Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Noile amenzi pentru nerespectarea obligațiilor financiar-contabile
  • Numărul locuințelor finalizate, în scădere
  • Finanțări în cadrul Programului Electric Up 2
  • Precizări cu privire la Declarația 398
  • Detaliile la care trebuie să fii atent în comunicarea de brand

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Ce amenzi pot primi firmele pentru nerespectarea obligațiilor financiar-contabile

Modificările aduse de Ordonanța trenuleț (OUG nr. 115/2023) la Legea Contabilității au crescut considerabil amenzile pentru nerespectarea obligațiilor financiar-contabile de către companii. În unele cazuri, acestea s-au dublat, arată o analiză realizată de Miruna Dragoman, senior manager PwC România. Toate modificările introduse se aplică începând cu situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar 2023.

  • Înainte de modificări, o societate care deținea active și datorii sau efectua operațiuni economico-financiare fără să le înregistreze în contabilitate putea fi sancționată cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 lei. Începând cu sfârșitul anului 2023, ea poate fi amendată cu sume cuprinse între 2.000 și 20.000 lei, practic duble față de nivelul anterior.
  • O altă modificare de impact este legată de existența manualului de politici și proceduri contabile. Astfel, dacă o societate nu respecta prevederile emise de Ministerul Finanţelor Publice cu privire la aprobarea politicilor și procedurilor contabile, înainte putea fi sancționată cu amenzi între 300 și 4.000 lei. Acum poate primi amenzi între 4.000 și 10.000 lei.
  • Dacă o societate nu efectuează inventarierea patrimoniului cel puțin o dată pe an, începând cu anul 2023 poate fi sancționată cu amenzi între 3.000 lei și 20.000 lei, față de valorile anterioare cuprinse între 400 și 5.000 lei.
  • O altă modificare cu impact semnificativ este cea referitoare la sancțiunile/amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor cu privire la utilizarea și ținerea registrelor de contabilitate și întocmirea și utilizarea documentelor justificative pentru toate operațiunile efectuate și înregistrate în contabilitate, dar și păstrarea și arhivarea acestora. Practic, prin modificările aduse, amenzile se măresc de la 300 – 4.000 lei la valori cuprinse între 2.000 lei și 20.000 lei.

Citește analiza integrală aici.

5-4Cifre


71.454 locuinţe 

au fost finalizate în România anul trecut, în scădere cu 1.878 locuinţe faţă de anul precedent, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). 2023 a devenit primul an din ultimii zece în care numărul locuințelor finalizate scade.

 

8,7%

— respectiv aproximativ 24 de miliarde de euro — ar putea adăuga România la Produsul Intern Brut, dacă procentul femeilor aflate pe piaţa muncii ar urca la 52%, potrivit unei analize. Țara noastră se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte egalitatea de gen, conform datelor din 2022 ale Institutului European pentru Egalitatea de Gen, transmise de Banca Mondială.

 

13%

este rata de ocupare în muncă pentru tinerii din România cu educația cea mai scăzută, în condițiile în care în Polonia și Cehia această rată este de 5%, iar în Ungaria este de 9%, arată o analiză macroeconomică făcută de Ella Kalai, economist șef Alpha Bank. Mai exact, cu cât ești mai nepregătit educațional, cu atât ai șanse mai mari să își găsești o ocupație, însă una de obicei prost plătită.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.


Firmele care aplică regimurile speciale de TVA pentru comerț online în UE, ce au fost introduse în 2021, 
trebuie să depună declarația 398 până la sfârșitul lunii de după fiecare perioadă fiscală vizată, chiar dacă acest termen pică într-o zi liberă. Așa sună o precizare oficială inclusă recent în Codul fiscal, ce vizează cele trei regimuri speciale de TVA pentru comerț online în UE.

 

Centrele comerciale, parcurile comerciale, hipermagazinele, supermagazinele, precum și orice altă structură de vânzare cu suprafață mai mare de 2.000 metri pătrați vor avea obligația să înființeze centre de prim ajutor pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În cadrul acestora, magazinele trebuie să aibă angajat personal cu pregătire în acordarea primului ajutor, conform unui proiect legislativ al actualei puteri adoptat de Senat.

 

Legislația vamală a Uniunii Europene permite celor care au statutul de operator economic autorizat să solicite Autorității Vamale Române (AVR), prezentarea mărfurilor în alte locuri decât birourile vamale, în cazul exporturilor. La începutul săptămânii, AVR a oficializat un ordin cu normele de aplicare necesare.

 

Cursul lui Marius Ghenea este un must-have atât pentru antreprenorii aflați la început de drum, cât și pentru cei experimentați, deoarece prezintă deopotrivă provocările cu care se confruntă companiile din perspectivă managerială (fie că vorbim despre management financiar sau management executiv), precum și cele ivite din raportarea la realitatea din piață. Marius analizează, cu ajutorul exemplelor, conceptele și componentele cheie ale unei afaceri, de la faza de start-up până la transformarea acesteia într-un business de succes.

8-1Fonduri & investiții


Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a decis 
prelungirea sesiunii de depunere a proiectelor prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține granturi de câte 200.000-8 milioane de euro, în cadrul Programului Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027. Noul termen-limită de depunere a proiectelor în sistemul MySMIS2021, în cadrul acțiunii „Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” este 20 aprilie 2024, ora 24.00.

 

Întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv activităţile din domeniul HoReCa, vor putea primi finanţare de 150.000 de euro în cadrul Programului Electric Up 2, pentru construirea de staţii de reîncărcare, dar şi pentru sisteme alternative de încălzire-răcire, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Mobile_movTech Box


Telegram, concurentul WhatsApp, 
a ajuns 900 de milioane de utilizatori și anticipează că va trece pe profit în viitorul apropiat, spune proprietarul aplicației de mesagerie. Mai mult, compania ia în calcul o potențială listare la bursă.

 

Samsung a lansat la nivel global noile smartphone-uri Galaxy A55 și A35. Ambele folosesc ecrane de 6,6 inch cu rată de refresh de 120Hz, baterii de 5.000 mAh și beneficiază de camere principale cu stabilizare optică. De asemenea, cele două telefoane oferă caracteristici precum Knox Vault și tehnologia Vision Booster pentru ecrane.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 Atunci când iei în calcul promovarea brandului tău antreprenorial, trebuie să parcurgi două etape la fel de importante: un demers strategic, în care să pui bazele a ceea ce urmează să comunici, și implementarea, care să aducă în realitate tot exercițiul anterior. Căror detalii trebuie să le acorzi maximă atenție?

👀 „Sustenabilitatea a devenit mai degrabă marketing decât acțiune”, spune jurnalistul de mediu Esha Chhabra. În această conferință TED, ea spune cum pot companiile face lucrurile mai bine atât pentru oameni, cât și pentru planetă.

 

🎧 Când și cum ne e mânia prietenă? Când ajunge să fie o emoție cu care acoperim sau camuflăm de fapt alte emoții, pierderi sau neputințe? Oferă răspunsuri Adela Moldovan, psiholog, psihoterapeut și autoare a cărții „Față în față cu furia”.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe