Business News

Start-Up Nation 2025 are un buget de 346 de milioane de lei. Ministerul Economiei recunoaște, în legea bugetului, că nu a obținut încă acordul Comisiei Europene

1 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În ceea ce privește Start-Up Nation 2025, programul are prevăzut un buget de peste 346 de milioane de lei în prima variantă a bugetului de stat din 2025. Acest lucru ar însemna că Ministerul Economicei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) ar avea banii necesari startului programului. În 2026, bugetul granturilor acordate ar urma să fie de aproape 177 de milioane de lei.

Ediția din acest an a Start-Up Nation este finanțată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.

Bugetul programului este de aproape 450 de milioane de euro, 80% din fonduri europene, 20% din bugetul de stat, pe cel mult 5 ani. Sprijinul financiar este de maximum 50.000 de euro pe beneficiar.

Lipsește acordul Comisei Europene

Cu toate acestea, în legea bugetului de stat se precizează clar că programul mai trebuie adaptat „în funcție de condițiile programului european „România Tech Nation”, prin care România trebuie să primească 80% din cele 450 de milioane de lei ale programului.

Clever News Center a anunțat încă de la sfârșitul anului trecut faptul că reprezentanții Comisiei Europene nu sunt mulțumiți de modul cum a fost realizat programul. Oficialii Comisiei Europene au contestat faptul că granturile s-ar acorda pe proiecte simpliste și nu ar stimula dezvoltarea unor afaceri care să aducă plus valoarea economică sau dezvoltarea digitală și antreprenorială a start-up-urilor sprijinite prin granturi.

Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – România” este instituit în baza Legii nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii cu completările și modificările ulterioare.

Start-Up Nation 2025 „va fi implementat conform Pachetului de stimulare economică România Tech Nation de sprijinire și impulsionare a digitalizării economiei din Programul de Guvernare. Ediția 2022 aflată în stadiu de decontare și plată va fi înschisă în anul 2024, iar ediția 2024 va fi lansată în cadrul unor apeluri finanțate din fonduri europene, măsura va fi adaptată în funcție de condițiile programului european”, se precizează în legea bigetului de stat pe 2025.

Obiectivul va fi de stimularea a antreprenoriatului și crearea de noi locuri de muncă, cu accent pe educație, training, mentorat și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare.

Stadiul Start-Up Nation

Programul a fost anunțat încă din iunie 2024. Astfel, pe 5 iunie MEAT lansa în consultare publică proiectul Ghidului Solicitantului pentru cele două linii de finanțare din Start-Up Nation 2024, cea destinată tinerilor sub 35 de an și cea pentru persoanele peste vârsta de 35 de ani.

Programul propriu-zis a fost aprobat în luna august printr-o ordonanță de guvern care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august 2024.

În luna septembrie, ministerul a scos în dezbatere publică proiectul pilot de procedură de implementare a programului Start-Up Nation 2024, care venea în completarea Ordonanței Start-Up Nation.

Apoi, (MEAT) a anunțat că, începând cu data de 19 septembrie, se deschide perioada de înscriere pentru furnizorii de formare profesională în cadrul programului Start-up Nation 2024. La începutul lunii octombrie a fost anunțată lista furnizorii de formare profesională care s-au înscris în program.

Cele două subprograme Start-Up Nation

Ediția din acest an a StartUp Nation este finanţată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.

Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.

Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii cu indemnizație de șomaj sau fără, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.

Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.

Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă. În premieră, ediția din 2024 va include o componentă de training. Astfel, înainte de a depune proiectele pentru finanțare, antreprenorii vor urma cursuri antreprenoriale.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro