TVA de 9% pentru produsele de igienă personală ca săpunul, deodorantul, tamponul sau pasta de dinți
În Articol
- O inițiativă legislativă înregistrată pe 14 mai la Senat dorește scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19%, cât este în prezent, la o cotă de 9% pentru comerțul cu produse de igienă personală. Parlamentarii care susțin acest proiect consideră că astfel românii cu venituri mici vor avea acces mai ușor la pastă de dinți, deodorante sau tampoane, în cazul femeilor.
Proiectul de lege pus în dezbatere prevede modificarea Codului Fiscal prin introducerea unei noi categorii de produse, cele de igienă personală, pe lista bunurilor care beneficiază de TVA redus. În acest moment, cota generală de TVA este de 19%. Senatorii și deputații care susțin proiectul cer să se aplice doar 9% TVA pentru produsele de igienă personală, cotă aplicată acum în special la produsele alimentare.
„Considerăm că, asemenea pachetului alimentar de bază care beneficiază de TVA redus de 9%, și produsele pentru igienă personală, care sunt următoarele cele mai importante pentru a avea o calitate a vieții decentă, ar trebui să beneficieze de aceeași cotă redusă de TVA”, explică inițiatorii care au semnat proiectul.
Prima consecință a acestui proiect ar fi îmbunătățirea stării de sănătate a populației și reducerea mortalității.
„Toate categoriile de populație pot fi încurajate să păstreze o igienă personală corespunzătoare, contribuind astfel la prevenirea îmbolnăvirilor, menținerea și fortificarea sănătății, mărirea longevității și duratei vieții, sporirea capacității de muncă și a aportului social în colective, depistarea precoce a îmbolnăvirilor, reducerea morbidității și mortalității”, se precizează în proiect.
Cum se schimbă Codul Fiscal
Inițiativa înregistrată pe 14 mai prevede ca textul introdus în Parlament să devină o lege care să modifice legislația fiscală din România astfel:
„Lege pentru completarea art. 291 alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal Parlamentul României adoptă prezenta lege
Art. I – Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, republicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, la art. 291 alineatul (2), după litera s) se introduce o literă nouă, lit. ș), cu următorul cuprins:
ș) livrarea de tampoane igienice și tampoane interne de uz feminin, șervețele și scutece pentru copii, scutece pentru adulți (articole pentru incontinență), încadrate la codul NC 9619, livrarea de pastă de dinți, încadrată la codul NC 3306 10, livrarea de deodorante corporale și antisudorifice, încadrate la codul NC 3307 20, livrarea de săpunuri de toaletă personală, încadrate la codul NC 3401 11”.
În conformitate cu modificările recente din anul 2023 ale Directivei TVA, statele membre UE au libertatea de a aplica o cotă redusă de TVA de minim 9% pentru produse de igienă de bază, inclusiv pentru cele de igienă menstruală.
Produsele care ar putea avea TVA redus
Includerea produselor de igienă personală de bază în categoria de produse pentru care se aplică TVA de 9% ar asigura prețuri mai mici la astfel de produse, ceea ce ar încuraja accesul oamenilor la o sănătate mai bună printr-o atenție mai sporită la propria igienă și curățenie.
„Prin prezenta inițiativă legislativă dorim să reglementăm încadrarea produselor de igienă de bază în categoria celor pentru care se aplică o cotă redusă de TVA de 9%”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Din pachetul de igienă de bază fac parte următoarele:
- tampoane igienice și tampoane interne de uz feminin,
- șervețele și scutece pentru copii,
- scutece pentru adulți (articole pentru incontinență),
- pastă de dinți,
- deodorante corporale și antisudorifice,
- săpunuri de toaletă personală.
„Astfel, ne dorim să oferim un sprijin tuturor categoriilor de persoane, crescând nivelul de igienă în rândul acestora. Produsele din pachetul de igienă de bază incluse în prezenta inițiativă sunt, în prezent, încadrate la categoria produselor pentru care se aplică TVA de 19%, iar prin aplicarea unei cote de 9%, similar produselor alimentare de bază, ne dorim ca prețul acestora să scadă și să devină mai accesibile pentru populație și vom lua toate măsurile necesare pentru ca această scădere să se reflecte în prețul de vânzare de la raft al produselor menționate”, explică inițiatorii proiectului.
TVA-ul redus ar combate lipsa de igienă
În prezent, România se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește igiena personală, consideră inițiatorii.
Conform statisticilor citate în proiect, reiese că românii folosesc de patru ori mai puțin săpun decât europenii din Vest, 63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația de la oraș nu s-a spălat niciodată pe dinți.
De asemenea, România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de TBC, iar Hepatita A este larg răspândită. Aceste tipuri de boli, care ar putea fi prevenite cu o igienă de bază corespunzătoare, sunt numeroase.
Esențial pentru prevenirea și încetarea transmiterii acestor boli, care sunt eradicate în alte state, este spălatul pe mâini cu apă și săpun.
Societatea civilă a cerut reducerea TVA la produsele de igienă feminină
Pe segmentul de igienă intimă a fetelor dezavantajate există deja o petiție a societății civile cu peste 60.000 de semnatari care susțin acordarea de sprijin pentru procurarea produselor de igienă intimă, bazată pe activitatea organizațiilor Pe Stop și Iele Sânziene și proiectele pilot din câteva administrații și mișcarea „#împreunăpentrufete” care susține adoptarea acestora la nivel național, ca în Noua Zeelandă, Scoția, Spania și alte țări.
„În numeroase state europene, TVA pentru produsele de igienă personală are rate reduse, tocmai pentru a susține accesul populației la o igienă și o sănătate adecvată, având în vedere că problema igienei personale nu doar că afectează un număr semnificativ de persoane, dar și pentru că este legată direct de demnitatea acestora, având impact inclusiv asupra stimei de sine”, se precizează în proiect.
Exemplele menționate sunt următoarele:
- Austria 10% – Redusă de la 20%
- Belgia 6% – Redusă de la 21%
- Croația 13% – Redusă de la 25%
- Franța 5,50% – Redusă de la 20%
- Germania 7% – Redusă de la 19%
- Irlanda 0% – Redusă de la 23%
- Luxemburg 3% – Redusă de la 17%
- Polonia 5% – Redusă de la 23%
- Portugalia 6% – Redusă de la 23%
- Slovenia 9,50% – Redusă de la 22%
- Spania 4% – Redusă de la 10%
Procedura parlamentară
După înregistrarea proiectului, inițiatorii așteaptă de la Ministerul de Finanțe o evaluare privind impactul financiar al propunerii lor.
Apoi, urmează ca proiectul să treacă prin comisiile de specialitate care vor decide dacă inițiativa de lege va ajunge la vot în plenul Senatului, ca și cameră inițiatoare, și apoi în Camera Deputaților, care este cameră decizională.