Deputații și senatorii din comisiile de specialitate primesc lunar sute de euro în plus, deoarece au „responsabilități sporite”
- Comisiile parlamentare din Camera Deputaților, ce au în medie câte 24 de membri, au de asemenea un președinte, patru vicepreședinți și trei secretari, plătiți cu salarii mai mari decât cele ale deputaților și senatorilor. ”Creșterea numărului de vicepreședinți și secretari de comisii s-a produs în ultimii ani. Cum se justifică, în vremuri de austeritate?”, a declarat pentru termene.ro fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu.
În 2025, Executivul are misiunea dificilă de a reduce deficitul pentru a respecta planul convenit cu Comisia Europeană, plan de readucere a indicatorului, în următorii 7 ani.
Cu toate acestea, biroul comisiilor parlamentare din Camera Deputaților este la un nivel excedentar, consideră fostul ministru de finanțe, care atrage atenția că în urmă cu câțiva ani existau doar doi secretari și doi vicepreședinți în fiecare comisie parlamentară, număr mai mult decât necesar.
Astfel, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților, în septembrie 2024, salariul brut al unei președinte de comisie permanent era de 20.176 de lei, cu aproape 1.500 de lei mai mare decât al unui deputat. În aceeași lună, indemnizația brută a unui vicepreședinte de comisie a fost de 19.522 (cu 800 de lei mai mult decât al unui deputat), iar indemnizația unui secretar de comisie era de 19.136, cu 400 de lei peste cea primită de un deputat.
Cum a evoluat numărul de vicepreședinți/secretari ai comisiilor Camerei Deputaților în ultimii ani
Astfel, dublarea numărului de vicepreședinți și înființarea a încă unui post de secretar de comisie a însemnat, în ultimii ani, creșterea cheltuielilor lunare cu câteva sute de euro, în cazul fiecărei comisii.
Raportat la cele 25 de comisii permanente ale Camerei Deputaților, noile funcții cu responsabilități sporite au însemnat o creștere lunară a cheltuielilor cu circa 10.000 de euro, deci cu 120.000 de euro anual.
De cealaltă parte, comisiile din cadrul Senatului au câte un președinte, un vicepreședinte și un secretar. Diferența dintre structura ”aparatului de conducere” al celor două foruri este cel mai probabil motivată de faptul că în cazul celor mai multe proiecte legislative Camera Deputaților este for decizional.
În 2013, Comisia Buget Finanțe Bănci din Camera Deputaților avea doi vicepreședinți și doi secretari. În 2014, numărul de vicepreședinți a crescut la trei, structura comisiei rămânând neschimbată circa 5 – 6 ani până în legislatura 2020 – 2024 când biroul comisiei a primit încă un vicepreședinte și un secretar.
Proiect de restructurare la Camera Deputaților
Pe fondul reducerilor cheltuielilor de la bugetul de stat, Camera Deputaților va trece printr-un proces de restructurare, ce se va baza în mare parte pe reducerea naturală a numărului de salariați. Joi, deputații au adoptat o proiect de scădere a personalului cu 240 de posture ce se va baza, potrivit stirileprotv.ro, pe
- încetarea raporturilor de serviciu ale personalului căruia i-a fost aprobată continuarea activității după împlinirea vârstei de pensionare;
- încetarea raporturilor de serviciu sau a contractelor individuale de muncă, după caz, ale personauluï care cumulează pensia cu salarlul, indiferent de tipul de pensie: pensie de serviciu, pensie în sistemul public sau pensie militară;
- demararea procedurilor de pensionare de către persoanele care îndeplinesc condițiile, conform legii și, ulterior, încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă ale acestora;
- retragerea acordului angajatorilor în cazul suspendării la cerere din motive personale, a raportului de serviciu sau de muncă;
- clarificarea situației personalului detașat la alte instituții;
- încetarea procedurilor de derulare a concursurilor aflate în desfășurare, pentru concursurile încheiate pentru care nu au fost finalizate procedurile de angajare, se propune ca acestea să nu mai fie continuate.