Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Clarificări privind întreprinderile legate
  • RO e-Factura pentru ONG-uri
  • Decalajul salariilor la stat vs. privat
  • Noi reguli pentru angajarea străinilor
  • Mentalitate flexibilă sau rigidă?

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Ministerul Finanțelor clarifică problema întreprinderilor legate

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de OUG prin care clarifică problema întreprinderilor legate. De la 1 ianuarie 2024, în calcularea plafonului de 500.000 de euro, de care depinde aplicarea regimului micro, trebuie incluse și veniturile acestor întreprinderi legate, a căror definire a stârnit numeroase interpretări.

 

Ce stabilește OUG, în esență: cei care au venituri de peste 500.000 de euro, cumulat, din mai multe entități la care au peste 25% din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau dreptul de vot/ numire/ revocare – inclusiv PFA, întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/alte forme de organizare a unei activități economice, fără personalitate juridică – nu pot aplica regimul micro cu nici una dintre firme.

 

Dacă veniturile totale sunt sub 500.000 de euro, o persoană poate alege o singură companie care să aplice în continuare impozitul de 1% sau 3% pe venitul microîntreprinderilor. Restul vor trece la impozit pe profit de 16%. Antreprenorii trebuie să declare ce firmă poate rămâne microîntreprindere până pe 31 martie, urmând ca din aprilie să înceapă plata taxelor la stat. Se estimează că peste 150.000 de firme vor ieși din regimul micro, iar numărul ar putea fi chiar mai mare după acest OUG.

Printre altele, se consideră că două persoane juridice române sunt legate dacă:

  • una deține la cealaltă direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi ori de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice române;
  • o persoană deţine, în mod direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi/ revoca atât la prima firmă, cât și la cea de-a doua;

Nota de fundamentare
Proiectul de OUG (pagina 17)

 

5-4Cifre

 

7,1%

este diferența dintre salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat, cel mai redus nivel din 2015 încoace. Decalajul stat-privat s-a redus începând cu 2020. Anterior, salariile din sectorul public s-au menținut cu aproape o treime peste cele din privat.

 

350 de milioane de euro

este valoarea terenurilor deținute de statul român doar în Bucureşti, prin Ministerul Economiei. Alte câteva sute de mii de hectare sunt deținute în judeţe ca Arad, Suceava, Constanţa, Bihor şi Hunedoara.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

 

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

 

Firmele din România vor trebui să țină cont de noile reglementări privind forța de muncă înalt calificată din UE, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 28/2024, care transpune Directiva UE 2021/1.883. Legea stabilește condițiile de intrare și de ședere a acestor angajați, dar aduce și alte schimbări privind regimul străinilor. Printre altele, salariul minim lunar de încadrare pentru lucrătorii înalt calificați se reduce de la „cel puțin de două ori câștigul salarial mediu brut” la „cel puțin câștigul salarial mediu brut”.

 

O inițiativă legislativă propune ca studenții să se poată muta la altă facultate, în același ciclu universitar, la „fără plată”, fără costuri suplimentare, dacă renunță la studii în primul an și sunt acceptați pe un loc finanțat de la buget în alt program. Scopul inițiativei ar fi să reducă abandonul universitar. În prezent, un astfel de transfer e condiționat de achitarea taxelor de școlarizare către facultatea de la care studentul vrea să plece.
Cetățenii români cu reședința în afara țării care vor să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare trebuie să-și dovedească statutul pentru a putea vota anul acesta, a stabilit Ministerul Afacerilor Externe prin Ordinul 373/2024. Mai exact, e vorba de cărți de identitate emise cetățenilor străini, permise de rezidență ori de reședință sau orice alt document specific fiecărei țări.

Cum funcționează RO e-Factura pentru ONG-uri? Un material explicativ semnat de experta în contabilitate Valentina Saygo arată cum ar trebui să abordeze organizațiile non-profit noul sistem de facturare.

 

8-1Fonduri & investiții

 

Dividendele corporative la nivel global au atins un maxim istoric de 1.660 miliarde de dolari în 2023, plățile record ale băncilor reprezentând jumătate din creştere. 86% dintre companiile listate fie au crescut dividendele, fie le-au menţinut, potrivit Janus Henderson Global Dividend Index, care a estimat că plățile de dividende vor atinge un nou record de 1.720 miliarde de dolari în 2024. Cei mai mari plătitori de dividende din lume, în 2023, au fost Microsoft, Apple şi Exxon Mobil.

Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, va vinde o parte din portofoliul industrial-logistic către dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține pe piața locală proprietăți în valoare de peste 1,6 miliarde de euro. Ar putea fi cea mai scumpă tranzacție înregistrată în sectorul industrial al pieței imobiliare locale. E vorba de 5 parcuri logistice, în Timișoara, Arad, Oradea, Pitești. CTP va plăti 70 de milioane de euro, excluzând însă capitalul de lucru și ajustările ulterioare.

 

Mobile_movTech Box

 

Banca Transilvania colaborează cu Microsoft pentru integrarea Microsoft 365 Copilot și GitHub Copilot în activitatea angajaților. Asistenții AI vor accelera anumite procese și vor crește eficiența în zona de software development.

 

În 2023, Google a recompensat 632 de cercetători/ programatori din 68 de țări cu 10 milioane de dolari, în total, pentru vulnerabilitățile găsite și raportate de aceștia la produsele Google sau în sistemele de operare. Cea mai consistentă recompensă s-a ridicat la 113.337 dolari.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 Copiii nu se mai joacă liber și asta le afectează sănătatea psihică, scrie Peter Gray, un expert recunoscut în psihologia jocului, rezumând concluziile unor studii ample. Libertatea de a se juca și de a explora, fără a fi supravegheați continuu, este esențială pentru copii.

👀 Ai o mentalitate flexibilă sau una rigidă? Un clip scurt explică diferența dintre cele două, pornind de la celebra carte a lui Carol Dweck, Mindset.

🎧 Cum rezolvi mai ușor conflictele în cuplu? Cum poți transforma o ceartă în prilej de conectare? Un podcast cu psihoterapeuta Esther Perel, expertă în relația de cuplu.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe