Business News

„FMI va cere introducerea cotei progresive”, crede un fost ministru de Finanțe. „Deficitul va depăși 8% și în 2025, iar veniturile sunt supraestimate.”

5 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

”Dacă nu au reușit să atingă ținta de venituri în 2024, când economia a mers bine, cu atât mai greu le va fi în 2025, când vedem ce se întâmplă cu Germania sau Franța, parteneri de bază ai României”, a subliniat acesta.

În opinia sa, veniturile estimate la bugetul de stat sunt exagerate, iar eliminarea unor facilități fiscale cum ar fi scutirea de impozit pe venit sau introducerea de noi impozite, ca taxa pe stâlp, nu vor avea rezultatul scontat: ”Multe industrii au anunțat concedieri, iar după anularea facilităților unele firme au decis să își mute sediul social în afara țării, unde au condiții fiscale mai prietenoase”.

Gheorghe Ialomițianu este de părere și că sumele prevăzute la capitolul cheltuieli au fost subestimate, în special la pensii: ”Diferența de cheltuieli față de 2024 este mică în condițiile în care în 2024 au fost doar patru luni de plată a pensiilor recalculate, iar anul acesta va fi un an întreg. În plus, nu s-a terminat nici mica, nici marea recalculare, iar unele decizii de pensionare din 2024 vor intra în plată în februarie 2025. ”

FMI ar putea cere introducerea cotei progresive

Guvernul a estimat pentru 2025 un deficit bugetar de 7,04% din PIB, ce e condiționat însă de realizarea veniturilor și ținerea în frâu a cheltuielilor. Consiliul Fiscal a anunțat deja că ținta este nerealistă, și a anticipat un deficit cash de 7,7%.  Gheorghe Ialomițianu este de părere că se va depăși chiar nivelul de 8%, ceea ce ar însemna că România nu respectă planul convenit cu Comisia Europeană pentru reducerea indicatorului.

În 2024, deficitul bugetar al României a fost de 8,65%, iar acesta ar trebui să scadă sub nivelul de 3% în 7 ani, adică o diminuare de peste 0,7 p.p., anual.

”Delegația Fondului Monetar Internațional, care a început deja vizita în România, e posibil să ceară introducerea cotei progresive sau mărirea taxei pe valoarea adăugată, pentru a crește partea de venituri”, este de părere Gheorghe Ialomițianu.

Votul final pe buget, joi

Marți, bugetul pe anul 2025 a fost prezentat echipei Fondului Monetar Internațional (FMI), care nu ar fi făcut însă nicio recomandare, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

”Fondul Monetar Internațional nu ne-a făcut nicio recomandare, este un fake news. Nu am primit nicio recomandare la nicio vizită, de la nimeni. Nu știu ce au spus, cine a spus, nu am primit nicio recomandare cu privire la nimeni. Colegii mei au avut o discuție pur tehnică la care am prezentat bugetul. Punct”, a precizat ministrul Finanțelor, citat de Agerpres.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și cel al bugetului asigurărilor sociale de stat au fost dezbătute marți în comisiile parlamentare. Miercuri, începând cu ora 14,00, conform programului anunțat până în prezent, Senatul și Camera Deputaților se reunesc în plen pentru dezbaterea celor două acte normative. Votul final este programat pentru joi, a anunțat Agerpres.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro