Business News

Ajutoare de stat pentru companiile din industrie. Cum se pot obține finanțările în cele trei programe de aproape 2 miliarde de euro

18 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern de miercuri, 18 septembrie, lansarea Planului Național pentru Marea Industrie. Este vorba, potrivit lui Marcel Ciolacu, de un pachet economic de susținere a economiei cu un buget de două miliarde de euro.

„Este cel mai important pachet economic de susținere a economiei, de circa două miliarde de euro, axat pe trei mari piloni”, a mai spus premierul.

Cele două piloane

Primul pilon este Schema de Sprijin pentru Investițiile Strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane euro.

Programul va acorda facilități fiscale pentru investițiilor de peste 150 milioane euro care creează peste 250 de locuri de muncă în regiuni unde dezvoltarea economică este sub media pe țară.

Al doilea pilon este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România. Acesta este o schemă de ajutor de stat cu un buget de un miliard euro pentru mari companii.

„Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar. Acele companii ce derulează investiții capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanțare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a precizat primul ministru.

A treia componentă a planului se referă la o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiții în producția de materii prime industriale – țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.

Împrumut de la BERD pentru investiţii în energia regenerabilă şi transport

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul a aprobat, miercuri, 18 septembrie, și un proiect de lege pentru ratificarea Acordului cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de 600 de milioane euro, bani ce vor fi destinați investiţiilor în energia regenerabilă şi transport, inclusiv în parteneriat public-privat.

„Asigurăm finanţări şi pentru investiţii verzi în energie şi transport, am discutat această temă a dezvoltării transportului public în întâlnirea avută ieri, cu primarul Capitalei şi primarii de sectoare. (…) Sunt bani pentru investiţii în energia regenerabilă şi transport, inclusiv în parteneriat public-privat. Aşteptăm proiectele, mai ales cele de la Capitala României”, a completat primul ministru.

Împrumutul este destinat și „finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice guvernamentale”.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro