Promovarea campaniilor de educație financiară în rândul populației adulte cu ajutorul mass-media;
  • Promovarea drepturilor consumatorilor de produse și servicii financiare;
  • Facilitarea atelierelor de educație financiară la locul de muncă.

5-4Cifre

1,229 miliarde de euro

au însumat investiţiile directe ale nerezidenţilor în România, în primele două luni din acest an, în scădere cu aproximativ 8% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Băncii Naționale a României.

 

2,4 miliarde de euro

totalizează cifra de afaceri a firmelor care realizează „activități de jocuri de noroc și pariuri”. Pe primul loc continuă să se afle Loteria Română deținută de stat, iar din zona privată în frunte este o firmă din Argeș. Descoperiți topul complet într-un articol publicat pe blogul Termene.

 

527.764 

de români născuți în 1967 vor ieși la pensie în 2032, însă mediul de afaceri nu pare prea îngrijorat de apropierea acestei date pentru a căuta soluții, avertizează Dragoș Damian, CEO Terapia, într-un articol de opinie publicat de ZF.ro.

 

58% 

dintre cetățenii români sunt de părere că au o calitate a vieții mai degrabă bună, 20% mai degrabă proastă, 11% foarte bună şi 10% foarte proastă, conform unui Eurobarometru al Comisiei Europene.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Legislația nu prevede în momentul de față dacă persoanele impozabile care au codul de TVA anulat de organele fiscale au sau nu obligația de a emite facturi cu TVA pentru operațiunile taxabile, atrage atenția Camera Consultanților Fiscali (CCF), într-o adresă transmisă Ministerului Finanțelor. Singura obligație a celor în cauză este prevăzută de art. 11 alin. (8) din Codul fiscal, respectiv obligația de plată a TVA pentru operațiunile taxabile, precizează CCF.

 

Guvernul a modificat pentru a treia oară ordonanța de urgență care trebuia să vină cu soluții la așa-numita „taxă pe boală”, impozitul de 10% aplicat în prezent pe indemnizațiile concediilor medicale. Se caută noi definiri ale conceptului de „boală normală”, pentru a păstra această cotizație, în timp ce bolnavii cronic vor fi scoși, în totalitatea lor, de sub rigorile actualei legi.

8-1Fonduri & investiții

Românii pot investi, începând de astăzi, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Finanţe. Titlurile de stat au valoarea nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.

 

Ministerul Energiei pregătește o schemă de ajutor de stat cu buget de jumătate de miliard de euro pentru a finanța investiții în stocare de energie, a declarat ministrul Sebastian Burduja la o conferință organizată de Asociația Energia Inteligentă. Ministrul a transmis că necesarul de stocare al României este de 4.000 de MWh, conform datelor furnizate de dispecerul din cadrul Transelectrica.

Mobile_movTech Box

Organizațiile non-profit și alte asociații din România care vor să țină cursuri de formare în bazele inteligenței artificiale se pot înscrie într-un program organizat de Google, prin care pot obține finanțare și pot beneficia de instruire. Înscrierile în programul „AI Opportunity Fund for Europe”, organizat de Google.org în colaborare cu în colaborare cu Centre for Public Impact, se pot face aici, până pe 28 iunie 2024.

 

Din toamnă, iPhone-urile ajunse în service-uri vor putea fi reparate și cu componente care au fost deja folosite anterior pe alt smartphone al companiei. Dacă până acum acest lucru era posibil doar pentru componente care nu necesitau o configurare specială, precum butoanele de volum, pe viitor repararea se va putea face și cu ecrane, camere foto sau baterii refolosite.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 O tânără explică de ce a ales să studieze în străinătate, după 4 ani de luptă pentru dreptul elevilor români la o școală mai bună acasă. Peste jumătate din copiii din România contemplă ideea de a-și construi viitorul în străinătate, din cauza lipsei de oportunități educaționale și a neîncrederii sau nemulțumirii față de condițiile de viață din România.

 

👀 Relația dintre avere și inteligență a fost mereu mai complicată decât pare, iar cei mai mulți oameni foarte bogați au avut mai degrabă noroc decât cunoștințe, explică politologul Brian Klaas. Așadar, de ce cei mai mulți miliardari nu sunt genii și majoritatea geniilor nu sunt miliardari?

 

🎧 În mințile multora dintre noi locuiește un critic acerb, care se îndreaptă împotriva noastră, ne blochează adesea acțiunile și nu ne lasă să evoluăm. De multe ori, trebuie să-l facem să tacă, iar podcastul acesta ne învață cum să o facem.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe