Business News

Știrile zilei, 8 noiembrie. BNR a menținut la 6,5% rata dobânzii de politică monetară. Supraimpozitarea producătorilor de energie este neconstituțională

8 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Banca Națională a României a păstrat neschimbate dobânzile, pentru a doua ședință la rând, mișcare anticipată pe larg de analiștii bancari. BNR vede o inflație în creștere în perioada următoare și o amânare a momentului în care aceasta va reveni în țintă. BNR a menținut la 6,5% rata dobânzii de politică monetară și la 5,5% rata facilității de depozit, respectiv la 7,5% rata facilității Lombard. Banca centrală a revizuit și prognoza de inflație. Noile date vor fi dezvăluite cu ocazia prezentării noului raport trimestrial de inflație. Totuși, BNR arată că se așteaptă la o inflație mai ridicată decât anticipa până acum în perioada următoare. La finele lunii septembrie, rata inflației era de 4,6% pe an, cu 0,4 puncte procentuale peste prognoza BNR din august. La finele anului, inflația ar fi trebuit să coboare la 4%, nivel considerat acum prea ambițios de către BNR, anunță Profit.ro.

Primaria Sectorului 3 Raiffeisen Bank a câștigat un contract de 24 milioane lei cu Municipiul București ce vizează finanțarea cheltuielilor neeligibile ce vizează lucrări la stația de epurare Glina și la canalul colector (Caseta) de sub râul Dâmbovița. Contractul de finanțare este pe nouă ani iar dobânda aplicată este ROBOR + 0,25%.  Bucureștiul scosese la licitație un contract – cadru de împrumut în valoare de 69 de milioane lei la care se înscriseseră patru bănci: ING Bank Romania, BRD – Groupe Societe Generale, UniCredit Bank Romania și Raiffeisen Bank Romania. Austriecii sunt primii care au câștigat un contract subsecvent. Rămâne de văzut dacă și alte bănci vor mai câștiga vreun contract în ansamblul contractului-cadru. Proiectul are ca obiectiv continuarea îmbunătățirii infrastructurii în sectorul de apă uzată din București în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare cu angajamentele de tranziție și cu obiectivele intermediare stabilite de Comisia Europeană și Guvernul României pentru implementarea Directivei 91/271 a CE legate de colectarea și tratarea apelor uzate urbane, anunță Economedia.ro.

BNR va menține dobânda cheie neschimbată, la ședința de vineri, este prognoza economiștilor. Banca Națională a României (BNR) va menține dobânda cheie neschimbată, la 6,5%, în ședința de politică monetară de vineri, se așteaptă economiștii unora dintre cele mai mari bănci. Erste, banca-mamă a BCR, estimează că BNR este în modul „on hold” în așteptarea clarității fiscale. „Decizia BNR privind rata dobânzii din 8 noiembrie este văzută pe scară largă ca un non-eveniment, majoritatea contribuitorilor la sondajul Bloomberg, inclusiv noi, așteptându-se la nicio schimbare”, arată economiștii Erste, conform Economedia.ro.

Legea pensiilor militare – aprobată săptămâna aceasta de Parlament și aflată în drum spre promulgare, înseamnă o revenire asupra legislației pensiilor speciale, ceea ce încalcă principiul ireversibilității reformelor deja aprobate de Comisia Europeană. Asta înseamnă nu risc de pierdere a banilor, ci pierdere sigură a banilor în cazul că Legea intră în vigoare, anunță Curs de Guvernare. Proiectul creșterii pensiilor militare în ritmul soldelor și salariilor ale soldaților și ofițerilor activi se află în drum spre biroul președintelui Klaus Iohannis: doar președintele sau Curtea Constituțională mai pot opri aplicarea ei. Surse politice au declarat pentru CursDeGuvernare, că mecanismul prin care a fost produsă această lege e un truc politic electoral: Guvernul și-a trimis la Parlament Punctul de vedere, în care a scris negru pe alb că legea încalcă principiul ireversibilității: însă nu le-a atras atenția parlamentarilor și asupra faptului că asta înseamnă că aprobarea legii înseamnă pierderea sigură a banilor.

Curtea Constituțională a României a decis, joi, că supraimpozitarea producătorilor de energie, introdusă începând cu anul 2022, este neconstituțională. Măsura a adus la bugetul de stat circa 13 miliarde de lei, după cum scrie Profit.ro. Decizia CCR se aplică însă pentru viitor, nu este retroactivă, așa că statul nu trebuie să dea banii înapoi, dar nu mai poate încasa această taxă de acum încolo. Ministerul Energiei a transmis, într-un punct de vedere, că „ia act de decizia Curții Constituționale”. „Ministerul Energiei subliniază importanța unei analize aprofundate a motivării deciziei pentru a înțelege pe deplin implicațiile acesteia asupra reglementărilor și a mecanismelor aplicabile în sectorul energetic. Profit.ro scrie că statul a încasat din contribuția la Fondul de Tranziție Energetică peste 13 miliarde lei în mod cumulat, în 2022 și 2023, bani pe care i-a folosit la compensarea furnizorilor de energie și gaze pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro