Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Accizarea lichidelor fără nicotină folosite de fumători conduce treptat la scăderea consumului acestor produse ce erau văzute drept „o poartă către renunțarea la fumat”, este de părere președintele Asociației Consumatorilor de Produse Alternative cu Nicotină. Comentariile reprezentantului ANPAN vin în contextul în care Guvernul are în vedere lărgirea bazei de accizare în cazul produselor folosite de fumători.

Produsele care includ nicotină erau accizabile încă din 2015. În prezent, această acciză cu tot cu TVA este de 1 leu/mililitru. Din acest an, au fost accizate și acele lichide folosite pentru țigări electronice sau kituri care nu conțin nicotină.

Se ajunge astfel al situația în care o persoană care cumpără lichid pentru țigara electronică și adaugă și nicotină, achiziționată separat, va plăti de două ori această acciză, a explicat pentru Termene.ro Alexandru Gogoană, președintele Asociației Consumatorilor de Produse Alternative cu Nicotină.

Potrivit acestuia, introducerea noilor prevederi a condus la începutul anului la scumpirea accentuată atât a țigărilor cu nicotină, cât și a celor fără nicotină și a lichidelor fără nicotină.

„Practic, în componența țigării electronice sau mai precis a lichidelor folosite pentru kiturile și țigările electronice fără nicotină intră glicerină vegetală, propilen glycol, arome alimentare. Oricare dintre aceste elemente nu este produs accizabil dacă este cumpărat din magazinele obișnuite. În schimb, devine produs accizabil dacă e achiziționat din magazinele de tutun, țigări electronice etc”, a explicat președintele asociației ACPAN.

Acesta a mai declarat că introducerea accizelor și în cazul produselor ce nu conțin nicotină lovește direct  în acele persoane care doreau să se lase de fumat prin intermediul țigărilor electronice, știut fiind că acestea sunt văzute ca o „poartă către renunțarea la fumat”.

OUG care extinde „baza” de accizare

Ministerul Finanțelor a publicat la sfârșitul lunii aprilie în transparență publică un Proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, iar printre schimbări este menționată și introducerea accizei la anumite produse electronice de fumat, dar și valoarea accizei în perioada 2024-2026.

Proiectul vine să aplice și în România un nou set de reguli pentru taxarea țigărilor electronice fără tutun. Și Comisia Europeană a considerat că este necesară introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a noilor produse lansate pe piața, iar experții europeni au lansat încă din 2021 un astfel de proiect de directivă europeană.

Acciza la țigările electronice s-au modificat ultima data la 1 ianuarie 2024. Atunci s-a introdus un cuantum de 0,81 lei/ ml pentru lichid cu sau fără nicotină față 0,64 lei/ ml cât era până la finalul anului 2023.

Ministerul de resort vrea să stabilească reguli mai clare și predictibile până la finalul anului 2026 pentru plata acestor dări. Proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului de Finanțe care va completa Codul Fiscal stabilește un calendar de accizare al țigărilor electronice.

Acciza este 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 și 1,03 lei în 2026.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe