5 boli ale pielii și ce trebuie să știi despre ele
În Articol
Pielea este cel mai mare organ al corpului și este expus multor factori. Bolile de piele sunt comune și pot afecta pe oricine. Există multe boli care afectează tegumentul, iar severitatea și simptomatologia lor variază mult. Unele sunt temporare, în timp ce altele se manifestă permanent.
Cauzele diferă de la o boală la alta și pot consta în factori de mediu, genetici sau alte afecțiuni medicale. Deși multe afecțiuni ale pielii sunt minore, altele pot indica probleme grave, care pot pune în pericol viața pacientului. În continuare îți prezentăm 5 dintre bolile de piele comune, pe care este bine să le cunoști și recunoști.
1. Psoriazis
Psoriazisul este o boală cronică autoimună care cauzează înmulțirea rapidă a celulelor pielii. Consecința acestui fenomen este descuamarea stratului superior al pielii. Pielea capătă un aspect solzos și apare înroșirea și inflamarea în zona afectată. Psoriazisul afectează, de obicei, articulațiile, ca genunchii și coatele, dar se poate manifesta și la nivelul:
- palmelor;
- tălpilor;
- scalpului;
- gâtului;
- feței.
Psoriazisul se asociază deseori cu alte probleme de sănătate, ca:
- diabet de tip 2;
- boli inflamatorii la nivelul colonului;
- boală cardiacă;
- artrită psoriatică;
- anxietate;
- depresie. [2]
Psoriazisul nu se poate vindeca. Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor.
2. Acnee
Acneea este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii. Se asociază cu fluctuațiile hormonale de la vârsta adolescenței, dar și adulții pot fi afectați. Există mai multe tipuri de acnee, pe care doar medicul le poate recunoaște corect. Cauzele acneei pot fi:
- producția excesivă de sebum;
- dezechilibrul hormonal;
- infecția cu anumite bacterii;
- prezența celulelor moarte la nivelul pielii;
- fire de păr crescute în interior.
Tratamentul acneei depinde de tipul și severitatea sa. Medicul dermatolog îți poate recomanda diferite geluri, creme și medicamente, care acționează asupra cauzei sau simptomelor. Este important să ai răbdare cu tratamentul, pentru că uneori rezultatele apar abia după câteva luni. [4]
3. Urticarie
Urticaria este o afecțiune care se manifestă ca o erupție la nivelul pielii, mai exact în zona dermului și hipodermului. Erupția apare sub forma unor bășici de mici dimensiuni sau pete mari de culoare roșie. Urticaria poate apărea oriunde pe corp și se manifestă prin prurit intens. Cauzele ei pot fi alergiile și diverse infecții, inflamații și afecțiuni. Urticaria poate fi acută, când durează mai puțin de 6 săptămâni, și cronică, atunci când se manifestă pe perioade mai lungi.
Urticaria se tratează cu medicamente antihistaminice, dacă apare ca urmare a unei reacții imunologice. Medicul poate prescrie și alte produse pentru calmarea simptomelor. Adoptarea unui stil de viață echilibrat și al unei diete sănătoase poate ajuta în tratamentul și prevenirea urticariei. [5]
4. Dermatită de contact
Dermatita de contact este una dintre bolile ocupaționale comune. Contactul cu substanțe chimice și alți iritanți cauzează reacții la nivelul pielii. Aceasta se inflamează, își schimbă culoarea și persoana afectată resimte prurit. Cele mai multe cazuri de dermatită nu sunt severe, dar provoacă disconfort. Unguentele și alte medicamente care se aplică local reprezintă tratamentul obișnuit. [1]
5. Dermatită seboreică
Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii des întâlnită, care afectează în special scalpul. Provoacă apariția de coji, mătreață și inflamarea pielii. Nu este contagioasă și nu duce la pierderea permanentă a părului. Afectează în special zonele cu mult sebum, ca zonele laterale ale nasului, fața, sprâncenele, urechile, pleoapele, pieptul și spatele. Uneori, dermatita seboreică dispare fără tratament. Alteori, boala persistă și este nevoie de tratament pe termen lung pentru ameliorarea simptomelor. Tratamentul constă în șampoane, geluri și creme care se aplică local. [3]
Bolile de piele pot provoca disconfort, în special dacă persistă mult timp. Mergi la medicul dermatolog dacă observi că ai simptome ale unor boli de piele!
Surse:
- https://www.healthline.com/health/skin-disorders;
- https://www.healthline.com/health/psoriasis;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710;
- https://www.nhs.uk/conditions/acne/treatment/;
- https://www.nhs.uk/conditions/hives/.