Business News

Deplasarea în microbuze la locul de muncă este permisă de Ordonanța militară nr. 2?

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ordonanța militară nr. 2 din 21.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 („Ordonanța”) instituie atât recomandări, cât și obligații privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pe perioada stării de urgență.

Amintim că prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 din 16 martie 2020 a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României pentru perioada maximă prevăzută de lege, de 30 de zile.

 

Alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună, sancționabilă

Ordonanța militară 2 prevede că „Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

 

În contextul în care ordonanța formulează alte reguli cu titlu de recomandare, folosirea exprimării imperative „se efectuează”, nu poate duce decât la concluzia că este interzisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a persoanelor sub forma de grupuri mai mari de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

 

Concret, dacă analizăm scenariul deplasării la locul de muncă în microbuze, rezultă că se aplică aceeași interdicție, respectiv că nu pot circula mai mult de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

 

Nerespectarea acestor măsuri de primă urgență poate atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, iar organele abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor Ordonanței sunt Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția locală.

 

Dacă în autobuz sunt 2 pasageri și șoferul, poți să te mai urci în el?

Transportul persoanelor nu este interzis prin ordonanță, nici cel în comun, nici cel organizat de firme pentru angajații lor. Dar este interzisă formarea grupurilor, adică alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

 

Astfel, dacă firma pune la dispoziție un autobuz pentru transportul personalului și te urci în el alături de alți doi colegi, atunci și tu și colegii si firma încălcați obligația din ordonanță privind circulația persoanelor, prin formarea unui grup mai mare de 3 persoane.

 

Nici în cazul transportului în comun lucrurile nu stau diferit. Neexistând nicio dispoziție în ordonanță referitoare la transportul de persoane privat sau în comun, formarea unor grupuri mai mari de 3 persoane în autobuz sau în microbuz, apare ca sancționabilă în ambele cazuri.

 

Autobuzele liniilor de transport în comun din București și Ilfov se reduc treptat, conform unui comunicat al STB dar, în mod cert, transportul public continuă.

 

Firmele care organizează transport pentru angajații lor nu știu însă cum să procedeze, având în vedere că din ordonanță rezultă că ar putea fi sancționate.

 

Nu este clar dacă a fost în intenția ordonanței o astfel de interpretare în privința transportului persoanelor, dar faptul că în textul ei nu s-au făcut mențiuni despre transportul în comun sau transportul privat de persoane, apare ca o omisiune cu privire la care ar fi necesare clarificări.

 

Articol scris de Valentin Dumitru, avocat senior Vlănțoiu și Asociații: Avocatură de business, Dreptul muncii, Protecția datelor cu caracter personal, Dreptul Internetului.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro