Automatul care pregătește pizza ca la cuptor ar putea fi soluția lipsei de pizzari. Instalația este prezentată la Indagra
- Românii se numără printre cei mai mari consumatori de pizza din lume. Asta face ca meseria de pizzar să fie una foarte căutată în ultima vreme. Cum forța de muncă este tot mai greu de găsit, companiile din domeniul HoReCa au tot mai multe probleme să-și completeze personalul. Prețul unei instalații este de 50.000 de euro.
Soluția salvatoare la lipsa de pizzari (pizzaioli, termenul italian) pentru antreprenorii care au ales să investească în domeniu ar putea fi tonomatul de pizza.
Sectorul pizzeriilor s-a dezvoltat foarte mult în perioada pandemiei de Covid-19, când comenzile online au explodat pur și simplu. Tendința de creștere s-a menținut și în anii următori. „Piața de pizza” din România s-a dublat față de 2019, conform unor estimări din domeniul Horeca, creștere susțină de comenzile online.
În condițiile în care cererea de pizza este tot mai mare, este nevoie și de un personal numeros, numai că românii nu se înghesuie să lucreze în sector. Tonomatul vine în sprijinul patronilor de pizzerii, care par entuziasmați de mașinăria care le rezolvă marea problemă: lipsa forței de muncă.
Un astfel de aparat poate fi văzut în aceste zile la târgul Indagra&Indagra Food de la Romexpo, unde vânzătorii fac și demonstrații practice pentru cei interesați de achiziție.
Chiar dacă prețul este destul de piperat, s-au găsit deja cumpărători dispuși să aloce câteva zeci de mii de euro pentru tonomatul care prepară pizza. Tot procesul durează 4 minute, iar plata se face cu cardul.
Românii se înghesuie la tonomat
Tonomatul de pizza se pare că are trecere la patronii români, care sunt dispuși să aloce 40.000 de euro pentru un astfel de aparat oferit de o companie din Marea Britanie. Mai există o variantă și ceva mai scumpă, la vreo 50.000 euro, așa că amatorii au de unde să aleagă.
Reprezentantul companiei la IndagraFood este încântat de-a dreptul de interesul patronilor români de pizzerii pentru tonomat. Are deja câteva comenzi încă din prima zi de târg și speră să vândă în continuare, mai ales că cererea de pizza la noi a „explodat”.
Tonomatul are o capacitate de 64 de pizza, clienții având la alegere patru sortimente, cum ar fi Diavola sau Margherita, din care pot să facă o comanda. Pizza este pregătită înainte de un restaurant, ceea ce și face posibil ca tonomatul să poată să livreze așa de repede produsul.
O pizza are un diametru de 30 de centimetri și arată foarte bine, după cum am putut vedea și noi la fața locului, ceea ce a atras și destui cumpărători. Numai că, deocamdată, nu este de vânzare pentru publicul larg, ne povestește amuzat reprezentantul firmei din Marea Britanie. Doar se fac probe pentru clienții interesați de aparat.
O piață în creștere
La acest moment, în România, există peste 3.000 de pizzerii, iar numărul este în creștere. Tendința s-a manifestat, mai ales, o dată cu pandemia de coronavirus, când comenzile online au cunoscut o creștere importantă. Pare incredibil, dar, astăzi, românii au ajuns să fie pe locul doi în lume la comenzile de pizza, iar Bucureștiul depășește Roma sau Barcelona, potrivit unui studiu realizat de compania de livrări Glovo.
Nu s-a crescut doar cantitativ, domeniul a crescut și din punct de vedere al calității.
Spre exemplu, o pizzerie din Iași ocupă locul 49 în Europa în „50 Top Pizza 2024”. Unitatea a fost înființată în urmă cu aproape un an de către antreprenorul Alex Gafițianu și Giovanni Santarpia, pizzaiolo italian, bucătar care se ocupă exclusiv de prepararea de pizza.
Marea problemă a patronilor de pizzerii este, însă, asigurarea forței de muncă, în condițiile în care românii preferă să lucreze în străinătate.
În România, salariul unui pizzar se situează în general între 3.500-5.000 lei pe lună, programul de lucru fiind de cinci zile pe săptămână, între orele 10.00-23.00. Patronii consideră că este suficient, pentru că pun la socoteală și bacișul, dar după cum se vede în piață nu este suficient pentru atragerea de personal. Românii preferă, însă, să lucreze în străinătate, unde leafa se încadrează între 1.200 – 2.000 euro pe lună.