Esența zilei 20 noiembrie. Comisia Europeană nu crede în promisiunile guvernului și vede un deficit bugetar de 8% în următorii trei ani
În Articol
- Azi e miercuri, 20 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
România e aproape să piardă miliardele din fonduri europene, motorul economiei
România este în procedură de deficit excesiv de mai bine de patru ani și doar derogarea pe perioada pandemiei și, mai apoi, promisiunile nerespectate făcute de autorități la Bruxelles, au făcut ca, până acum, să nu intrăm oficial în infrigement, să plătim amenzi și să pierdem fondurile europene (devenite între timp unul dintre motoarele principale ale unei economii care și așa gâfâie).
Din primăvara lui 2025 vine, însă, nota de plată: creșteri masive de taxe și impozite și tăieri de cheltuieli sau măsuri de corecție în frunte cu oprirea tuturor fondurilor europene pentru România. O spune chiar un document oficial primit de autorități, arată Economica.net.
Blocarea deconturilor
Comisia Europeană va bloca toate decontările făcute de România pentru fonduri europene și va opri procedurile de absorție a fondurilor noi, dacă deficitul bugetar (programat deja să ajungă la 8% din PIB la final de 2024, deși bugetul a fost construit pe 6,9% din PIB) nu va începe să scadă pe fondul unor majorări substanțiale de taxe și impozite, susțin, pentru Economica, mai multe surse din diverse zone cu responsabilități în domeniu.
Autoritățile au fost informate oficial în legătură cu „măsurile de corecție” ce vor urma, printr-o somație trimisă de Comisia Europeană către Guvernul României.
Eurostat: A opta lună la rând în care România are cea mai mare inflație din UE
România este în continuare lider european la creșterea prețurilor, în luna octombrie, cu o inflație anuală de 5%, cea mai mare din Uniunea Europeană.
Lege votată în Parlament. Câștigurile din criptomonede vor fi scutite de impozitul pe venit de 10% pe o perioadă limitată
Legea, votată de Parlament, care mai trebuie să fie și promulgată de președinte, va fi aplicată pe o perioadă limitată de timp, până în iulie anul 2025 și vine în contextul în care statul are acum în derulare și o amnistie fiscală pentru populație și firme.
Specialiștii spun că măsura ar putea aduce bani la buget, dacă banii din criptomonede vor fi folosiți ulterior în economie, arată ȘtirileProtv.
Câștigurile din criptomonede vor fi scutite de impozitul pe venit de 10%, pe o perioadă limitată, până la 31 iulie 2025 inclusiv, potrivit unui amendament la legea amnistiei, votat în Parlament.
Comisia Europeană nu crede în promisiunile guvernului: deficitul bugetar va fi de 8% în următorii trei ani
Comisia Europeană vede un deficit bugetar în jurul a 8% din PIB în 2024 şi următorii doi ani, în vreme ce guvernul, care îşi încheie mandatul într-o lună, promite că deficitul scade la 6,4% în 2026 şi la sub 3% în 2031, scrie Ziarul Financiar.
Prognozele Comisiei Europene din toamna lui 2024 privind deficitul bugetar arată că executivul european se îndoieşte de planul de reducere a deficitului, pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu l-a trimis recent la Bruxelles, mai notează sursa citată.
Ministrul Finanțelor, numit interimar și ministru al Dezvoltării
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost numit și ministru interimar la Ministerul Dezvoltării, după demisia lui Adrian Veștea.
Acesta din urmă a preluat președinția Consiliului Județean Brașov, scrie Profit.ro.
Peste 50% din atreprenorii din tehnologie vor să se extindă în afara țării
Mai mult de jumătate (53%) dintre antreprenorii români de tehnologie se orientează spre pieţele internaţionale, ceea ce demonstrează adaptabilitate, planificare strategică şi o viziune globală, reiese dintr-un studiu realizat de EY România şi Endeavor și preluat de Agerpres.
Conform cercetării cu titlul „Profilul antreprenorului român în tehnologie”, Bucureşti şi Cluj-Napoca sunt oraşele care sprijină antreprenoriatul tehnologic în România, iar din 2014 şi până în prezent Capitala României a înregistrat o creştere de 35,9% a numărului de iniţiative antreprenoriale. În acelaşi timp, Cluj-Napoca a avut o creştere de 66,5%.
Primul tren cumpărat din România în ultimii 20 de ani a început astăzi cursele
CFR Călători a introdus în circulație, începând de miercuri, 20 noiembrie 2024, primul tren electric format din material rulant nou, respectiv rama electrică RE-IR TS02 Alstom Coradia Stream. Primul tren achiziționat de statul român în ultimii 20 de ani urmează să ajungă de la București la Brașov la ora 12:00, scrie Economica.net.
Piața de M&A a crescut la 1,7 miliarde de dolari, în primele 9 luni
Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat în primele nouă luni din 2024 tranzacţii în valoare totală de 1,7 miliarde de dolari, marcând o creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când valoarea acestora era de doar 134 de milioane de dolari, potrivit raportului global privind piaţa M&A realizat de Boston Consulting Group (BCG), scrie Ziarul Financiar.
Pentru întregul an 2023, valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2 miliarde de dolari.
În 2024, România a avut a şaptea cea mai mare tranzacţie din Europa Centrală şi de Est în 2024, respectiv achiziţia OTP Bank de către Banca Transilvania, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari. În 2023, România a ocupat poziţia a treia în clasament, datorită achiziţiei lanţului Profi de către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,4 miliarde de dolari.