Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Cât colectează ANAF de la marii contribuabili
  • Comisia Europeană cere prag mai mic pentru întreprinderi
  • Noul raport OECD despre economia României
  • S-a prescris anul fiscal 2017
  • AI Act a fost adoptat în UE

 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Marii contribuabili asigură 46,6% din totalul veniturilor colectate de ANAF 

Marii contribuabili au plătit taxe de peste 180,2 miliarde lei, anul trecut, având o pondere de 46,6% în totalul veniturilor colectate de ANAF, conform celui mai recent raport al instituției. Asta în condițiile în care, în 2023, erau 1,99 milioane de contribuabili activi, din care persoanele juridice însumau 1,31 milioane. La începutul anului 2024, numărul marilor contribuabili era de 2.488, în scădere de la 3.200. Lista lor actualizată, aici.

  • În 2023, sumele trimise către bugetul de stat de marile companii au scăzut față de anul anterior cu 1,2%, la 122,7 miliarde lei;
  • Au crescut însă contribuțiile asigurărilor sociale de stat (+13,2%, până la la 40,6 miliarde lei), cele pentru șomaj (+5,3%, până la 1,04 miliarde lei), și cele pentru sănătate (+12,9%, până la 15,79 miliarde lei);
  • În 2023, a scăzut cu 3,1% și numărul inspecțiilor fiscale ANAF, până la 33.913;
  • Astfel, s-a redus cu 25% numărul de amenzi aplicate, dar a urcat, în schimb, numărul sesizărilor penale cu 13,4%, până la 270;
  • S-au înmulțit și controalele antifraudă: au fost cu 10,1% mai multe, iar amenzile totale au ajuns la 136,3 milioane lei.

5-4Cifre

 

495.488
a fost numărul microîntreprinderilor în anul 2023, în scădere semnificativă de la 912.875, câte erau în 2022, o consecință a aplicării prevederilor Ordonanței 16/2022.

7,23%
este rata anuală a inflației în luna februarie, în scădere de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

 

Reformele fiscale din România ar trebui să vizeze reducerea sarcinilor fiscale pe veniturile angajaților cu salarii mici, arată cel mai recent raport al OECD privind economia țării noastre. Contribuțiile sociale ridicate descurajează angajarea celor cu salarii mici într-o țară cu o economie gri mare și evaziune fiscală răspândită, în timp ce facilitățile fiscale îngustează și mai mult baza impozitului pe venit. Organizația recomandă Guvernului să elimine scutirile fiscale și să planifice o tranziție graduală către impozitarea progresivă a salariilor.

 

Anul fiscal 2017 s-a prescris la data de 11 martie 2024. În mod normal, ar fi trebuit să se prescrie pe 1 iulie 2023. Însă, din cauza măsurilor luate de Guvern în primul an al pandemiei de coronavirus, prescripția a intervenit abia în primăvara acestui an.
Senatul a adoptat (fără dezbatere) o propunere legislativă care modifică și completează Codul Rutier. Una dintre cele mai radicale propuneri este aceea de a le interzice șoferilor care au până în 21 de ani sau o experiență de conducere mai mică de un an, pentru categoria de vehicule B, să conducă mașini care depășesc 100 de cai putere (CP), respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice.

Au intrat în vigoare noile taxe de drum stabilite prin OG 14/ 2024. Ministerul Transporturilor introduce rovinieta de o zi, cu prețul de 2,5 euro. Anterior, cea mai mică durată pentru care putea fi achiziționată rovinieta era de o săptămână. Noile tarife, aici.

 

Cursul lui Marius Ghenea este un must-have atât pentru antreprenorii aflați la început de drum, cât și pentru cei experimentați, deoarece prezintă deopotrivă provocările cu care se confruntă companiile din perspectivă managerială (fie că vorbim despre management financiar sau management executiv), precum și cele ivite din raportarea la realitatea din piață. Marius analizează, cu ajutorul exemplelor, conceptele și componentele cheie ale unei afaceri, de la faza de start-up până la transformarea acesteia într-un business de succes.

8-1Fonduri & investiții

 

Comisia Europeană ar fi blocat cererea de plată nr. 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 2,7 miliarde de euro, trimisă de Guvern în 15 decembrie 2023, scrie G4Media.ro, citând surse. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc o discuție decisivă la București. Cele mai mari probleme ridicate de Comisie sunt:

  • pragul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi este în continuare prea ridicat, nu respectă recomandările Băncii Mondiale și ar trebui scăzut până la finalul anului;
  • Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RAAPPS) nu poate fi exceptată de la regulile de transparență ale companiilor și regiilor autonome cu capital majoritar de stat;
  • numirile la vârful companiilor din energie, dar și la conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care controlează toate firmele de stat, nu au fost transparente.

Firmele și persoanele fizice se pot înscrie în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, din 19 martie. Bugetul alocat pentru Programul Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, de 1 miliard de lei, cea mai mare sumă de până acum. Programele se vor desfășura în etape, în limita sumelor alocate, iar calendarul sesiunilor de finanțare poate fi consultat aici.

 

Mobile_movTech Box

 

Încă 800 de firme au fost admise de principiu în Programul pentru Digitalizarea IMM din cadrul PNRR și pot obține fonduri nerambursabile de câte 20.000-100.000 de euro. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat a treia tranșă a acestora, în urma evaluării tehnice și financiare. Lista intermediară nr. 3 poate fi consultată aici. Cele 800 de proiecte însumează ajutoare totale în valoare de peste 154 de milioane de lei, cu o medie de 192.809 lei pe proiect.

 

Parlamentul European a adoptat AI ACT (Actul privind Inteligența Artificială), care reglementează dezvoltarea AI, astfel încât aceasta să nu devină un risc pentru omenire. AI Act cuprinde obligații pentru sistemele care implementează AI și le oferă cetățenilor pârghii prin care pot reclama utilizări neetice. De exemplu, va fi interzisă încadrarea biometrică a oamenilor, folosirea programelor care recunosc emoțiile la locul de muncă și în școli, a sistemelor care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilități.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 PressOne.ro: În culisele procesului cu Roșia Montană Gold Corporation. Interviu cu avocații care au făcut dintr-o notă de subsol o apărare de 6.7 miliarde de dolari pentru România. Marius Harosa și Dumitru Dobrev au demarat o acțiune juridică specială numită Amicus Curiae, care s-a dovedit esențială.

👀 Cum ne calmăm și cum ne re-echilibrăm atunci când emoții negative puternice ne dau peste cap? Psihoterapeuta Nicole LePera explică ce ne poate ajuta, în câțiva pași.

🎧 Un nou episod din podcastul Părinți CuMinți: Ce îl motivează pe un copil să învețe? Cum ne educăm copilul în funcție de etapele de dezvoltare și de ce este nocivă expunerea la ecrane?

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe