Angajații Registrului Comerțului anunță că intră în grevă generală dacă negocierile legate de salarii eșuează
- Reprezentanții Sindicatului Angajaților Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) au anunțat joi că pregătesc declanșarea grevei generale dacă nu le vor fi soluţionate revendicările salariale.
„Am solicitat majorarea salariului cu 15%, având în vedere complexitatea muncii. Totodată, am solicitat sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, pentru că suntem singurii din familia ocupaţională justiţie care nu beneficiem de acest spor. Spunem ‘Stop inechităţilor şi discriminării’. În cazul în care nu vom primi un răspuns favorabil, va trebui să parcurgem paşii pentru greva generală, la solicitările colegilor.”, a declarat joi, pentru Agerpres, Monica Pietriș, lider SAONRC.
Zilele trecute aceasta a explicat pentru Termene.ro că pentru a declanșa greva generală este nevoie de renegocierea Contractului Colectiv de Muncă. Ieri, Monica Pietriș a declarat că se ia deja în calcul declanșarea procedurii.
Miting de amploare joi la Guvern
Un miting de amploare, organizat de sindicatele Publisind a avut loc ieri, 23 mai, în fața Palatului Victoria. La miting au participat sute de membri ai Sindicatului Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului, Sindicatului ONRC, Sindicatului EUROPOL filiala Arhivele Naționale, Sindicatul Salariaților din CNCD și Sindicatul Național Sport și Tineret. Manifestanții cer înlăturarea „inechităților și discriminărilor salariale”.
Mitingul a începutul în jurul orei 13.30 și s-a finalizat în jurul orei 17.00.
Într-un comunicat emis de Publisind reprezentanții sindicali reclamau faptul că în instituțiile pe care le reprezintă salariile „sunt menținute deliberat la niveluri care nu reflectă complexitatea muncii sau care în anumite situații sunt chiar sub limita subzistenței”.
Într-un dialog cu termene.ro, Monica Pietriș, liderul Sindicatului Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului spunea că s-a ajuns la această formă de protest deoarece revendicările sindicaliștilor nu au primit un răspuns acceptabil din partea autorităților.
Concret, revendicările SAONRC includ creșterea salariului de bază cu 15% și acordarea sporului de stres neuropsihic. „În Ministerul Justiției, acest spor este de circa 25%, noi am cerut ca procentul să fie măcar 15%”, a explicat liderul sindical.
Potrivit acesteia, salariile angajaților ONRC nu au fost majorate din 2018 încoace, cu excepția unei creșteri de 5%, de la 1 ianuarie: „În prezent, avem colegi care după 35 de ani de muncă, în prag de pensionare, au salarii de circa 3000 de lei și un pic, în condițiile în care inflația a fost și de peste 10% anii trecuți”, a explicat ea.
Oferta autorităților: Creștere de 10% si 500 de lei spor de ochelari
În ultimul an, sindicatul ONRC a avut întâlniri repetate cu reprezentanții Ministerului Justiției. Un prim răspuns concret din partea autorităților a apărut marți, 21 mai, când Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern pentru majorarea veniturilor unor categorii de angajați publici, printre care și salariații de la Registrul Comerțului.
Documentul prevede o creștere salarială de 10% față de nivelul salariului de bază din decembrie 2023. Majorarea se va face în două tranșe: prima în iunie, de 5%, și a doua în septembrie, de 5%.
„Creșterea este cu mult sub ceea ce am cerut. În plus, din câte se vede, majorările ar urma să se facă prin raportare la salariul din decembrie, ceea ce este de neînțeles, în condițiile în care salariile au crescut cu 5% în ianuarie”, a mai declarat aceasta aceasta.
Noul proiect de ordonanță include de asemenea un bonus, sub forma unui spor de 500 de lei acordat pentru ochelari de vedere, banii oferiții fiind însă cu mult sub prețurile pieței, consideră liderul sindical.