Loading the Amira Audio Citește articolul...
Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Implementarea programului e-Sigiliu
  • O comparație între salariile femeilor și cele ale bărbaților
  • O aplicație pentru vânzarea de terenuri agricole
  • Înscrieri pentru un program de pre-accelerare a afacerilor
  • Perspectivele României, după doi ani de război în Ucraina

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Premieră pe piața muncii: salariile femeilor le-au depășit pe cele ale bărbaților

 

Luna trecută, media salarială pentru femei a ajuns la 6.026 de lei și a depășit pentru prima dată media salarială pentru bărbaţi (5.804 lei), arată datele transmise de Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

  • În urmă cu cinci ani, media salarială pentru femei (rezultată din salariile brute declarate de către angajatori) era de 3.648 de lei, în vreme ce media salarială pentru bărbaţi ajungea la 3.819 lei.
  • Și numărul femeilor angajate a crescut. În februarie 2024, numărul femeilor salariate a ajuns la 2.746.988 (faţă de 2.935.948 salariaţi bărbaţi. În februarie 2019, numărul femeilor salariate era de 2.673.896 (faţă de 2.865.532 bărbaţi), arată datele ministerului.

5-4Cifre


12 miliarde de lei 

au cumulat în 2023 profiturile Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica, companii energetice controlate majoritar de statul român. Veniturile au fost de aproape 40 de miliarde lei (8 miliarde euro), arată datele centralizate de Economedia, pe baza datelor financiare trimise Bursei.

 

58 

este locul ocupat de România în Raportul Global Soft Power Index, un clasament global al celor mai influente țări. Îmbunătățirea cu 6 locuri a României este subliniată de un salt de 10 poziții pe pilonul Reputație, ajungând pe locul 57 la nivel global, și un salt de 22 de poziții pe pilonul Influență, până pe poziția 59 la nivel global.

 

36%

este decalajul de TVA al României, față de media UE de numai 5,4%, arată datele prezentate în cadrul Conferinței Anuale de Taxe organizate de PwC. Specialiștii spun că, dacă eforturile de digitalizare s-ar materiaza, așa cum s-a întâmplat în Polonia sau Ungaria, am putea avea un plus de încasări de măcar 15 miliarde.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.


Proprietarii de terenuri agricole situate în extravilanul localităților 
vor putea folosi o aplicație a Ministerului Agriculturii pentru a-și afișa ofertele de vânzare. Aceștia vor putea încărca inclusiv documentele justificative necesare. Aplicație este disponibilă de la începutul lunii pe site-ul MADR.

 

ANAF aduce în atenția contribuabililor modificările aduse formularului 208 „Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal”, utilizat pentru declararea tranzacțiilor efectuate prin procedură notarială, încheiate de la 1 ianuarie 2024.

 

ANAF pregătește implementarea programului e-Sigiliu, arată un comunicat de presă al instituției. e-Sigiliu este parte integrantă din RO e-Transport și va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală.

  • În 2023 şi primele două luni din 2024, 2.095 de contribuabili au fost verificaţi în cadrul monitorizării sistemului RO e-Transport şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 119 milioane de lei.

8-1Fonduri & investiții


Antreprenorii români sau cei cu o idee de afacere se pot înscrie la 
un program de pre-accelerare ce cuprinde o serie de ateliere interactive și sesiuni de feedback personalizat. Înscrierile în programul de pre-accelerare RubikEDU se fac aici, până pe 10 martie. Programul, ajuns la a 9-a ediție, se va desfășura la Iași.

 

Exploatarea minereurilor neferoase, precum cuprul, argintul și aurul și activitățile de prelucrare a acestora vor face obiectul unei scheme de ajutor de stat. Proiectele urmează să aibă un buget de peste 10 milioane de euro, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) estimează că se vor vira aproximativ 16 miliarde de lei în Pilonul II de pensii anul acesta, după majorarea cotei de contribuție de la 3,75% la 4,75%. Pentru creșterea valorii activelor, ASF vrea să le permită administratorilor să investească peste 70% din active în titluri de stat pe o perioadă de 5 ani, arată un proiect de normă.

Mobile_movTech Box


Elon Musk 
a dat în judecată OpenAI și pe directorul său general Sam Altman, printre alții, acuzându-i de încălcarea acordurilor contractuale încheiate atunci când a ajutat la fondarea producătorului de ChatGPT în 2015. Potrivit informațiilor din proces, Sam Altman, împreună cu cofondatorul OpenAI, Greg Brockman, l-au abordat inițial pe Elon Musk pentru a face o companie open source, non-profit, care să dezvolte tehnologia inteligenței artificiale pentru „beneficiul umanității”.

 

Prima cască de VR dezvoltată de Apple va avea un prim an peste așteptările companiei, în ciuda prețului, a lipsei de suport din partea unor producători de aplicații și a noutății. Livrările sunt acum estimate a ajunge la 200.000-250.000 de unități până la sfârșitul acestui an. Apple se baza, inițial, pentru 150.000-200.000 de unități livrate în 2024.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Anul trecut au apărut mai multe cărți menite să popularizeze gastronomia autohtonă. Jurnalistul specializat în gastronomie Cosmin Dragomir a adunat câteva recomandări.

👀 La doi ani de la invazia rusească în Ucraina, expertul în securitate națională Iulian Fota discută despre situația geopolitică de la granițele noastre și ce ar trebui să facă România acum și în viitor.

🎧 Găsirea celor mai bune metode pentru îmbunătățirea sănătății este tot mai complicată, în avalanșa de informații pe acest subiect. Dr Rhonda Patrick, cercetător în științe biomedicale, și-a dedicat întreaga viață profesională identificării unor strategii viabile pentru obținerea unei mai bune calități a vieții și împărtășește câteva sfaturi importante.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe