Instituția Avocatul Poporului solicită Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri să clarifice situația operatorilor economici a căror activitate este afectată de pandemia de COVID-19.

 

În acest caz, Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, s-a sesizat din oficiu în urma unei știri potrivit căreia orice operator economic a cărui activitate este afectată de pandemie și a înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor aferente lunii martie cu minimum 25% față de încasările precendente sau este închis poate solicita Certificatul de Situație de Urgență.

 

Astfel, pentru cei a căror activitate a fost suspendată/întreruptă ca urmare a ordonanțelor militare emise în perioada stării de urgență, nu este justificată obținerea CSU, ci este o sarcină impusă în mod excesiv. Acest lucru reiese din coroborarea prevederilor Ordonanței militate nr. 1/2020 cu prevederile art. (2) din Ordonanța militară nr. 2/2020.

 

Totodată, prin aplicarea prevederilor legale și ținând cont de obiectul de activitate, mai multe societăți și întreprinderi au fost închise, iar acest fapt se cere ulterior dovedit prin obținerea unui Certificat de Situație de Urgență.

 

În concluzie, ca urmare a acestor neclarități, Avocatul Poporului solicită examinarea situației create și luarea măsurilor legale ce se impun pentru clarificarea situației operatorilor economici a căror activitate a fost suspendată/închisă ca urmare a dispozițiilor legale adoptate în perioada stării de urgență.

 

Citește și Tot ce știm în prezent despre acordarea șomajului tehnic și CSU.

 

Articol publicat pe Universul Juridic.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe