Business News

Ghidul de completare pentru noul model al Formularului 396 privind plățile transfrontaliere

30 aprilie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Noul model al Formularului 396 este necesar pentru ca Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să se adapteze mai ușor la normele Uniunii Europene. Formularul 396 se referă la „Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată”.

Pentru stabilirea conținutului și a regulilor de completare, Fiscul a emis un Ordin al Președintelui ANAF care a fost publicat luni, 29 aprilie, în Monitorul Oficial.

Declarația sau Formularul 396 se „depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, până cel târziu la sfârșitul lunii care urmează după expirarea trimestrului calendaristic la care se referă informațiile, care se consideră a fi ultima zi calendaristică a respectivei luni, chiar dacă aceasta este o zi nelucrătoare”, se precizează în documentul publicat de ANAF.

„Datele transmise de prestatorii de servicii de plată sunt validate inclusiv de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
În situația în care rezultatul validării este negativ, se respinge întregul formular (396), iar prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligația prevăzută la art. 3212 alin. (2) din Codul fiscal trebuie să depună un nou formular (396). Termenul de depunere pentru noul formular (396) este cel prevăzut la pct. 2”, scrie în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Declarație 396

Modulul de completare a Formularului 396

Reprezentanții ANAF au publicat și un set de reguli, un ghid de completare a Formularului

Tipul declarației

Se marchează cu „X” pct. 1 sau 2, după caz.

Date de identificare ale prestatorului de servicii de plată

Informații cuprinse în formular

Informațiile furnizate de prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligația prevăzută la art. 3212 alin. (2) din Codul fiscal și care depun formularul (396), referitoare la plățile transfrontaliere raportate, care se transmit prin intermediul unui
formular electronic pentru transmiterea datelor, sunt:

Reprezentare prin

Se marchează cu „X” în funcție de reprezentarea contribuabilului în relația cu organul fiscal, prin împuternicit/reprezentant legal, și se înscriu numărul și data înregistrării la organul fiscal, de către împuternicit, a actului de împuternicire, în original sau în copie legalizată, sau numărul și data documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, după caz.

Date de identificare

Se completează cu datele de identificare ale împuternicitului/reprezentantului legal, după caz.

Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare și de păstrare ale formularului (396)

„Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată”

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro